StoryEditor

Začína sa pátranie po nacistickom poklade. Vlak plný zlata budú hľadať v podzemí

08.11.2015, 19:17
Autor:
ČTKČTK
Miesta, kde budú dva tímy pátrať po zlatom vlaku, museli najskôr preveriť vojaci. Hrozilo, že by oblasť bola podmínovaná, či zamorená chemikáliami.

Do pátrania po tajomnom vlaku či dokonca vlakoch, plných nacistického zlata a skrývajúcich sa pod zemským povrchom pri poľskom meste Walbrzych neďaleko hraníc s Českom, sa pustia hneď dva tímy. Rozhodli o tom miestne úrady. Správami o "zlatom vlaku" z čias druhej svetovej vojny žije Poľsko už od polovice augusta, kedy sa o podiel z údajného nálezu prihlásili dvaja hľadači pokladov, Poliak a Nemec; samotný vlak avšak až doteraz nikto nevidel.

"Skupina (znalcov) odporučila primátorovi (Walbrzychu), aby výskum viedli dva nezávislé tímy, v odlišných termínoch a odlišnými metódami," povedal agentúre PAP hovorca radnice Arkadiusz Grudzień. Skupinu, ktorá vydala svoje odporúčania, zriadil práve primátor Walbrzychu Roman Szelemej.

Prvý tím, ktorého súčasťou sú aj údajní nálezcovi vlaku, Piotr Koper a Andreas Richter, má začať pátranie budúci týždeň. O dva týždne neskôr príde rad na tím banských expertov z Krakova, spolupracujúcich s jednou z poľských televízií.

"Zdôrazňujeme, že prieskumné práce sa budú vykonávať neinvazívnym spôsobom a zhodne s povoleniami, ktoré Walbrzych získal od pamiatkárov a železníc. Oba tímy dostanú rovnaké množstvo času," povedal hovorca.

Oblasť, kde sa obrnený vlak s neznámym obsahom údajne nachádza, koncom septembra prehľadali vojaci, ktorí zisťovali, či terén nie je zamínovaný, ožiarený či zamorený. Objavili sa totiž dohady, že nacisti mohli vo vlaku prevážať otravný plyn, ktorý používali na vraždenie v plynových komorách.

Po vlaku už neúspešne pátrali USA i Rusko
Vlak, údajne naložený drahocenným nákladom, vraj koncom druhej svetovej vojny vyviezli nacisti z vtedy nemeckej Vroclavi a na úteku pred Červenou armádou ho ukryli v podzemnom tuneli. Miesto údajného nálezu má byť blízko 65. kilometra trate Vratislav-Walbrzych.

Po záhade počas uplynulých sedemdesiatich rokov pátrali tajné služby Spojených štátov, Rusi a Poliaci, ale bezvýsledne - na rozdiel od nás, povedal britskému denníku The Guardian Koper s tým, že za úspech vďačí údajnému očitému svedkovi a georadaru, umožňujúcemu prehľadávať podzemie.

K prebudeniu "zlatej horúčky" v okolí Walbrzychu prispel aj šéf poľských pamiatkarov, námestník ministra kultúry Piotr Żuchowski, ktorý sa na konci augusta nechal počuť, že si je "istý na 99 percent, že vlak existuje". Avšak podľa niektorých odborníkov ide len o legendu, ktorá sa drží pri živote už desiatky rokov.

Poľský Indiana Jones
Každopádne vo Walbrzychu, ktorý The Guardian opísal ako pochmúrne a depresívne banícke mesto, kde je pätina ľudí bez práce, vznikla umývačka áut aj predajňa škodoviek so "zlatým vlakom" vo firemnom názve.

Miestny vojvoda sa bráni žartovaniu kolegov, ktorí mu vraj nepovedia inak ako "Indiana Jones", podľa dobrodružných filmov o hľadaní záhadných pokladov. Ale pripúšťa, že zvesti o poklade prilákali do tunajších končín turistov.

Zlatý vlak sa síce ešte nenašiel, ale už inšpiruje pesničkárov aj satirikov. "Až strach pomyslieť, čo bude, ak sa vlak skutočne nájde," poznamenal denník Gazeta Wyborcza.

 

01 - Modified: 2007-11-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Súboje zdramatizovali záver sezóny
01 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 02 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 03 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby 04 - Modified: 2024-03-30 13:06:38 - Feat.: - Title: Ceny zlata sa vyšplhali na nové rekordné maximá. Za celý marec vyskočili takmer o deväť percent 05 - Modified: 2024-03-28 19:58:02 - Feat.: - Title: Zlato má za sebou najlepší mesiac za tri roky, ťaží zo stávok na nižšie úroky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:56