StoryEditor

Český kráľ zbrojárov a slovenský magnát ovládli továreň v Dubnici, čakajú na štátne zákazky

20.01.2016, 15:05
Zbrojár Jaroslav Strnad spolu s Alexejom Beljajevom ovládoli Dubnický metalurgický kombinát a chystajú sa na výrobu väčšieho kalibru.

Ide tak naproti hlavne českému dopytu po vojenskej technike a rozširujú svoje armádne impérium.

S novým názvom aj s novou továrňou sa zbrojné impérium Jaroslava Strnada chystá na plánované zbrojenie českého štátu. Najaktívnejší z českých zbrojárov buduje rozsiahlu skupinu, ktorá čoskoro obsiahne takmer všetky dôležité oblasti potrebné pre obranu krajiny – od munície cez delá až po ťažké ozbrojené vozidlá.

Nový Czechoslovak

Minulosťou je označenie Excalibur Group, materskú skupinu so sídlom v Amsterdame novo pomenoval Czechoslovak Group. Názov odkazuje na dva úplne zásadné trhy.

Práve na Slovensku Strnad aktuálne ovládol Dubnický metalurgický kombinát (DMK), tradičného výrobcu komponentov pre železničný priemysel, ktorý zároveň disponuje formami na unikátne odlievanie hlavní ťažkých diel.

„Cenu transakcie nezverejníme. Vstupom do DMK získavame kapacitu výroby polotovarov pre hlavne väčších kalibrov 30 do 155 mm. Ide o veľmi vzácnu výrobnú schopnosť, ktorá je využiteľná mimo iného pre chystanú modernizáciu delostrelectva Armády ČR aj iných armád V4,“ opisuje hovorca skupiny Andrej Čírtek.

Osvedčené preberanie firiem

Strnad sa do spoločnosti, ako je jeho osvedčeným zvykom, dostal cez konkurzné konanie. Podobne pred tromi rokmi ovládol výrobcu nákladných a špeciálnych vozňov, kopřivnickú Tatru.

Spoločnosť DMK, ktorá sa dostala do konkurzu v októbri 2014, kúpil so slovenským partnerom. Tým je ďalší vplyvný podnikateľ, slovenský magnát s väzbami na tamojších politikov Alexej Beljajev, vládca strojovej a investičnej skupiny Optifin.

Tá sa orientuje najmä na strojársku výrobu pre železnice, jej kľúčovým podnikom je Tatravagónka Poprad. Zmyslom spoločnej investície do DMK je podľa Čírtka posilniť produkčné kapacity oboch skupín v ich odboroch. DMK má totiž vojenský program, výrobu polotovarov na výrobu hlavných veľkokalibrových zbraní a okrem toho civilný program, ktorý sa orientuje na výrobu pre železnice.

Či si firmu neskôr rozdelia, prípadne v akých pomeroch ju ovládnu, zatiaľ zástupcovia Czechoslovak Group nechcú komentovať.

Rakety aj náboje

Okrem toho Strnad koncom minulého roka na Slovensku ovládol výrobcu munície, raketových striel a pištolí, dubnický závod ZVS, ktorý vznikol v roku 1937 ako východná súčasť Škody Plzeň.

V Česku Strnad pre zmenu vstúpil do hry o leteckú mošnovskú opravovňu Job Air Technic. Tá sa od marca 2014 nachádza v úpadku a jej najväčší veritelia, Česká exportná banka a Česká sporiteľňa, sa už bezmála dva roky preťahujú o spôsob riešenia krachu.

Po tom, čo súd zamietol tak konkurz, ako aj reorganizáciu a celé konanie sa naďalej naťahuje, sú to práve Strnadove peniaze, ktoré opravovňu držia v chode. Spoločnosť Dako-CZ, člen skupiny Czechoslovak Group, požičala s posvätením správcu a veriteľov Job Airu v prepočte asi 17 miliónov korún na prevádzku. To z nej však razom robí veriteľa a charakter Strnadovho zamerania aj potenciálneho kupca. Prakticky identický model aplikoval aj na svojho času skrachovanú Tatru.

„Zachraňujeme unikátne výrobné kapacity, ktoré sa ešte zachrániť dajú,“ hodnotí stratégiu Jaroslav Strnad. „Naša skupina buduje systematicky holding spoločností z rôznych odborov, nielen zbrojárstva. Spoločnosti dokážu fungovať a zarobiť si na živobytie samostatne, ale zároveň dokážu spoločne integrovať veľké projekty. Po dvadsiatich rokoch práce sme získali schopnosť produkt vyrobiť, servisovať, modernizovať, vyškoliť v jeho používaní a v neposlednom rade ho dopraviť kamkoľvek na svete,“ dodáva podnikateľ, s ktorým sa spájajú aj niektoré nepríjemné kauzy.

Jedna z dcérskych firiem jeho holdingu čelí stíhaniu pre dovoz a skladovanie zrejme nedovolených mín v zbrojných skladoch vo Vrběticiach, kde vlani došlo k explóziám.

01 - Modified: 2008-01-11 12:13:23 - Feat.: 0 - Title: Počas bombardovania v Iraku zahynulo 21 bojovníkov al-Kájdy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:08