StoryEditor

Cameron dorazil do Škótska. Prosil ľudí, aby sa neodtrhli od Británie

10.09.2014, 16:50
Autor:
tasr, stltasr, stl

Britský premiér David Cameron dnes v škótskej metropole Edinburgh vášnivo presviedčal voličov, aby v nadchádzajúcom referende o suverenite Škótska podporili celistvosť Británie, ak mu nechcú "zlomiť srdce".

"Svoju krajinu milujem viac než svoju stranu," uviedol premiér počas kampane v Edinburghu pred historickým plebiscitom stanoveným na 18. septembra. Cameron zdôraznil, že Spojené kráľovstvo je výnimočná krajina, a ak by ho Škótsko opustilo, cítil by sa "zdrvený".

Premiér škótskych voličov ďalej varoval, že prípadné hlasovanie za nezávislosť bude nezvratné. Kampane sa paralelne v iných mestách zúčastnili ďalší dvaja britskí politici - líder opozičných labouristov Ed Miliband v Glasgowe a vodca liberálnych demokratov, vicepremiér Nick Clegg v Selkirku.


Britský premiér David Cameron. Snímka: Reuters

Škótsky prvý minister Alex Salmond vyhlásil, že sa britským politikom nedá veriť. Ich príchod do Škótska bude podľa neho vzpruhou pre hnutie za nezávislosť, pričom kampaň trojice čelných britských činiteľov označil za "panickú a bezradnú".

Kampaň premiéra Camerona a jeho kolegov je vnímaná ako náhlivé opatrenie po zverejnení výsledkov najnovších prieskumov verejnej mienky, podľa ktorých počet zástancov škótskej nezávislosti prudko stúpol a prvýkrát prekročil počet jej odporcov.

Lídri troch hlavných britských politických strán ukázali zriedkavú jednotu, keď podporili návrh na rozšírenie právomocí Škótska, ak odmietne nezávislosť.

Cameron sa doteraz držal v pozadí kampane za zotrvanie Škótska v Spojenom kráľovstve vzhľadom na neobľúbenosť jeho Konzervatívnej strany v Škótsku, vo voľbách v roku 2010 získali konzervatívci z 59 škótskych kresiel v britskom parlamente iba jediné. Dnes však varoval, že budúcotýždňové referendum sa nesmie stať protestným hlasovaním.

Keďže je to hlasovanie, ľudia si myslia, že je to ako všeobecné voľby," ale mýlia sa, zdôraznil. "Ak máte plné zuby zasr... Toryovcov, kopnite ich do riti. Toto nie je rozhodnutie o najbližších piatich rokoch, ale o budúcom storočí," citovala ho agentúra DPA.

Podľa agentúry Reuters, ak sa Škóti rozhodnú pre nezávislosť, bude Cameron čeliť silnému nátlaku, aby odstúpil necelých osem mesiacov pred voľbami. Stávky na to, že bude ešte tento rok vystriedaný vo funkcii, skočili po zverejnení ostatných prieskumov na 4:1. Niekoľko členov jeho strany ho vyzve na odstúpenie, ak bude treba nájsť vinníka odtrhnutia Škótska, citoval Reuters svoj zdroj v radoch konzervatívcov.

01 - Modified: 2024-04-18 19:05:11 - Feat.: - Title: Manžela bývalej škótskej premiérky Sturgeonovej opäť zatkli 02 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 03 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 04 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 05 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:46