StoryEditor

Čínsky kolaps poslal dole aj USA. Pripomína to situáciu spred veľkej krízy, tvrdí Soros

07.01.2016, 06:11
Autor:
laklakČTKČTK
Čína zavrela obchodovanie na svojich trhoch na jeden deň po zrútení sa akcií hneď na začiatku obchodovania. DAX sa dostal pod psychologickú hranicu.

Spúšťačom k tomuto kroku bol okamžitý pád akcií po začatí obchodovania o 5 percent. Následne na to Číňania prerušili obchodovanie na štvrť hodinu.

Po obnovení obchodovania sa index 300 firiem čínskej burzy CSI 300 prepadol o 7 percent. Toto znamenalo okamžitý koniec obchodovania na celý deň. Ten nastal po asi pol hodine od začatia obchodovania.

Ako píše Business Insider, obchodovanie na čínskom akciovom trhu prebiehalo do prvého prerušenia obchodovania takmer 15 minút. Je to už druhýkrát tento týždeň, čo musela Čína opäť ukončiť obchodovanie na svojej burze, prvýkrát sa tak stalo v pondelok.

Situácia pripomína obdobie pred krízou v roku 2008

Americké akciové trhy otvorili dnešné obchodovanie ďalším výrazným poklesom, už druhý deň po sebe, pod čo sa podpísali otrasy na čínskom akciovom trhu a pokračujúci prepad cien ropy. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.

Americký investor George Soros na ekonomickom fóre na Srí Lanke prirovnal momentálnu situáciu k problémom, ktoré vyústili do krízy v roku 2008. Ako Soros dodal, globálne trhy čelia kríze a investori musia byť veľmi opatrní.

Hlavný index newyorskej burzy Dow Jones klesol do 15.38 h SEČ o 250,25 bodu (1,48 percenta) na 16.656,26 bodu. Neskôr sa mierne skorigoval a do 16.25 h SEČ dosiahol hodnotu 16.721 bodov, čo znamená pokles o 187 bodov (1,1 percenta). Pokles zaznamenal aj index S&P 500. Klesol zhruba o 1,2 percenta na 1965 bodov a kompozitný index Nasdaq zaznamenal pokles o 1,6 percenta na 4755 bodov.

"Zmeny v indexe Dow Jones, ktoré registrujeme v posledných dňoch, veľmi pripomínajú situáciu z augusta," povedal Scott Brown, hlavný ekonóm spoločnosti Raymond James v St. Petersburgu na Floride. Voľný pád indexu, keď Dow Jones stratil pri otvorení trhov koncom augusta až 1000 bodov, vyvolal tiež faktory podobné tým súčasným - oslabovanie jüanu a prudký pokles cien ropy.


Prečítajte si viac: V Číne menia pravidla. Ľahko podlieha masovým panikám

Čínska komisia pre cenné papiere a burzy prestane od piatku uplatňovať mechanizmus automatického prerušovania obchodov pri veľkých výkyvoch


Prvýkrát na 15 minút

Ukončovanie obchodovania na čínskej burze je krok, ktorý sa rozhodli zaviesť ešte v decembri, aby zamedzili panickému predaju akcií. Ochranné kroky však boli tentokrát použité oveľa rýchlejšie ako v prvom prípade.

Zastavenie má podľa nových pravidiel nastať prvýkrát na 15 minút, ak akcie indexu CSI300 padnú o 5 percent oproti hodnote, na ktorej uzavreli predchádzajúci deň. Ak klesnú o 7 percent a viac, znamená to zatvorenie trhov na celý deň.

Index CSI300, ktorý zahŕňa najväčšie firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čene, klesol o 7,2 percenta a obchodovanie ukončil na úrovni 3284,74 bodu. Hlavný index Shanghai Composite sa znížil o 7,3 percenta na 3115,89 bodu, napísala agentúra Reuters.

Podľa BBC sú investori nervózni po tom, čo sa centrálna banka rozhodla oslabiť jüan. Naznačuje to údajne to, že Peking sa snaží zvýšiť vývoz, keďže zrejme čínska ekonomika spomaľuje viac, ako sa očakávalo.


Prečítajte si viac: Ropa je nezastaviteľná a ďalej padá, reaguje aj na najkratší obchodný deň v Číne


Nebolo to poslednýkrát

Finanční analytici varujú, že čínske trhy zrejme budú zažívať extrémnu nestabilitu niekoľko mesiacov, pretože hľadajú stabilnú úroveň po minuloročnom debakli.

Reagujú tiež na postupné rušenie mimoriadnych opatrení zavedených po minuloročnom júnovom prepade. Dnes okrem iného končí šesťmesačný zákaz predaja akcií pre majiteľa viac ako piatich percent akcií firmy.

Regulátori už tento týždeň oznámili, že tento predaj sa obmedzí len na súkromné ​​transakcie s cieľom zabrániť ďalším výkyvom. Burzový regulátor po ukončení obchodovania oznámil, že veľkí akcionári nebudú môcť tri mesiace od 9. januára predávať viac ako jedno percento akcií spoločnosti.


Prečítajte si viac: Čínsky masaker pokračuje, juan krváca (komentár)


Michael McDonough z Bloombergu na svojom Twitteri ukazuje porovnanie dvoch kritických dní na čínskom trhu. Z grafu je vidieť, že ten dnešný výpredaj bol oveľa dramatickejší:

 

 

Mechanizmus nebol hlavná príčina

"Poistný mechanizmus nebol hlavnou príčinou prepadu trhu, vzhľadom k aktuálnej situácii ale nefungoval tak, ako sa čakalo. Negatívny efekt mechanizmu prevážil nad jeho pozitívnym efektom," uviedla komisia v oficiálnom oznámení. Jej hovorca dodal, že komisia sa preto rozhodla mechanizmus pozastaviť a teraz bude skúmať, ako celý systém vylepšiť.

Najväčšie akciové trhy sveta zaznamenali stratu

Paneurópske akcie sú najnižšie od októbra

Európske akcie dnes prudko oslabujú kvôli turbulenciám na čínskych finančných trhoch. Index nemeckej akciovej burzy DAX stratil viac ako tri percentá a prvýkrát od októbra sa dostal pod psychologicky dôležitú hranicu 10.000 bodov.

Na najnižšiu úroveň od októbra sa prepadol takisto paneurópsky index FTSEurofirst 300.

Dnešný deň zatiaľ európskym akciám v ničom nepomohlo. Rannú stratu nevyrovnali a držia si hodnoty po ranných pádoch.

01 - Modified: 2007-12-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Anketa: Čo považujete za najvýznamnejšiu udalosť v kultúre v roku 2007?
01 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 02 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 05 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:50