StoryEditor

Tkáč s Křetínským rozširujú impérium. Prikúpili ďalšiu elektráreň

08.01.2016, 09:25

Energetický priemyselný holding, ktorý vedie podnikateľ Daniel Křetínský s Patrikom Tkáčom, získa ďalšiu britskú elektráreň. Uhoľný zdroj v Lynemouth, ktorý v najbližšej dobe prejde kompletnou prestavbou na biomasu, sa zbavuje nemecká energetická dvojka RWE. Hodnotu transakcie však Nemci neoznámili.

Nemci sa zbavujú "špinavej" energetiky

Elektráreň v blízkosti severoanglického mesta Newcastle upon Tyne s výkonom 420 megawattov doplní zdroj v Eggborough, ktorý Křetínský a Tkáč kúpili v novembri 2014. RWE, ktorá elektráreň v Lynemouth kúpila v roku 2012, sa teraz zbavuje svojich aktív vo "špinavej" energetike naprieč Európou. Chce sa viac zamerať na obnoviteľné zdroje a ďalej znižovať svoje zadlženie.

Británia masívne ustupuje od spaľovania uhlia v elektrárňach, kotly v Lynemouth sú tak od konca minulého roka mimo prevádzky. Nemecký koncern však pripravil plán prestavby tak, aby v elektrárni sa namiesto uhlia spaľovala čistejšia biomasa. Projekt podľa skoršieho vyjadrenia RWE získal dotáciu od britskej vlády, ktorú v decembri schválila aj Európska komisia. Celá prestavba by mala trvať 18 mesiacov.

Dlhodobý záujem o britský trh

"Cieľom EPH je konverzia elektrárne Lynemouth na spaľovanie biomasy na základe platného Contract for Difference. EPH tak potvrdzuje svoj dlhodobý záujem o britský trh. Zároveň robustne posilňujeme v oblasti výroby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov," hovorí Daniel Křetínský, predseda predstavenstva EPH.

Obavy z blackoutu

Neil O'Hara, ktorý aktivity EPH v Británii vedie, povedal denníku The Telegraph, že konečné rozhodnutie o prestavbe zdroja by malo byť prijaté v najbližších mesiacoch. Projekt totiž proti pôvodnému zámeru nabral určité oneskorenie.

O'Hara denníku tiež potvrdil, že existuje šanca na predĺženie výroby tiež v Eggboroughu. EPH totiž necelý rok po akvizícii elektrárne ohlásil, že kvôli prísnym normám ju bude prinútený do konca tohto marca úplne zatvoriť. Elektráreň, ktorá vyrába štyri percentá britskej spotreby, by však mohla pokračovať ako záložná elektráreň. Správca elektrickej siete sa totiž kvôli rýchlemu odstaveniu obáva blackoutu počas zimy.

Křetínský a Tkáč prenikajú medzi špičku

Křetínský a Tkáč začínajú šliapať na päty veľkým európskym energetickým hráčom, medzi ktorých chcú preniknúť aj za cenu rastúceho zadlženia. Popri dokončeniu transakcie zmieňovanej elektrárne Eggborough prevzal vlani sedem talianskych uhoľných a plynových elektrární, za ktoré spoločnosti E.ON zaplatil 555 miliónov eur a trojicu budapeštianskych teplární.

Koncom roka sa potom Křetínský a Tkáč dohodli na odkúpení podielu v Slovenských elektrárňach s talianskym Enelom. V dvoch fázach by mal EPH za zhruba 740 miliónov eur získať až dve tretiny firmy, ktorá prevádzkuje najmä vodné elektrárne a aktuálne dostavuje dva bloky jadrovej elektrárne Mochovce.

EPH je v Českej republike najväčším dodávateľom tepla a druhým najväčším dodávateľom elektriny. Na Slovensku je lídrom odvetvia plynu. Křetínský a Tkáč spoločne držia zhruba dve tretiny akcií EPH. Zvyšok akcií vlastní skupina J & T.

A Křetínského a Tkáčove ťaženie energetickou Európou zďaleka nemusí byť na konci. Spolu s investičnou skupinou PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera sa usiluje o kúpu východonemeckých elektrární a dolov, ktorých sa chce zbaviť švédsky koncern Vattenfall. O ne sa stretne v súboji okrem iného s kvázi gigantom ČEZ či s uhľobarónom Pavlom Tykačom.

Nemci potvrdili predaj

Nemecká energetická skupina RWE sa dohodla na predaji uhoľnej elektrárne v britskom Lynemouth českej skupine Energetický a priemyselný holding (EPH). Oznámila to dnes RWE. Hodnotu transakcie firma vo svojom oznámení neuviedla. Skupinu EPH ovládajú finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč.

01 - Modified: 2008-01-01 15:50:00 - Feat.: 0 - Title: Hrad Devín dnes dobyli cudzinci
01 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 02 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 03 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku 04 - Modified: 2024-03-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Je biely vodík palivom budúcnosti? Svätý grál klímy nás môže zbaviť energetických problémov 05 - Modified: 2024-03-21 13:24:16 - Feat.: - Title: Viac ako dve tretiny emisií pochádzali v roku 2022 z priemyslu a energetiky, najviac zo zemného plynu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:47