StoryEditor

Panika prichádza, akcie padajú. Čo to znamená? (8 otázok a odpovedí)

11.02.2016, 23:00
Obchodníci na burzách panikária, lebo cítia, že dobré časy na zárobok sa končia.

Akciové trhy sa chovajú v poslednom čase veľmi nervózne. Negatívnych náznakov, že v ekonomike nie je všetko v poriadku, sa totiž objavuje stále viac. Znepokojuje spomalenie rastu v Číne a iných rozvíjajúcich sa krajinách. K padajúcim cenám ropy sa pridali aj klesajúce ceny bankových akcií v Európe. Najviac sa prepadla Deutsche Bank, ktorá ohlásila obrovskú stratu. Po bankových akciách padajú aj akcie nemeckých automobiliek. HN pripravili osem otázok a odpovedí, ktoré objasňujú, čo sa na trhoch deje.

Prečo na akciových trhoch vládne veľká neistota?

Dôvodov je niekoľko a teraz sa nakopili. V prvom rade sa obchodníci boja spomaľovania svetovej ekonomiky na čele s Čínou. Obavy sa postupne prelievajú aj do USA a Európy. „Svetová ekonomika aktuálne pôsobí, že ekonomický cyklus vrcholí,“ myslí si Radoslav Kasík, analytik spoločnosti AcrossPrivateInvestments. Po raste trhov zvyčajne prichádza recesia.

Analytici poukazujú aj na to, že ceny akcií na celom svete sú nadhodnotené, a teraz len korigujú ceny smerom k normálu. „Ceny akcií v USA sú 10 až 15 percent pod historickými maximami, pričom rástli šesť rokov za sebou až do roku 2015. Každá séria rastu sa raz skončí,“ vysvetľuje Tomáš Mikulík, analytik Trim Broker. Napokon prichádzajú správy o slabých ziskoch firiem a bánk vo svete.

Kto môže za dnešný stav?

Analytici si myslia, že pôvodcom všetkých problémov je prudký rast dlhu na celom svete. Ten narástol oproti roku 2007 o takmer dve tretiny vďaka politike lacných peňazí centrálnych bánk. „Sedem rokov nulových sadzieb a množstva likvidity viedlo k tomu, že kapitál tiekol inam ako mal. Ten dnes po ukončení stimulov uteká späť do bezpečia, čoho dôsledkom je súčasný stav,“ dodáva Kasík.

Kto a ako môže upokojiť trhy?

Podľa ekonómov by trhy nemal nikto upokojovať, keďže zatiaľ nenastala extrémna panika, ktorá by ohrozovala reálnu ekonomiku. „V súčasnosti nijaká z veľkých ekonomík nie je v recesii a zatiaľ vidíme len spomalenie rastu,“ dodáva Mikulík.

Podľa Kasíka trhy už prestali veriť v to, že centrálne banky môžu naďalej podporovať ekonomiku politikou lacných peňazí. Aj preto dnes chýbajú ďalšie možné opatrenia, ako stimulovať svetovú ekonomiku. Na upokojenie trhov by teda najviac zapôsobili dobré makroekonomické čísla, hoci tie sú podľa Vladimíra Vaňa, hlavného ekonóma Sberbank Slovensko len dôležitým predpokladom. „Pre trvácnu stabilizáciu na akciovom trhu je dôležité zlepšenie fundamentov verejne obchodovaných firiem, najmä pomeru medzi ich trhovou cenou a ziskom na jednu akciu,“ dodáva.

Prečo na trhovú nestabilitu doplácajú aj akcie európskych bánk?

Európske banky sú veľmi zraniteľné, pretože podnikajú v prostredí nízkych úrokov, ktoré zosekávajú ich marže. Navyše sú tlačené regulátormi do zvyšovania vlastného kapitálu, ktorý im nezarába. Finančné domy preto investujú do rizikovejších aktív, aby si vynahradili klesajúce príjmy z úrokov. „Rizikovejšie aktíva sú v knihách bánk časovanou bombou, ktorá jedného dňa vybuchne,“ myslí si Mário Blaščák, šéfredaktor portálu WBP Online a dodáva, že celá táto situácia mu nápadne pripomína rok 2008.

Európske banky sú zraniteľné aj preto, lebo viac požičiavajú do reálnej ekonomiky ako americké banky. „Spomalenie ekonomiky, expozícia voči priemyslu a komoditám, stále vysoký podiel nesplácaných úverov si pýtajú svoju daň,“ vysvetľuje Kasík.

Prečo padajú akcie Deutsche Bank?

Akcie Deutsche Bank sa na začiatku tohto týždňa prepadli o takmer sedem percent, keďže investori sa začali báť, že nebude schopná splatiť svoje dlhopisy. Hoci neskôr jej akcie vymazali časť strát, v tomto roku už stratili 40 percent hodnoty. Podľa analytikov trhoví hráči jednoducho spanikárili a táto najväčšia nemecká banka na tom nie je až tak zle.

„Problémy so slabými ziskmi Deutsche Bank sú známe už od októbra, napriek tomu tu bol veľký dopyt po jej konvertibilných dlhopisoch (tiež známych pod názvom CoCo). Teraz sa o tie isté dlhopisy obchodníci obávali,“ vysvetľuje Mikulík. Navyše táto najväčšia nemecká banka je veľmi významná na to, aby skrachovala. Analytici predpokladajú, že keby sa jej akcie ďalej prepadali, Nemecko ju zachráni.

Môžu sa problémy Deutsche Bank premietnuť aj do bánk na Slovensku?

Tu sa odborníci názorovo rozchádzajú. Kým niektorí si myslia, že jej problémy sú skôr individuálne ako systémové, iní hovoria, že podobné problémy sa môžu dotknúť aj iných bánk. Slovenských bánk by sa skôr mohli dotknúť systémové problémy v bankovníctve, ktoré by zasiahli ich zahraničné matky. To sa zatiaľ nedeje. „V poslednej ekonomickej recesii matky našich bánk väčšinou deklarovali, že ich problém sa dcér netýka,“ dodáva Mikulík.

Padajú aj akcie nemeckých automobiliek. Môže to ovplyvniť Slovensko?

Akcie nemeckých automobiliek ako Volkswagen, Daimler a BMW už spadli o 23 percent v tomto roku. Dôvodom je najmä to, že Nemecko je exportne napojené na Čínu, kde sa dopyt po autách spomaľuje. Ak sa nebude dariť Nemecku, môže sa to prejaviť aj na Slovensku. „Vývoj cien akcií automobiliek je jasným dôkazom spomaľovania svetovej ekonomiky a vrcholenia cyklu. Minulý rok bol pre automobilky rekordným od krízy a napriek tomu akcie padajú,“ ilustruje Kasík.

Do čoho sa v neistých časoch oplatí investovať?

Tradične sa za bezpečnú investíciu považuje zlato. Tento žltý kov je v poslednom čase v hľadáčiku investorov a jeho cena stúpa. Od začiatku roka posilnilo o 14 percent a vo štvrtok dokonca vystúpilo na 1234,80 dolára za uncu, čo bola najvyššia cena od mája minulého roka. „Zlato je doterajším víťazom tohto roka. Profitujú aj bezpečné vládne dlhopisy, napríklad americké, nemecké či japonské. Medzi menami je lídrom japonský jen,“ vyratúva Kasík.

01 - Modified: 2008-02-06 09:51:00 - Feat.: 0 - Title: Clintonovej dopomohli k víťazstvu v Kalifornii hispánski voliči
01 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 05 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:52