StoryEditor

Advokát „stratil“ klientom vyše dva milióny eur: Myslel som si, že sú to moje peniaze

28.07.2015, 00:01

Mestský súd v Prahe začal riešiť prípad desiatok poškodených klientov realitnej kancelárie Reality 21 a ďalších ľudí, ktorí si k pražskému advokátovi Milošovi Vlasákovi uložili peniaze do úschovy. Celkovo prišli o 65 miliónov českých korún (v prepočte 2,4 milióna eur). Vlasák odmietol vypovedať, na polícii pred časom povedal, že stratil prehľad o dianí na účtoch. O kauze informoval portál idnes.cz.

Účty, kam Vlasák ukladal uschované prostriedky, boli dva. Jeden pre klientov Reality 21 a druhý pre ostatných. Zostalo na nich 131 a 124 českých korún.

Vlasák na polícii argumentoval, že cez účty vykonával aj ďalšie transakcie za účelom zhodnotenia peňazí, až stratil prehľad. Keď sudkyňa túto pasáž prečítala, zaznel v pojednávacej sieni smiech prítomných poškodených.

Advokát tiež policajtom tvrdil, že tieto účty niekto zrejme zneužil, a podal preto trestné oznámenie. Odmietol, že by uzatváral zmluvy už s tým, že uložené peniaze spreneverí, ako tvrdí obvinenie. Priznal, že peniaze klientov použil v domnení, že ich vráti. Transakcie mu však vraj nevychádzali, ako si predstavoval.

Vlasák vo výpovedi tiež uviedol, že časť peňazí minul v kasínach. „Myslel som si, že sú to všetko moje peniaze, stratil som prehľad,“ dodal na polícii.

Mená poškodených čítala sudkyňa hodinu
Na čítanie skoršej Vlasákovej výpovede sudkyňa pristúpila preto, že obžalovaný v pondelok využil právo nevypovedať. Uviedol len, že síce nie je v evidencii nezamestnaných, ale po prepustení z väzby pracoval na niekoľkých miestach. Snažil sa klientom splácať dlžné sumy, a to až do marca, keď sa mu narodila dcéra.

Štátna zástupkyňa Markéta Pánková pred tým viac ako hodinu čítala obžalobu. Opísala 56 prípadov, keď boli poškodení klienti realitnej kancelárie Reality 21 a prišli celkovo o 55 miliónov českých korún. O necelých desať miliónov pripravil Vlasák ďalších dvanásť klientov a posledným poškodeným bola spoločnosť Idea Domus Credit, ktorá prišla o viac ako štvrť milióna českých korún.

Celkovo bolo v obžalobe opísaných 69 prípadov sprenevery. Mená poškodených a sumy, s ktorými sa pripojili k pojednávaniu, potom sudkyňa čítala ďalšiu hodinu.

Peniaze, o ktoré Vlasákovi klienti prišli, sa nepodarilo dohľadať. Štátna zástupkyňa uviedla, že Vlasák mal niekoľko nehnuteľností či nejaké obchodné podiely, ale ich hodnota je podľa nej len zlomkom celkovej škody.

Klienti vinia aj realitnú kanceláriu
Poškodení požadovali, aby zodpovednosť za škodu niesla aj realitná kancelária Reality 21, pre ktorú Vlasák pracoval. Tá s ním rozviazala zmluvu len krátko pred odhalením sprenevery. Štátna zástupkyňa teraz pripomenula, že ohľadne vedenia realitnej kancelárie bolo vyšetrovanie zastavené a nepadlo obvinenie.

Z čítania Vlasákovej výpovede sa zdá, že šéfovia Reality 21 o problémoch s advokátskymi úschovami vedeli. „Je to tvrdenie obžalovaného. Bude na pánovi Koubovi, aby všetko vysvetlil,“ povedala štátna zástupkyňa s odkazom na bývalého majiteľa Reality 21 Petra Koubu. Ten bude na súde vypovedať v utorok.

Prvé prípady sprenevery sú podľa obžaloby z januára 2010, posledné z konca augusta 2012. Potom polícia Vlasáka zadržala, keď sa sám prihlásil na výsluch. Hrozí mu päť až desať rokov väzenia.

01 - Modified: 2024-03-25 23:13:26 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri od Moravy nová banka. Okorení súboj medzi menšími hráčmi, no spozornieť by mali aj giganty 02 - Modified: 2024-02-15 11:19:21 - Feat.: - Title: Ženy sa neriadia premlčacou dobou. 70 percent obetí pri znásilnení zamrzne a nebráni sa, tvrdí advokát 03 - Modified: 2023-12-26 14:36:43 - Feat.: - Title: Pri prevode pozemku musíte byť obozretní. Ako na to? Pre HN radí odborník 04 - Modified: 2023-11-15 10:00:00 - Feat.: - Title: Šéf Citibank pre HN: Príkladov pre Slovensko je veľa, stačí sa obzrieť do Česka alebo do Pobaltia 05 - Modified: 2023-09-03 08:11:49 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhodne o sťažnosti proti nevzatiu Poláka do väzby. Prokurátor sa bojí pokračovania v činnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:40