StoryEditor

Euro hľadá svoje dno. Pomôcť môže štvrtkové zasadanie ECB

01.09.2014, 00:00

Posledný týždeň sa európskej mene znovu nedarilo, oslabila na všetkých hlavných menových pároch (voči JPY o 0,28%, voči USD o 0,39% a najviac na páre s GBP a to o 0,43%). V červených číslach zakončila aj väčšina európskych indexov, ktoré reagovali na správy od organizácie NATO o údajnom vstupe ruských vojsk na územie Ukrajiny. Naopak veľmi úspešný týždeň má za sebou americký index S&P500, ktorý sa po prvýkrát v histórii dostal nad hranicu 2000 bodov a naďalej úspešne pokračuje v nepretržitom raste. Index rastie už takmer 2 roky a nepribrzďuje ho ani postupné uťahovanie kvantitatívneho uvoľňovania zo strany amerického Fedu.

Stimuly od ECB

Na akciových, devízových, či dlhopisových trhoch môže tento týždeň nastať mnoho zmien, pretože nás čaká prvý týždeň v mesiaci, kedy sa pravidelne vyhlasujú dôležité informácie. Štvrtok bude tradične zasadať ECB, zmenu úrokových sadzieb neočakávam (0.15%), no zaujímavé informácie by sme sa mohli dozvedieť z nasledujúcej tlačovej konferencie o 14:30. Draghi už minulý víkend na Jackson Hole Symposium prisľúbil, že ECB je pripravená konať a poskytnúť ekonomike ďalšie monetárne stimuly. Niektoré finančné domy dokonca predpokladajú spustenie kvantitatívneho uvoľňovania, no guvernér Draghi sa na túto tému ešte jednoznačne nevyjadril. V septembri spúšťa ECB aj program TLTRO, ktorý centrálna banka predstavila na júlovom zasadaní, jedná sa o poskytovanie likvidity komerčným bankám na podporu úverovania domácnostiam a spoločnostiam. Podľa prvotných informácii by mal tento program trvať štyri roky a ECB je pripravená poskytnúť bankám až 400 miliárd eur.

Americká nezamestnanosť

Druhou najdôležitejšou udalosťou budú piatkové výsledky z amerického trhu práce. Americké štatistické úrady zverejnia aktuálnu mieru nezamestnanosti, no trhy bude viac zaujímať najmä počet novovytvorených pracovných miest vo všetkých sektoroch ekonomiky okrem poľnohospodárstva, známeho ako Non-Farm Employment Change. Očakáva sa počet 222 tisíc nových miest, no výsledky z trhu práce vedia často sklamať. Tento indikátor za posledné štyri mesiace dokonale potvrdzuje slová o zotavovaní amerického hospodárstva, kedy zámorská ekonomika dokázala vyprodukovať vždy viac ako 200 tisíc pracovných miest, čo sa za posledné roky nevyskytovalo tak často. Výsledky budú publikované v piatok o 14:30, preto predpokladám zvýšenú volatilitu na všetkých dolárových pároch, či akciových titulov. Z USA prídu aj zaujímavé údaje PMI, v utorok o 16:00 to bude ISM Manufacturing PMI (oč. 57.0 b) a vo štvrtok o tom istom čase ISM Non-Manufacturing PMI (oč. 58.6 b.).

Čakanie na úrokové sadzby

Indikátory PMI budú počas týždňa zverejnené aj pre Veľkú Britániu, postupne budú odhalené výsledky Manufacturing PMI (pondelok 10:30, oč. 55.1 b.), Construction PMI (utorok 10:30, oč. 61.5 b.) a Services PMI (streda 10:30, oč. 58.6 b.). Vo štvrtok poobede ohlási Bank of England aj úrokové sadzby a objem nakupovaných aktív. Neočakáva sa žiadna zmena, no z posledných Minutes zo zasadania BoE sme sa dozvedeli, že po prvýkrát od júla 2011 hlasoval niektorý z členov za zvýšenie úrokových sadzieb. Konkrétne to boli Ian McCafferty a Martin Weale, ktorí navrhovali zvýšenie o 25 bázických bodov, no guvernér M. Carney ubezpečil finančné trhy, že ešte nie je správny čas na zvyšovanie sadzieb.
Obchodovanie však začne už hneď zo začiatku týždňa, v pondelok skoro ráno budú zverejnené výsledky Manufacturing PMI a HSBC Final Manufacturing PMI pre Čínu, ktoré trhy dlhodobo očakávajú. Prílišná odchýlka od očakávania môže výrazne ovplyvniť dianie na komoditných trhoch, či na austrálskom doláre a japonskom jene, pretože tieto dve meny dokážu často citlivo reagovať na dianie z Číny. Austrálsky dolár však tento týždeň môže ovplyvniť aj utorkové zverejnenie úrokových sadzieb a následnej správy od austrálskej centrálnej banky, ktorá bude doplnená na ďalší deň tlačovou konferenciou guvernéra Stevensa. V stredu zverejní Austrália aj rast hrubého domáceho produktu za druhý kvartál, ekonomika by mal rásť iba 0,4 percentným tempom.

Čaká nás teda zaujímavý týždeň plný fundamentov, okrem nich však treba sledovať aj vývoj Ukrajinskej krízy a iných geopolitických rizík, ktoré majú často potenciál zmeniť vývoj na akciových tituloch po celom svete. Zamerať sa treba najviac na štvrtkovú tlačovú konferenciu Maria Draghiho a piatkové výsledky z amerického pracovného trhu.

 

01 - Modified: 2006-10-03 08:17:00 - Feat.: 0 - Title: Proces so Saddámom Husajnom treba uzavrieť čo najskôr
01 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 02 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne 03 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 04 - Modified: 2024-04-10 11:49:16 - Feat.: - Title: Dolár sa drží bez väčších zmien, čaká sa na údaje o inflácii v Spojených štátoch 05 - Modified: 2024-03-28 16:58:26 - Feat.: - Title: Euro kleslo až na päťtýždňové minimum voči doláru, neskôr časť strát vymazalo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 15:37