StoryEditor

Odpis gréckeho dlhu je nevyhnutný, vyhlásil hlavný ekonóm menového fondu

29.03.2016, 16:39
Autor:
kokikoki
Hlavný ekonóm Medzinárodného menového fondu Maurice Obstfeld požaduje od krajín eurozóny ďalšiu pomoc pre Grécko.

Odpis dlhu je podľa neho nevyhnutný. Informovala o tom agentúra Reuters.

Je však potrebné, aby veritelia trvali na realizácii tvrdých reformných opatrení, uviedol Obstfeld. "Úspory a štrukturálne reformy sú rovnako nevyhnutné ako odpis dlhu," povedal Obstfeld v rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt.

Aj keď je to politicky ťažko priechodné, Grécko nemá inú možnosť, než je dôchodková reforma. "V krátkodobom horizonte je samozrejme z dôvodu utečeneckej krízy možná istá flexibilita ohľadom rozpočtových cieľov," dal Obstfeld Aténam nádej na krátkodobé uľahčenie podmienok, ktoré musia plniť výmenou za finančnú pomoc.

V priamom rozpore s Nemeckom

Obstfeldove vyhlásenia sú v priamom rozpore s názorom spolkového ministra financií Wolfganga Schäubleho. Schäuble pred nedávnom uviedol, že Grécko nedokáže politicky presadiť ďalšie škrty v dôchodkoch, a preto musí nájsť nejaké náhradné opatrenia, aby splnilo ciele v oblasti úspor. Nemecký minister odmieta tiež odpis dlhu, ktorý predstavuje takmer 180 % hrubého domáceho produktu (HDP), a rovnako v súčasnosti nepovažuje za akútne zníženie úrokov a predĺženie splatnosti.

Takzvaná Trojka, zložená z Európskej centrálnej banky (ECB), Európskej komisie (EK) a MMF, by mala v najbližších dňoch pokračovať v hodnotení, či Atény plnia prisľúbené ciele a reformy. Pozitívne hodnotenie je podmienkou pre uvoľnenie ďalších peňazí z aktuálneho záchranného programu.

MMF možno podporí Irak

MMF by mohol už v júni schváliť Iraku zmluvu o záložnom úvere, ktorá by krajine zaistila okolo 15 miliárd dolárov. Bude to závisieť od výsledku plánovaných aprílových rokovaní vo Washingtone. Agentúre Reuters to dnes povedal šéf irackej misie MMF Christian Jósza.

"Ak v apríli uzavrieme vo Washingtone naše rokovanie, myslím, že by sme mohli dohodu o záložnom úvere predložiť v júni výkonnej rade MMF," povedal Jósza. Z predpokladaných 15 miliárd dolárov by tretinu poskytol sám fond, zvyšok by doplnili ďalšie medzinárodné organizácie a bohaté darcovské krajiny.

MMF rokuje s Irakom o trojročnej dohode od novembra a rozhovory "zdarne pokračujú", povedal Jósza. V prípade schválenia dohody získa Bagdad v tomto roku najmenej päť miliárd dolárov.

01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Globálnu ekonomiku zatieňujú mračná vojen 03 - Modified: 2024-04-16 17:49:41 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond zhoršil odhad rastu ekonomiky eurozóny. Dôvodom sú Nemecko a Francúzsko 04 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 05 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:26