StoryEditor

V eurozóne štartuje prvá islamská banka. Bez úrokov

27.11.2013, 14:34
Autor:
dujduj
Islamské bankovníctvo sa chce naplno presadiť na európskych trhoch. V eurozóne má vzniknúť islamská Eurisbank.

Islamské finančné produkty sa stávajú čoraz obľúbenejšími vo svetových finančných kruhoch, keď priťahujú moslimských aj nemoslimských klientov. Dnes tvoria len malé percento v globálnom bankovníctve, ich váha však rapídne narastá aj v eurozóne.

A práve eurozóna bude mať prvú plnohodnotnú islamskú banku. Skupina súkromných investorov z oblasti Perzského zálivu plánuje v poslednom štvrťroku budúceho roka zriadiť banku s názvom Eurisbank v Luxembursku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Banka bude mať počiatočný kapitál 60 miliónov eur a bude poskytovať služby pre drobných klientov a podniky. Zakladatelia banky, medzi ktorých patrí okrem iných aj kráľovská rodina zo Spojených arabských emirátov, plánujú v januári požiadať o licenciu a očakávajú, že do apríla získajú súhlas regulačných úradov. Pobočky Eurisbank by sa mali zo začiatku objaviť vo Francúzsku, Nemecku, Belgicku a Holandsku.

Islamské banky si tak môže vydobyť stále miesto na európskom trhu. Islamské bankovníctvo sa líši predovšetkým v tom, že zakazuje platiť aj prijímať úroky. A tak napríklad namiesto hypoték prebieha financovanie nehnuteľností tak, že banka kúpi vybraný dom najprv sama a následne ho predá zákazníkovi s prirážkou.

V prípade investícií do islamských dlhopisov dostanú investori miesto úrokov pravidelné platby založené na ziskoch z investícií. Šaría tiež zakazuje investície do odvetví vzťahujúcich sa k alkoholu, hazardu a zbraniam.

Islamské bankovníctvo patrí v posledných dekádach medzi najrýchlejšie rastúce segmenty globálneho finančného trhu. Banky rástli od roku 2000 v priemere o 15 percent ročne. Kým ešte v 90. rokoch 20. storočia spravovali po celom svete aktíva vo výške približne 150 miliárd dolárov, tento rok podľa odhadov organizácie UK Islamic Finance Secretariat (UKIFS) dosiahne táto suma až 1,6 bilióna.



Islamské bankové produkty


Murabaha
Nákup s odloženou splatnosťou. Banka namiesto poskytnutia úveru na nákup určitého produktu tento tovar sama kúpi. Klient s ním potom môže disponovať, avšak až do zaplatenia kúpnej ceny vrátane ziskovej prirážky zostáva tovar majetkom banky.

Mušáraka
Partnerstvo, v ktorom klient spoločne s bankou investuje do podniku či projektu. V závislosti na výške kapitálu, ktorý každá zo strán vložila, sa potom proporcionálne delia o zisk, ale aj o stratu.

Mudáraba
Obdoba tichého partnerstva či trustového financovania. Jedna strana investuje do projektu celý kapitál, druhá potom know-how a manažéra, ktorý projekt riadi. Podľa dopredu dohodnutého pomeru si potom obe strany rozdeľujú zisk.

Idžára
Obdoba leasingu. Banka sama kúpi určité aktívum a potom ich s predom známou prirážkou na splátky prenajíma dlžníkovi. Po splatení prechádza aktívum z majetku banky do vlastníctva klienta.

Istisna
Zmluva o dodaní projektu na kľúč. Používa sa väčšinou v stavebníctve, kde banka financuje developerské projekty. Po ich dokončení ich predá klientovi, ktorý potom za dopredu dohodnutých podmienok spláca investície banke vrátane odmeny.

Sukuk
Islamská obdoba dlhopisu. Ide o obchodovateľný "certifikát", ktorý zaručuje vlastníctvo určitej časti podkladového aktíva.

Quard hasan
Bezúročná pôžička klientovi vo finančnej tiesni. Banka ju poskytuje obyčajne za záruku a v niektorých prípadoch si účtuje poplatky, ktoré majú pokryť náklady s pôžičkou.  

 

01 - Modified: 2005-09-29 15:57:00 - Feat.: 0 - Title: Hrubá zahraničná zadlženosť SR dosiahla ku koncu júna 26,2 miliardy USD
01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 03 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 04 - Modified: 2024-04-02 13:03:43 - Feat.: - Title: Švajčiarska banka UBS spätne odkúpi akcie až za dve miliardy dolárov 05 - Modified: 2024-03-31 18:25:33 - Feat.: - Title: Izraelská centrálna banka varuje pred ekonomickými dopadmi rastu výdavkov na armádu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:33