StoryEditor

Twitter údajne pomáha Islamskému štátu, bude čeliť žalobe

15.01.2016, 09:52

V polovici týždňa prišla na súd v San Franciscu žaloba na sociálnu sieť Twitter za napomáhanie Islamskému štátu. A to len pár dní po tom, čo americký prezident Barack Obama prezradil plány na vytvorenie expertnej skupiny, v ktorej by zástupcovia vlády a technologických firiem spoločne bojovali proti terorizmu na internete.

Teroristické organizácie po celom svete využívajú sociálne siete na šírenie propagandy, získavanie peňazí a verbovanie nových členov. Vlády aj firmy proti tomu vedú zatiaľ márny boj.

Súd v súčasnom hlavnom meste technologického priemyslu, kalifornskom San Franciscu, teraz rieši žalobu Tamary Fieldsovej, ktorá sociálnu sieť Twitter viní z "vedomého napomáhania Islamskému štátu". Twitter vraj o aktivitách teroristov vedel, ale nič s tým nerobil.

Fieldsová je vdovou po Lloydovi Fieldsovi, ktorý zahynul pri novembrovom útoku bojovníka Islamského štátu v Jordánsku. Štyridsaťšesť-ročný Fields tam odcestoval v rámci amerického vládneho programu trénovať tamojších policajtov. Jeden z nich ho ale spolu s ďalšími štyrmi zastrelil, za čo Islamský štát neskôr prevzal zodpovednosť.

"Masívny rast Islamského štátu na najobávanejšiu teroristickú skupinu na svete v posledných niekoľkých rokoch by bez Twitteru nebol možný," stojí v žalobe Tamary Fieldsovej, ktorá hovorí aj o "úmyselnej slepote".

Teroristi: desiatky príspevkov za minútu

Spoločnosť Twitter, ktorá sa v súčasnosti stretáva s rekordným prepadom vlastných akcií, v oficiálnom vyhlásení akúkoľvek vinu odmietla. Viac sa ale k veci vyjadrovať nechcela.

Práve táto sociálna sieť je - vďaka systému fungovania a vysokej miere anonymity - jedným z hlavných informačných kanálov radikálov po celom svete. Len Islamský štát na nej má podľa odhadov neziskových organizácií zhruba 70 tisíc účtov - a z toho najmenej 80 oficiálnych.

Tieto profily chrlia do sveta až 90 príspevkov každú minútu.

Nie je to ale úplne prvýkrát, čo je hlavný konkurent Facebooku obviňovaný z niečoho podobného. V decembri dostala firma pokutu v prepočte 50 tisíc dolárov od tureckých úradov za to, že neodstránila obsah považovaný za teroristickú propagandu. Twitter sa kvôli tomu domáhal svojich práv na súde.

Podľa posledných zverejnených štatistík obdržal Twitter za prvú polovicu minulého roka 1003 žiadostí na odstránenie nevhodného obsahu, pričom 42 percentám z nich vyhovel. Od amerických úradov prišlo 25 žiadostí, všetky ale boli zamietnuté.

Osobitná pracovná skupina

Pobúrenie z "úmyselnej slepoty" a "materiálnej podpory terorizmu" prichádza len pár dní po tom, čo prezident Barack Obama vystúpil s informáciou o vzniku protiteroristickej pracovnej skupiny.

Tú budú riadiť ministerstvá vnútra a spravodlivosti za pomoci ministerstva zahraničia. Zasadnú v nej ale aj zástupcovia firiem ako Apple, Facebook, Google, Microsoft, Yahoo, LinkedIn či práve Twitter. Skupina by mala využívať desiatky federálnych i miestnych agentúr, zachytávať odkazy teroristov a zamedzovať zverejňovaniu videí a ďalších propagandistických materiálov v angličtine.

V USA totiž po útokoch v Paríži a kalifornskom San Bernardine koncom minulého roka rastie obava z terorizmu a Biely dom je viditeľne frustrovaný, že sa mu nedarí radikálom zabrániť v zneužívaní sociálnych sietí.

Kritika voči protiteroristickej stratégiu Obamovej vlády sa pritom v americkej spoločnosti nedá prepočuť.

01 - Modified: 2008-01-08 20:12:37 - Feat.: 0 - Title: Recept na dlhý život majú britskí vedci
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 23:35