Château de Sours
StoryEditor

Slávny čínsky miliardár kúpil starobylé vinice v Bordeaux. Chce z nich spraviť malý Versailles

29.02.2016, 13:46
Autor:
FinWebFinWeb
Zakladateľ spoločnosti Alibaba a druhý najbohatší Číňan Jack Ma má ďalší prírastok do svojej zbierky luxusných nehnuteľností.

​ Vo Francúzsku kúpil vinárstvo s panstvom Château de Sours z roku 1792, ktoré vyváža svoje Bordeaux do celého sveta. Má s ním ambiciózne plány.

Château de Sours je zatiaľ posledný z mnohých francúzskych vinárstiev, ktoré končia v rukách Číňanov. Koľko multimiliardár za vinárstvo s rozlohou 81 hektárov zaplatil, nie je jasné. Ako ale ukazujú posledné nákupy tohto muža s odhadovaným majetkom vo výške 21,5 miliardy dolárov, peniaze nie sú rozhodne na prvom mieste, píše iDnes.cz.

Múzeum v pivniciach

Podľa zdroja servera Decanter chce Ma z tohto panstva vytvoriť malé Versailles v regióne Entre-Deux-Mers. Na viniciach Château de Sours vzniká desať druhov červených, bielych a ružových vín a ich cuveé.

Château de Sours v súčasnosti prechádza rozsiahlou rekonštrukciou fasád, záhrady a nádvoria. Súčasťou opráv je aj zreštaurovanie pôvodných vápencových pivníc, ktoré siahajú až do roku 1785.

Pivnice, ktoré sa niekoľko rokov nevyužívali, by sa mali prestavať na priestory na skladovanie vína a na múzeum vína. Práce by mali skončiť tento rok v lete.

Jack Ma spolu s ďalším čínskym podnikateľom menom Zhao Wei chystajú vybudovať centrálne administratívne centrum, ktoré by riadilo nielen ich majetky v Bordeaux, ale aj v Kalifornii, Taliansku, na Novom Zélande a v Austrálii. "Rozsah a ambície týchto plánov sú obrovské," povedal zdroj magazínu Decanter.

Starobylé vinárstvo Ma kúpil od Martina Krajewského, okrem iného majiteľa vinárstva Aristea v Juhoafrickej republike a tradičného liehovaru v nórskom Osle.

Jack Ma nakupuje

Jack Ma skupuje reality po celom svete. Do svojho vlastníctva si nedávno pripísal napríklad obrovské pozemky v regióne Adirondacks v New Yorku s rozlohou vyše 28 tisíc akrov (takmer 12 tisíc hektárov). Zaplatil za ne 28 miliónov dolárov.

Za 193 miliónov dolárov kúpil tiež luxusné sídlo na vrchole Victoria Peak pri Hong Kongu. Stal sa tak majiteľom druhej najdrahšej súkromnej rezidencie na svete.

Podiel čínskych investícií v obchode s vínom v posledných rokoch raketovo vzrástol. Podľa denníka Telegraph je Čína najväčším importérom vín z oblasti Bordeaux na svete.

Posadnutosť vínom sa prejavuje aj v nakupovaní vinárstve v tomto francúzskom regióne. Zhruba sto vinárstva v Bordeaux už sú v rukách čínskych majiteľov.

01 - Modified: 2023-09-13 14:03:58 - Feat.: - Title: Turisti sa v Bordeaux otrávili jedlom, žena zomrela, sedem ľudí bojuje o život 02 - Modified: 2023-09-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Posledný zber v Bordeaux. Ikonické francúzske vína zasiahla kríza, štát platí pestovateľom za rušenie viníc 03 - Modified: 2022-03-22 14:57:53 - Feat.: - Title: Čínsky internetový predajca Alibaba odkúpi svoje akcie v rekordnom objeme 04 - Modified: 2021-04-16 05:53:46 - Feat.: - Title: Čínsky úrad pre reguláciu udelil pokutu Alibabe. Dôvod? Zneužívanie monopolného postavenia 05 - Modified: 2021-04-11 20:53:14 - Feat.: - Title: Čína udelila Alibabe nevídane veľkú pokutu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:37