StoryEditor

Bill Gates prezradil, čo ho naučil Warren Buffett

16.10.2014, 15:54
Autor:
slsl
Warren Buffett je blízkym priateľom a vzorom Billa Gatesa. Prečítajte si, čo sa od neho najbohatší muž na svete naučil.

Na svete je iba málo ľudí, ktorí by boli úspešnejší ako Bill Gates. To však neznamená, že tento miliardár vie všetko. Aj on sa musel učiť. A od koho sa človek naučí lepšie veci, ako od toho, kto je úspešnejší ako vy? Bill Gates sa preto podelil o to, čo ho naučil jeho blízky priateľ a miliardár Warren Buffett.

Keď sa stretli po prvý raz, Gates sa cítil trápne, pretože netušil, o čom sa bude rozprávať s človekom, ktorý je o 30 rokov starší. Dnes sú dobrými priateľmi, ktorí spolupracujú. Gates dokonca sedí v dozornej rade Buffettovej Berkshire Hathaway. „Vždy sa teším na výročné zasadnutie rady. Ani nie tak preto, že tam skoro stále hráme pingpong. Je to zábava, pretože sa od Warrena veľa naučím a pomáha mi to pochopiť, ako rozmýšľa,“ napísal Gates v článku na sieti LinkedIn. A opísal tri dôležité lekcie, ktoré od „veštca z Omahy“ dostal.

Pozeraj sa na veci komplexne

Keď Bill stretol Warrena, pozeral sa iba na povrch jeho biznisu, teda výber akcií a investovanie. Rýchlo však zistil, že kľúč k úspechu je oveľa zložitejší. Je to o komplexnom pohľade na biznis. „Má celý rámec rozmýšľania o biznise, ktorý je veľmi efektívny,“ píše Gates. Znamená to, že namiesto denného sledovania akcií detailov sa Buffett zameriava na biznis ako celok. „Pozerá sa na konkurenčné výhody firmy a na to, či sa táto výhoda zväčšuje alebo zmenšuje. Hovorí, že akcionár sa musí správať tak, ako keby mu patrila celá ekonomika. Potom sa rozhodne, ktoré jej časti zarábajú a ktoré nie,“ dodáva Gates.

Buď úprimný k akcionárom

Buffett je známy tým, že každý rok napíše list svojim akcionárom a inšpiroval Gatesa, ktorý robí to isté. No zatiaľ čo Buffettove listy obsahujú najmä investičné postrehy, Gates verí, že to, čím sa jeho listy líšia, je úprimnosť. „Hovorí úprimne a kritizuje veci, ako opcie či finančné deriváty,“ hovorí Gates s tým, že práve úprimnosť je vlastnosť, ktorú si na Buffettovi najviac cení.

Uvedom si, akú hodnotu má tvoj čas

„Je jedno, koľko máte peňazí, čas si za ne nekúpite,“ pripomína Gates. Buffett to chápe viac ako ktokoľvek iný. Vždy sa uistí, že bude mať dosť času na svojich najbližších poradcov a nájde si čas na to, aby sa s nimi osobne porozprával aspoň cez telefón. „Warren je v tomto smere veľmi štedrý pokiaľ ide o ľudí, ktorým dôveruje. Napriek tomu si uvedomuje, akú veľkú hodnotu má jeho čas,“ hovorí Bill s tým, že ani on po jeho vzore neplytvá časom na bezvýznamné mítingy. Venuje čas tomu, na čom naozaj záleží.

01 - Modified: 2006-11-21 21:50:51 - Feat.: 0 - Title: Do Transpetrolu dosadili tých svojich
01 - Modified: 2024-03-23 10:00:00 - Feat.: - Title: Spoločnosť Billa Gatesa sa púšťa do výstavby jadrovej elektrárne novej generácie. Na chladenie nebude vôbec potrebovať vodu 02 - Modified: 2024-01-24 14:50:02 - Feat.: - Title: FOTO Zabudni na luxusné jachty. Prvá superponorka pre miliardárov má bazén, vínnu pivnicu a kino 03 - Modified: 2023-11-21 09:10:00 - Feat.: - Title: Rozpačitá premiéra Billa Gatesa. Prvý Windows mal veľkolepú prezentáciu, s nadšením sa však nestretol 04 - Modified: 2023-11-10 14:48:33 - Feat.: - Title: Ako priniesť počítač k obyčajným ľuďom, pýtal sa Gates. Odpoveď ukázal pred štyrmi dekádami 05 - Modified: 2023-06-16 07:11:07 - Feat.: - Title: Bill Gates sa v Pekingu stretol s čínskym prezidentom, ten ho označil za amerického priateľa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:45