StoryEditor

Brazília stavia kolosálnu elektráreň. Musí zaliať územie väčšie ako Bratislava

28.03.2016, 01:29
Autor:
FinwebFinweb
Monumentálny projekt je od začiatku kontroverzný kvôli korupčnému škandálu a zásahom do ľudských práv aj životného prostredia.

Naplánovať kolosálny brazílsky projekt priehrady Belo Monte zabralo viac ako 40 rokov. Stavba začala v roku 2011. Podľa ambiciózneho návrhu má elektráreň navýšiť produkciu energie v krajine, v ktorej už teraz viac ako 70 percent elektriny generujú práve vodné elektrárne, uviedol britský denník The Telegraph.

Stavba vodnej elektrárne má byť dokončená v roku 2019. Náklady sa podľa plánu vyšplhajú v prepočte na 16,2 miliardy eur, čo je približne na úrovni výdavkov slovenského rozpočtu pre tento rok. Po dokončení bude maximálny výkon elektrárne 11,233 MW, medzi júlom a októbrom však dokáže vyrobiť iba 10 percent zo svojej kapacity.

V týchto mesiacoch totiž v regióne málo prší. Zástancovia projektu ale tvrdia, že aj tak bude mať dostatočnú kapacitu na to zásobovať celý osemmiliónový štát Pará.

Problémy od začiatku

Už samotné spustenie stavby sprevádzali protesty. Vláda argumentovala tým, že hydroelektráreň má v budúcnosti využiť potenciál riek v Amazónii a do budúcnosti splniť dopyt po elektrickej energii. Odborníci však oponovali, že vláda výpočty nepredložila k otvorenej debate a odhady spracovalo iba jej oddelenie energetiky. Odporcom sa takisto nepáčila malá efektivita elektrárne v zimných mesiacoch a narušenie tamojšieho ekosystému.

Podľa nich hrozí devastácia rozsiahleho územia s čím ďalej vzácnejším dažďovým pralesom aj tiež vysídlenie dvadsiatich až tridsiatich tisícov pôvodných obyvateľov. Navyše zaplavenie zhruba 500 kilometrov štvorcových, teda územia o tretinu väčšieho ako Bratislava, citeľne premení prostredie, čo naruší život tamojších živočíchov vrátane rýb.

Miliónová korupcia

Minulý mesiac navyše senátor Delcidio do Amaral vyšetrovateľom priznal, že Strana práce súčasnej prezidentky Dilmy Rousseffovej spoločne so Stranou brazílskeho demokratického hnutia dostali v prepočte asi 11 miliónov eur ako úplatok od spoločnosti Norte Energia SA, ktorá stavebnú zákazku získala.

Amaral je vyšetrovaný v rámci protikorupčnej operácie známej ako Lava Jato (autoumyvárne). Svedectvo poskytol na základe dohody s prokurátorom.

Indiáni Reuters

Indiáni protestujú v roku 2012 proti výstavbe elektrárne.

Odpor zo strany pôvodných obyvateľov

Pred začatím testovania prvej turbíny dostala Norte Energia SA pokutu, pretože neodškodnila blízke dediny, tak ako sa zaviazala. V súčasnej dobe čelí stavebná spoločnosť navyše obvineniu zo znečistenia vody v meste Altamira, ktoré sa nachádza v blízkosti elektrárne.

O napätej situácii okolo projektu svedčí aj fakt, že stavebná firma minulý týždeň sľúbila kmeňu Curuaia, že v jeho dedine postaví novú studňu na vodu. Pôvodní obyvatelia na oplátku prepustili troch unesených pracovníkov spoločnosti a kapitána riečnej lode, ktorého zadržali 10 marca.

"Brazília prechádza ekonomickými a politickými turbulenciami," napísala vo svojej správe pracovníčka OSN Victoria Tauli-Corpuzová. "K problémom prispievajú obvinenia z korupcie, ktoré sa týkajú megaprojektov - vrátane Belo Monte - a skutočnosť, že stavby vznikali za cieľom politicky a ekonomicky sa obohatiť. Individuálny zisk išiel na úkor práv pôvodných obyvateľov a ich kultúrneho a fyzického prežitia," doplnila.

01 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu 02 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom 03 - Modified: 2024-04-12 20:45:46 - Feat.: - Title: Počet obetí výbuchu vodnej elektrárne na severe Talianska stúpol na sedem 04 - Modified: 2024-04-11 08:08:29 - Feat.: - Title: Rusko sa zameralo na veľké ukrajinské elektrárne. Zmenilo však stratégiu, cieľom je totálna deštrukcia 05 - Modified: 2024-04-07 14:58:16 - Feat.: - Title: V Mochovciach sa začala generálna odstávka prvého bloku elektrárne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:16