StoryEditor

Cyprus urobil precedens. Siahne ľudom na úspory

21.03.2013, 23:00
Autor:
dujdujTASRTASRredred
Priebežne aktualizované | Cyprus jednorázovo zdaní vklady nad 100-tisíc eur v Bank of Cyprus.

20:40 Cyprus sa dohodol s veriteľmi

Cyprus sa dnes dohodol s medzinárodnými veriteľmi na 20-percentnom jednorázovom zdanení vkladov nad 100.000 eur v najväčšej banke Bank of Cyprus.      

Na viac ako 100-tisícové vklady v ostatných cyperských bankách sa bude vzťahovať daň vo výške štyroch percent. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného vysokopostaveného cyperského predstaviteľa.     

Dohoda je výsledkom rokovaní Cypru s takzvanou Trojkou medzinárodných veriteľov (Európska komisia, Európska centrálna banka (ECB) a Medzinárodný menový fond). Ani jedna zo strán zatiaľ dosiahnutie o zdanení nepotvrdila, cyperský minister financií Michael Sarris však predtým informoval o "výraznom pokroku" v rozhovoroch.     

Cyprus, ktorého parlament začiatkom tohto týždňa odmietol zdanenie bankových vkladov pre všetkých sporiteľov, sa musel s veriteľmi dohodnúť na novom pláne do pondelka.      

ECB totiž varovala, že ak k novej dohode nedôjde, po tomto termíne už nebude cyperským bankám poskytovať núdzovú pomoc. To by znamenalo krach finančného sektora, štátny bankrot a odchod Cypru z eurozóny.

18:46 Cyperčania na futbal neprišli

Hlboká finančná kríza sa už prejavuje aj v cyperskom futbale. Niekoľko minút pred začiatkom kvalifikačného stretnutia na MS medzi Cyprom a Švajčiarskom bolo na štadióne s kapacitou 22.000 miest iba okolo 1000 divákov.      

"Nálada je stiesnená. Ľudia jednoducho nemajú chuť na šport," okomentoval podľa agentúry DPA situáciu športový reportér štátneho cyperského rádia.  

17:25 Európa sa mení na diktatúru

Keď bol Takis Klerides pred desiatimi rokmi ministrom financií, pomáhal nasmerovať Cyprus do Európskej únie a k európskej jednotnej mene. Pre kedysi chudobný ostrovný národ, ktorý to má bližšie do Bejrútu ako do Bruselu, to bol rozhodujúci úspech, napísal denník Financial Times.

V piatok, keď Cyperčania premýšľali nad vysokou cenou európskeho záchranného plánu, ale Klerides pôsobil ako muž plný ľútosti.

"Dostali sme tvrdú lekciu, že to nie je rodina," povedal o Európskej únii. Veľkí členovia európskeho bloku podľa neho "diktujú podmienky a ostatní sa podriaďujú. Mení sa to v diktatúru," dodal.

17:08 Protestujúci na Cypre pálili vlajku únie

16:13 Ministri financií sa stretnú zajtra

Ministri financií eurozóny sa stretnú v nedeľu, aby diskutovali o možno záchrannom balíku pre Cyprus, napísala na svoj Twitter hlava euroskupiny Joroen Dijsselbloem. 

Holandský minister financií píše, že stretnutie ministrov začne o šiestej večer v Bruseli.

15:28 Trhy dohode na Cypre veria

Cena americkej ropy uzatvorila piatkové obchodovanie (22.3.) rastom o viac než 1 USD a priblížila sa k hranici 94 USD za barel (159 litrov). Ropný trh podporili správy z Cypru, že krajina by sa počas víkendu mohla dohodnúť s medzinárodnými veriteľmi na nových opatreniach na pomoc finančnému sektoru, ktoré sú podmienkou, aby od nich získala záchranný balík za 10 miliárd eur. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.     

Cena kľúčovej americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v máji vzrástla na záver piatkového obchodovania o 1,26 USD a uzatvorila na úrovni 93,71 USD (72,37 eura) za barel. Najvýraznejší rast zaznamenala v piatok popoludní, čo nakoniec umožnilo uzatvoriť celý týždeň miernym rastom.     

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, vzrástla o 19 centov a uzatvorila na úrovni 107,66 USD/barel. Je to mierne nad uzatváracou úrovňou z utorka (19.3.), kedy cena Brentu dosiahla 107,45 USD/barel, čo bola najnižšia hodnota od 10. decembra.

13:44 Neistota na trhoch môže trvať týždne

Banková kríza na Cypre môže predĺžíť neistotu na trhoch o týždne. Situácia na ostrove vyvoláva nové ohnisko otrasov na trhoch, povedal na konferencii v Perugii zástupca centrálnej banky Talianska Fabio Panetta. 

12:47 Na Cypre sa hovorí o 25-percentnej dani

Podľa ministra financií Cypru Michaela Sarrisa ostrov uvažuje o 25-percentnom zdanení vkladov vyšších ako 100-tísic eur v naväčšej banke krajiny Bank of Cyprus. 

Sarris novinárom povedal, že v rozhovoroch s tojkou nastal výrazný pokrok a výsledok by sa mohol dostaviť už dnes večer.

