StoryEditor

Na Taiwan nemáme. Slovensko na bločkovej lotérii získalo len drobné

12.01.2015, 18:08
Inšpirácia z Ázie nevyšla podľa očakávaní štátu. Kasu nenaplnila, no aspoň si na seba zarobila.

Prvenstvo. To si Slovensko pripísalo v boji proti daňovým únikom. Ako prvé v kontinentálnej Európe sa s týmto problémom rozhodlo totiž bojovať neštandardným spôsobom – spustením bločkovej lotérie. Ide o hru, do ktorej sa môžu zapojiť všetci Slováci. Stačí, aby si po zaplatení v obchode či reštaurácii zobrali bloček a zaregistrovali ho do hry.

Očakávania slovenskej vlády boli od začiatku lotérie pomerne veľké. A nie len jej. Podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) snahu Slovenska skresať úniky na dani sledovali aj ďalšie vlády. Medzi nimi aj tá česká.

Zanedbateľný prínos

Viac ako rok po spustení (september 2013) sa natíska otázka, nakoľko sa skutočne vďaka novinke podarilo znížiť úniky. Doterajšie výsledky však o veľkom úspechu nehovoria. Na dani z pridanej hodnoty totiž lotéria štátu prinesie málo.
Ukážme si to na číslach: vládni analytici (z Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií) vo svojej poslednej analýze vyčíslili, že možný ročný výnos bločkovej lotérie je 7 až 8 miliónov eur.

Na porovnanie: táto suma je len 0,2 percenta z toho, čo sa vláde podarí získať ročne klasickým výberom od ľudí a firiem. Okrem toho je to len zlomok toho, o čo štát na tejto dani skutočne príde. Samotné úniky odborníci odhadujú na dve až 2,8 miliardy eur ročne. „Doteraz zverejnené štúdie ministerstva financií nepotvrdzujú prínos lotérie, aj hrubé odhady poukazujú skôr na nízky prínos,“ potvrdzuje analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz Radovan Ďurana.

Že štát vďaka bločkovej lotérii získa skutočne len drobné, dokazuje aj nedávna udalosť. Sadzba DPH je na Slovensku už niekoľko rokov stanové na hranici 20 percent. Tento rok sa však mala znižovať na pôvodných 19 percent. Vláda Roberta Fica sa rozhodla, že tak neurobí. To, že sadzbu neznížila, jej ročne prinesie až 235 miliónov eur. To je 30-násobne viac ako to, čo štát získa na dani vďaka lotérii.

Pozitívom však je, že hra štátnej kase prinesie viac ako z nej ukrojí. Doterajšie náklady na ňu sa v súčasnosti odhadujú na približne dva až tri milióny eur.

Cielenejšie kontroly

Obchodníci, reštaurácie, hotely. To sú sféry, kde štát najviac prichádza o DPH. Práve tu ľudia od podnikateľov často nedostanú žiadny bloček. Prípadne doklad dostanú, ale z neregistrovanej pokladnice, a tak sa podnik vyhne zaplateniu dane. A práve v týchto firmách môžeme už dnes vidieť obrat a pozitívny trend, ktorý sa začal v čase spustenia lotérie – podnikom medziročne rastú tržby. Čo znamená, že príjmy a teda daň priznávajú aj tie, ktoré tak doteraz nerobili.

Podľa odborníkov sa u nich mohol prejaviť aj faktor strachu. Práve od podnikov z týchto odvetví totiž ľudia zaregistrovali do lotérie najviac bločkov. Čo v praxi znamená, že práve u nich je najväčšia pravdepodobnosť, že by štát mohol odhaliť, ak by daň neplatili tak, akoby mali.

Na druhej strane dnes nie je možné presne povedať, nakoľko vyšším príjmom či vyššiemu výberu DPH pomôže či už pomohla bločková lotéria. „Nie je možné to presne očistiť a zistiť, koľko k výberu prispela bločková lotéria. K vyšším príjmom z dane v súčasnosti prispieva aj rast obchodných tržieb, súvisiaci s oživením domáceho dopytu,“ dopĺňa analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Potvrdzujú to aj samotní vládni analytici. Zároveň však dodávajú, že pribúdajúcimi novými údajmi bude možné účinky lotérie na financie štátu identifikovať presnejšie. V súčasnosti však tieto dáta k dispozícii nie sú.

