StoryEditor

Zvrat na slovenských pumpách. Nafta aj benzín zdraželi najviac za deväť mesiacov

14.02.2016, 23:00
Palivá dodatočne reagujú na zdraženie ropy z januára. Dlhodobé a výrazné zdražovanie však zatiaľ nepríde.

Čoraz lacnejšie a lacnejšie. Tak sme zvyknutí za posledné mesiace tankovať na slovenských čerpacích staniciach. Liter nafty za cenu pod euro sa stal samozrejmosťou, našli sa aj pumpy, ktoré podliezli magických 90 centov. Vo februári však prišiel obrat.

Štatistický úrad hlási: ceny palív išli v prvom týždni druhého mesiaca roka 2016 nahor. Poskočili najviac od mája minulého roka – diesel za týždeň zdražel priemerne o 2,2 percenta, liter benzínu dokonca o 2,3 percenta. Na stojanoch po Slovensku teda priemerne svietili sumy 0,955 eura pri nafte a 1,164 eura pri „deväťdesiatpäťke“.

Pri komoditách platí: ceny kopírujú svetové trhy neskôr. Palivá reagujú na zdraženie ropy z konca januára. „O to sa postarali popredné centrálne banky – americký Fed, Európska centrálna banka a tiež Bank of Japan, ktoré naznačili koncom januára silnejšie stimuly,“ vysvetľuje pre HN analytik XTB Kamil Boros.

Ak ste vodič, toho, že by ste museli do peňaženiek dlhodobo načierať hlboko, sa nebojte. Podľa Borosa sa budú ceny na držať na spomínaných úrovniach, potom však pravdepodobne klesnú. „Poďakovať“ môžeme Rotterdamu. „Ceny palív na tamojšej burze sa totiž v posledných dňoch vybrali nadol, cena benzínu dokonca v minulom týždni klesla na novú najnižšiu úroveň od roku 2008,“ hovorí.

Analytik Trim Broker Tomáš Mikulík považuje dvojpercentný skok nahor iba za výkyv. „Je to krátkodobý šum, korekcia po dvojmesačnom silnom a neustálom poklese,“ zdôvodňuje pre HN. Potvrdzujú to aj medziročné čísla. „Za 95 –oktánový benzín sme v medziročnom porovnaní platili menej o 4 percentá. Motorová nafta je lacnejšia až o vyše 14%,“ komentuje analytička Poštovej banky Dominika Ondková.

Za dlhodobo nízke ceny ropy môže zvyšovanie produkcie zo strany OPEC. „Spotreba je však slabá. Môžu za to vyspelé krajiny, nezvyšujú dopyt po rope,“ vysvetľuje Mikulík. Trh s ropou je jednoducho prezásobený. Začína sa však konečne hovoriť o obmedzení produkcie a na ťahu sú arabské krajiny. „Ak by k nemu pristúpila Saudská Arábia, pridal by sa aj Irán.

Produkcia by sa teda zmrazila. A ak by to spravil OPEC, nasledovalo by ho aj Rusko,“ dodáva Mikulík. To by mohlo zabezpečiť mierny odraz ceny ropy nahor. Zmrazenie produkcie je síce stále v teoretickej rovine, no analytik odhadol, že ak by k nemu došlo, ceny palív by mohli vzrásť približne o 10 centov na liter. „Nevieme, ako by zareagoval trh. Je to veľmi hrubý odhad,“ uzatvára Mikulík.

01 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-11 09:05:00 - Feat.: - Title: Malý trnavský crossover bude ešte lacnejší. Okrem e-pohonu dostane aj klasické motory 04 - Modified: 2024-04-12 14:19:04 - Feat.: - Title: Európe chýba top palivo, jeho cena preto stúpa. Dôvod je až ďaleko za Atlantikom 05 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:50