StoryEditor

Zlato opäť porastie: "Keď je na uliciach krv, kupujte"

28.04.2013, 17:05
Tlačenie peňazí bude pokračovať a zlato bude opäť na výslní, píše hlavný analytik Saxo Bank.

Ponúknem vám pár možných vysvetlení, ktoré pravdepodobne zohrali úlohu v nedávnom "bleskovom páde" zlata. To sa behom dvoch dní prepadlo až o 200 dolárov. Ide ale naozaj o koniec rally na zlate?

V žiadnom prípade nie. Kvantitatívne uvoľňovanie práve ide na plné obrátky. Pred štyrmi rokmi by síce taká vzpruha mohla mať poriadny účinok, ale teraz je riešenie využívajúce tlačiarenských lisov skôr za zenitom. Inflácia pomaly stúpa a zlato sa zase bude vyhrievať na výslní. Ako znie jedno staré známe investorské pravidlo: "Keď je na uliciach toľko krvi, nakupujte!"

Vysvetliť tieto typy pohybov na trhu je často oriešok. Väčšinou sú totiž dané spúšťačom, ktorý za bieleho dňa nevyzerá ako racionálne prepojený s pozorovaným výsledkom.

Cyprus, zlaté zásoby a vystrašení investori

Podľa všetkých meradiel išlo o unavujúci a dekádu trvajúci býčí trh s mnohými "slabými" stávkami na rast. Tými vôbec poslednými a najslabšími špekulantmi na rast boli tí, ktorí nakupovali po oznámení ďalšieho kola kvantitatívneho uvoľňovania zo strany Bank of Japan. K tomu sa ale podrobnejšie ešte dostanem. Počas minulého týždňa sa totiž odohrali dve zásadné udalosti.

Tou prvou bolo oznámenie cyperskej vlády o možnom predaji zlatých zásob v hodnote 400 miliónov eur. Druhou udalosťou bola jastrabia interpretácia výsledkov posledného zasadnutia Fedu. Následne si veľa investorov začalo myslieť, že sa blíži koniec uvoľnenej menovej politiky. O významné udalosti išlo aj napriek tomu, že zvažované množstvo zlata na predaj zo strany cyperskej vlády bolo až zanedbateľne malé. A že záväzok holubičej politiky bude vládnuca elita Fedu nepochybne zastávať za všetkých okolností.

Zomknuté rady neskúsených a naivných investorov do burzovo obchodovaných fondov (ETF) potom začali likvidovať svoje pozície, aj keď sa varovné signály pre tento krok objavili už v predchádzajúcich týždňoch, či dokonca mesiacoch. Bolo pritom zjavné, že zlato nedokázalo posilňovať ani po nejasnom výsledku talianskych volieb, a dokonca ani po tom, čo vyplávala na povrch cyperská kríza.

Riešenie problémov bude zahŕňať ďalšie tlačenie peňazí

Pritom možné riešenie oboch týchto problémov, rovnako ako krízy celej eurozóny, bude nevyhnutne zahŕňať ďalšie tlačenie peňazí. Rovnako tak zlato nezažiarilo ani po veľkom prepade amerických reálnych sadzieb, nieto po - do očí bijúcom - enormnom kvantitatívnom uvoľňovaní, ktoré ohlásila Bank of Japan.

Ak trhy zlyhajú a nereagujú očakávaným spôsobom na prebiehajúce udalosti, ide o ten NAJLEPŠÍ trhový indikátor, aký poznám, a najjasnejší ukazovateľ pozícií na trhu. Pád zlata ide samozrejme ruka v ruke s pojmom, ako je momentum. A efekt obchodovania na páku a nastavené technické hranice potom zrážali ceny zlata nadol ešte brutálnejším spôsobom. Veľa pozícií je totiž automaticky likvidovaných počítačovými systémami brokerov potom, čo sa vyčerpajú prostriedky pre obchodovanie na maržu majiteľa účtu. Nešťastný investor potom nemá možnosť nijako zasiahnuť.

Zlato ešte nepovedalo posledné slovo

Prepad zlata so sebou stiahol dole aj ostatné kovy, ropu, ropné deriváty a mäkké komodity. Rally na týchto komoditách sa už totiž tiež čiastočne vyčerpala. Môžeme sa tak dočkať toho, že k nám teraz bude skôr než jedna zlá správa prichádzať kombinácia dobrých a zlých správ (ktoré vo výsledku dávajú práve tú zlú, ale to už toľko nevnímame - tzv. silver-lining effect). Práve táto stratégia však môže znížiť reálne náklady priemyslu aj samotných spotrebiteľov.

Investori možno tiež cítia to, že enormné japonské kvantitatívne uvoľňovanie môže mať vplyv na ďalšie kroky Fedu. Americká centrálna banka by totiž už nemusela tlačenie peňazí toľko predlžovať, takže kohútiky s lacnými peniazmi by sa mohli zatvoriť skôr, než sa čakalo. V dôsledku toho by sa mohli zvýšiť výnosy amerických dlhopisov a posilňovať by mohol aj dolár.

A to všetko v prostredí, kde úrokové sadzby u všetkých hlavných mien len tak rýchlo neporastú, a hlavne kde zlato negeneruje žiadne výnosy. Navyše japonská centrálna banka možno inšpirovala aj tamojších obyvateľov, aby viac verili domácim investíciám, a najmä akciám. Na oplátku tak začali uzatvárať svoje pozície na iných triedach aktív, ako je práve zlato.

Medzi podobnými investormi bolo pritom veľa tých, ktorí patrili medzi posledných špekulantov na rast ceny zlata. Boli to práve japonskí maloobchodní investori, ktorých nedávno presvedčili kroky japonskej centrálnej banky, že zlato začne určite posilňovať a že inflácia už čoskoro začne znižovať hodnotu veľkého množstva nimi držaných japonských štátnych dlhopisov.

Nick Beecroft, hlavný analytik Saxo Bank

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:11