12:15 Danko: Pomoc Cypru nemôže ísť na úkor Slovákov

Slovenská národná strana (SNS) sa zasadzuje za solidaritu a pomoc partnerským krajinám Európskej únie, ktoré sa ocitli v problémoch. Pomoc však nemôže ísť na úkor Slovenska a jeho občanov. Vo svojom dnešnom vyhlásení to uviedol predseda SNS Andrej Danko.     

"Žiadame vládu a jej predĺžené ruky v Bruseli, aby sa zasadili za transparentnosť v riešení nielen cyperskej pomoci, ale aj ďalších prípadných návrhov pomoci iným krajinám," vyhlásil Danko. Pretože už samotní lídri politických skupín v Európskom parlamente podľa jeho slov upozornili na nedostatok transparentnosti a demokratický deficit v pôvodnom riešení pre Cyprus navrhnutom Európskou komisiou, Medzinárodným menovým fondom a Európskou centrálnou bankou.

11:30 Írsko odkazuje: Ukázali sme liek

To, že Írsko počas tohoto roka skončí so záchranným programom by malo byť povzbudením pre všetky krajiny, ktoré sa nachádzajú v problémoch, vyhlásil to írsky minister európskych záležitostí. 

Zatiaľ, čo cyperskí politici majú problém splniť pondelkovú lehotu a tým si zabezpečiť 10 miliárd eur, ministerka Lucinda Creighton poukazuje na to, že "tažké lieky" u v Írsku zabrali. 

11:00 Dráma do poslednej chvíle

Ponuka Cypru na odvrátenie finančného kolapsu príde až v poslednej chvíli, keďže ostrov vyhlásil, že rozhodujúce rokovanie príde až po stretnutí ministrov financií eurozóny v nedeľu. 

Cyprus toto rozhodnutie musí urobiť do pondelka, kedy mu vyprší lehota na 10 miliárd eur od Európskej centrálnej banky. Tá by zároveň odrezala núdzové financovanie postihnutých bánk a znamenala kolaps a možno aj odchod Cypru z eurozóny.

10:40 Eurobanka Cypru verí

Člen rady guvernérov Európskej centrálne banky Erkki Liikanen povedal v televíznom rozhovore, že kríza na Cypre bude vyriešená. 

V televízii YLE Liikanen zároveň vyhlásil, že rozhodujúce je, aby riešenie príšlo rýchlo. 

9:49 Cyprus čaká na euroskupinu

 Cyperský parlament nebude hovoriť o zdanení vkladov pred tým, ako sa stretnú ministri financií 17 členov eurozóny, povedal to v sobotu člen parlamentu. "Stretneme sa po zasadnutí euroskupiny. Neviem, kedy," povedal člen parlamentu, ktorý nechce byť menovaný agentúre Reuters.

Vyvrátil tak správy o tom, že parlament krajiny sa mal kontroverzným zákonom zaoberať už v priebehu dneška. 

 

 


 

Druhá najväčšia banka v krajine Laiki by sa mala rozdeliť na dobrú a zlú časť. Zákonodarci zároveň schválili deväť zákonov, ktoré boli podmienkou pre európsku finančnú pomoc.

Podľa informácií Daily Telegraph by sa mali zdaniť aj vklady v bankách. Pôjde však len o minimálne zdanenie. Hovorí sa iba o jednom percente. O tomto zákone sa bude rozhodovať dnes.

Ako prvý včera prijali poslanci zákon o dohľade nad pohybom kapitálu a o zriadení fondu solidarity. Ide o prvú časť z balíka opatrení potrebných na zhromaždenie 5,8 miliardy eur vlastnými silami. Práve tento krok je podmienkou, aby Cyprus získal ďalšiu pomoc vo výške desiatich miliárd eur od krajín eurozóny.

Zákon o dohľade nad kapitálom má uchrániť banky pred divokým výberom vkladov alebo ich exponenciálnym presunom do zahraničia po tom, čo sa finančné domy zrejme v utorok opäť otvoria. Zriaďovaný fond solidarity vydá obligácie, za ktoré chce cyperská vláda ručiť štátnym a cirkevným majetkom, prípadne rezervami centrálnej banky.

Pri príprave fondu solidarity sa v súvislosti so zvažovanými garanciami hovorilo aj o znárodnení súkromných penzijných fondov, čo v piatok kritizovala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Nie je zatiaľ jasné, ako sa penzijných fondov nový zákon dotkne.

Ide o prvú sériu zákonov, vďaka ktorým má Cyprus získať 5,8 miliardy eur potrebných na to, aby mohol s EÚ a Medzinárodným menovým fondom ako dôveryhodný partner podpísať dohodu o pôžičke vo výške 10 miliárd eur a vyhnúť sa tak bankrotu, ako aj o poskytnutí likvidity miestnym bankám zo strany Európskej centrálnej banky.      

O ďalších zákonoch bude cyperský parlament rokovať počas víkendu.      

Počas zasadnutia, na ktorom sa zúčastnili aj zástupcovia vlády, sa pred budovou parlamentu konala búrlivá demonštrácia. Jej účastníci na protest proti prijímaným zákonom podpálili vlaku EÚ, žiadali vystúpenie Cypru z eurozóny a vypísanie referenda o zmluvách s trojicou kreditorov.

01 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V budúcnosti ubudnú státisíce žiakov 02 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chmela mení Mikloš 03 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odmietam sa hrať na nejaký koaličný potenciál
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:43