StoryEditor

Nemci a Francúzi chcú od Cypru rýchlejšie rokovania

25.02.2013, 17:06
Autor:
TASRTASR
Obe krajiny privítali výsledok cyperských parlamentných volieb, sľubujú si posun v rokovaniach.

Francúzsky a nemecký minister financií dnes vyzvali predstaviteľov Cypru a budúcich veriteľov, tzv. Trojku, aby urýchlili rokovania o záchrannom úvere pre stredomorský ostrov. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Pierre Moscovici a jeho nemecký rezortný kolega Wolfgang Schäuble v spoločnom vyhlásení privítali výsledok prezidentských volieb na Cypre, v ktorých zvíťazil líder opozičných konzervatívcov Nikos Anastasiadis. Vyjadrili nádej, že nová vláda rýchlo obnoví rokovania s Trojkou (Európska únia, Medzinárodný menový fond o Európska centrálna banka) o výške a podmienkach záchranného úveru.

"Rokovania by sa mali rýchlo obnoviť, aby sa podarilo dosiahnuť dohodu do konca marca. Vyzývame Trojku a cyperských predstaviteľov, aby pokročili pri finalizácii návrhu memoranda o porozumení," uvádza sa vo vyhlásení ministrov financií dvoch najväčších ekonomík eurozóny.

Cyprus sa vlani v júni stal piatou krajinou menovej únie, ktorá musela požiadať o záchranný úver. Dôvodom sú problémy ostrovných bánk, ktoré sa príliš angažovali v Grécku a museli odpísať veľké straty z gréckych dlhopisov.

Nikózia už mesiace rokuje s Trojkou o finančnej injekcii vo výške zhruba 17 miliárd eur, čo je približne úroveň ročného hrubého domáceho produktu (HDP) Cypru. Ale diskusia viazla pre rozdielne názory odstupujúceho prezidenta Dimitrisa Christofiasa a zástupcov Trojky na úsporné opatrenia, ktoré by mal ostrovný štát zaviesť, aby sa dostal z problémov.

Bývalá vláda pritom už do rozpočtu na tento rok zahrnula reformy a ozdravné kroky. Moscovici a Schäuble však vyzvali nový kabinet, aby výrazne urýchlil tempo zavádzania reforiem, ktoré pomôžu Cypru dosiahnuť finančnú stabilitu a udržateľný hospodársky rast. Pripomínajú, že je to v záujme ako ostrovného štátu, tak eurozóny ako celku.

Ďalším dôvodom, prečo dohoda o finančnej pomoci Cypru viazne, sú pochybnosti o tom, či Cyprus prijal všetky požadované opatrenia proti praniu špinavých peňazí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:36