Okrem okamžitého prínosu, ktorý je v súčasnosti malý, môže lotéria na druhej strane zvýšiť aj úspešnosť daňových kontrol. A to vďaka tomu, že ľudia daniarom oznamujú pochybné bločky. Teda tie, ktoré sa im nedarí nahlásiť do lotérie. Vďaka tomu sa už daniarom podarilo odhaliť napríklad nelegálnu pokladnicu v obchodnej sieti s lacnejším textilom Kik.

Celkovo Finančná správa doteraz dostala od ľudí viac ako osemtisíc podnetov. A práve vďaka nim môžu daniari robiť cielenejšie kontroly. Nakoľko im to doteraz skutočne pomohlo pri odhaľovaní únikov, nie je v súčasnosti možné povedať. Daniari totiž výsledky ešte nevyhodnotili.

„Bločky poskytujú určitú databázu pre kontroly. Avšak na druhej strane výsledky potvrdzujú aj to, že výpadok na DPH je vo veľkej miere dielom organizovaných skupín a nielen folklórom más,“ upozorňuje analytik ČSOB Marek Gabriš. A aj preto by mala vláda s únikmi bojovať aj inými zbraňami.

Záujem ľudí ochabol

Ministerstvo financií od spustenia doteraz hovorí o úspechu lotérie a rušiť ju neplánuje. A to aj napriek tomu, že záujem o ňu výrazne klesol. Na začiatku ľudia mesačne zaregistrovali 13 miliónov bločkov. Posledného pol roka to mesačne boli už len približne štyri milióny bločkov.

„Zámerom bolo šíriť myšlienku, že normálne je platiť dane, a nie sa plateniu daní vyhýbať, pretože daňoví podvodníci okrádajú všetkých ostatných, ktorí dane platia poctivo,“ tvrdí rezort financií dnes.

Aj šéf Tiposu, čo je spoločnosť, ktorá lotériu na Slovensku prevádzkuje, považuje hru za úspešnú. Napriek tomu koncom minulého roka zmenila jej pravidlá. Žrebuje sa častejšie a zväčšil sa aj počet cien. Novinky Tipos odôvodňuje skúsenosťami z priebehu lotérie a tiež výsledkami prieskumu. „Väčšina ľudí sa v prieskume priklonila k možnosti, aby vyhrávalo viac ľudí aj za predpokladu, že budú vyhrávať menšie sumy,“ zdôvodňuje bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Tipos Ladislav Kriška.

Nijako výnimočné – tak však dnes hodnotia odborníci výsledky lotérie v boji proti daňovým únikom. Napríklad v porovnaní s Taiwanom, kde po zavedení lotérie výber daní vyskočil o tri štvrtiny, vyznievajú výsledky hry na Slovensku pomerne smiešne. Kým však príjmy z nej presahujú výdavky, nie je podľa nich problém, že hra stále funguje.

01 - Modified: 2007-02-13 16:00:55 - Feat.: 0 - Title: Do SVE sa presunie výroba áut za 6 mld. USD
01 - Modified: 2022-10-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Kiežby bol Matovič radšej homo (economicus) 02 - Modified: 2022-03-30 12:01:29 - Feat.: - Title: Kažimír: Inflácia prekročí 10 percent, dramatický vývoj vojny by zastavil ekonomický rast 03 - Modified: 2022-03-30 12:01:52 - Feat.: - Title: Kažimír: Inflácia prekročí 10 percent, dramatický vývoj vojny by zastavil ekonomický rast 04 - Modified: 2022-03-11 10:37:18 - Feat.: - Title: Kažimír: Riziko vyššej inflácie na dlhší čas sa zvýšilo, ECB reaguje 05 - Modified: 2022-02-18 17:23:28 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: S Matovičom máme pracovný vzťah. Zmrazenie cien považujem za náš spoločný úspech
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 03:02