StoryEditor

Najbohatší Číňan nakupoval v Hollywoode, kúpil významného hráča

12.01.2016, 10:28
Autor:
ČTKČTK

Čínsky konglomerát Dalian Wanda Group sa dohodol na prevzatí americkej filmovej produkčnej spoločnosti Legendary Entertainment za zhruba 3,5 miliardy dolárov (3,2 miliardy eur).

Predseda skupiny firiem, najbohatší muž Ázie Wang Ťien-lin sa zrejme stane prvým Číňanom, ktorý bude ovládať hollywoodsku filmovú spoločnosť, napísala agentúra Bloomberg.

Legendary stojí za filmami ako Jurský svet, Godzilla alebo za filmovou trilógiou o Batmanovi.

Čínska skupina v nej kupuje kontrolný podiel jednak kvôli právam duševného vlastníctva, ale aj preto, aby pomohla Číne získať väčšie slovo v globálnom filmovom priemysle, uviedol Wang na dnešnom stretnutí v Pekingu.

Čínskemu konglomerátu už patrí titul najväčšieho svetového prevádzkovateľa kín. Dalian Wanda ovláda americký reťazec kín AMC Entertainment Holdings, ktorý je dvojkou na severoamerickom trhu a austrálskeho prevádzkovateľa kín Hoyt 's.

Spoločnosť Wanda Cinema Line Corporation, ktorá je jednou zo súčastí konglomerátu, je najväčším prevádzkovateľom kín v Číne.

01 - Modified: 2008-01-05 07:49:03 - Feat.: 0 - Title: Drahá ropa vyvolala silnú negatívnu reakciu akciových trhov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:56