V centre záujmu Číňanov bola najmä J&T, ktorá uzavrela niekoľko zmlúv. Patrik Tkáč a Dušan Palcr, partneri J&T, mali plné ruky práce. Kolegov z biznisu si fotí vedľa sediaci majiteľ Železiarní Podbrezová Vladimír Soták.PETR TOPIČ
StoryEditor

Pri J&T sa to nekončí, len začína. Číňania chystajú ďalšie obrovské investície

03.04.2016, 00:00
Čínsky gigant CEFC, ktorý fúzuje s finančnou skupinou, pripravuje v regióne nové obrovské investície.

Čínsky drak dostáva obrovskú chuť na európske investície. A svoju expanziu bude riadiť z Česka.

Tak sa dá charakterizovať aktuálne dianie okolo gigantickej korporácie CEFC China Energy Company Limited.

Po nákupoch nehnuteľností v centre Prahy, futbalového klubu Slavia Praha či významných podielov vo viacerých českých spoločnostiach avizuje popredný čínsky a svetový investor „skutočné“ nákupy.

Jedným z prvých krokov k miliardovým biznisom nielen v strednej Európe je ovládnutie 50-percentného podielu vo finančnej skupine J&T Finance Group.

„Čisto z ekonomického hľadiska dáva táto investícia najväčší zmysel. J&T je silná a dravá finančná skupina, ktorá je dobre etablovaná v regióne strednej a východnej Európy a má veľké akvizičné skúsenosti.

Z tohto pohľadu môže byť ideálnou základňou pre prípadné ďalšie investície spoločnosti CEFC v tomto regióne,“ hovorí pre HN analytik spoločnosti Arca Capital Mojmír Vančura. CEFC už pritom drží v skupine J&T desať percent. Celkovo sa hodnota tohto obchodu odhaduje na 980 miliónov eur.


Čakajú sa veľké obchody
Česká odnož čínskej investičnej skupiny CEFC Europe za predchádzajúcich 10 mesiacov svojho pôsobenia v Českej republike preinvestovala približne 740 miliónov eur a rovnakú sumu sa chystá utratiť v najbližšom čase.

„Ak hovoríme iba o už zrealizovaných nákupoch, nejde o investície, ktoré by mali zásadný význam z pohľadu celej českej ekonomiky. Chápem ich ako určitú vstupenku na český trh, aby sa tu mohla spoločnosť etablovať a dostala sa do širšieho povedomia,“ myslí si Vančura s tým, že väčšie investície zásadného významu možno ešte iba očakávať. 

Najnovšie pritom Číňania zaplatia za 90-percentný podiel v najväčšom českom internetovom predajcovi zájazdov Invia 84,5 milióna eur. Vyplýva to z prehľadu ekonomických dohôd podpísaných pri príležitosti návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku.

Zoznam bol zverejnený na webe Pražského hradu. Investícia do cestovného ruchu pritom dáva zmysel. Číňania sa totiž chystajú masívne objavovať Európu.

Počet zahraničných turistov v Európe dosiahol v roku 2015 úroveň 609 miliónov, čo je o 29 miliónov viac než v roku 2014. Stredná a východná Európa pritom zaznamenali medziročný prírastok šesť percent, čo je najviac z celého starého kontinentu.

„Medzi svetové top zdrojové trhy v cestovnom ruchu v roku 2015 patrila Čína, ktorá mala od roku 2004 každý rok dvojciferný rast vo výške výdavkov na cestovný ruch, vďaka čomu profitovali najmä ázijské destinácie ako Japonsko alebo Thajsko, ale aj USA a niektoré európske destinácie,“ konštatuje rezort dopravy vo svojej informatívnej správe k aktuálnemu stavu cestovného ruchu na Slovensku.


Úspechy v rebríčkoch
CEFC sama seba pasuje za najväčšiu súkromnú firmu v Šanghaji a šiestu najväčšiu privátnu spoločnosť v Číne. Kto sa však pozrie do medzinárodných i čínskych tabuliek top podnikateľov, zistí, že sa korporácii naozaj darí.

V celosvetovom rebríčku úspešnosti Fortune Global 500 obsadila za rok 2015 slušné 342. miesto, keď oproti roku 2014 poskočila o sedem priečok nahor. V porovnaní top 500 čínskych firiem jej patrí 65. miesto a na 23. mieste sa nachádza v rebríčku top 500 čínskych výrobcov. Obe tieto miesta sa vzťahujú za výkony v roku 2014.

Na ocenenia pritom upozorňuje samotná firma i v anglickej mutácii svojich internetových stránok: „V roku 2014 sa firma dostala na zoznam Fortune Global 500 a bola zaradená medzi 500 najvplyvnejších svetových značiek s ročnými príjmami viac ako 30,13 miliardy eur.

Zároveň bola v roku 2014 ocenená ako jeden z „najvplyvnejších čínskych podnikov“ a získala titul Top 10 čínskych filantropov počas štyroch za sebou nasledujúcich rokov.“

Pozoruhodným sa preto stáva fakt, že pri takých vysokých tržbách dosiahla podľa zverejnených finančných výkazov relatívne zanedbateľný zisk 63 miliónov eur v roku 2014. Rok predtým to bolo necelých 40 miliónov eur.

Hlavným predmetom podnikania CEFC je predovšetkým energetika, petrolejársky a chemický priemysel. Spoločnosť však drží po celom svete podiely v bankách, poisťovniach a ďalších finančných inštitúciách.

Pôsobí aj v hotelierstve a iných odvetviach priemyslu. Čínska korporácia sa pritom aktivizuje aj na ruskom trhu. Koncom vlaňajška sa spoločne s ropnou spoločnosťou Gazprom Nefť rozhodla investovať do veľkého energetického projektu na východnej Sibíri.

Neprehľadná majetková štruktúra

Jednu z najúspešnejších čínskych firiem založil v roku 2002 vtedy iba 25-ročný Jie Ťien-ming, ktorý je predsedom CEFC China Energy Company.

Ako však ukazuje analýza Ústavu nezávislej žurnalistiky – Hlídací pes.org, odvolávajúca sa na čínske verejne dostupné zdroje informácií, vlastnícka štruktúra korporácie je neprehľadná a jej koneční vlastníci sú neznámi.

Z akcionárskej štruktúry CEFC totiž vyplýva, že podiely v nej držia koncové spoločnosti Shanghai Jinzhuan Equity Investment Fund a Sinounited Investment Stock Corporation Limited.

V oboch ovláda 5-percentný podiel Jie Ťien-ming. Kto vlastní zvyšok akcií, čiže 95 percent, nie je známe. Matkou CEFC China Energy Company s akcionárskym podielom 99,05 percenta je spoločnosť s ručením obmedzeným Shanghai Energy Fund Investment so základným kapitálom 27,4 milióna eur.

Minoritu pritom drží v rukách Sinounited Investment Stock Corporation Limited s imaním vo výške 68,5 milióna eur. CEFC China Energy Company je registrovaná v zóne voľného obchodu v Šanghaji, preto na export a import tovarov nepotrebuje licencie. Podľa vlastných informácií zamestnávala ku koncu roka 2014 vo svojich viac ako 20 pobočkách na celom svete takmer 20-tisíc ľudí. 

Čo už CEFC kúpilo

Travel Service
V českej leteckej spoločnosti prevezme CEFC postupne až takmer 50-percentný akcionársky podiel. Travel Service pritom drží 34-percentný podiel v Českých aerolíniách.

Pivovary Lobkowicz
Za viac ako 70 miliónov eur ovládla čínska korporácia 79,94 percenta akcií v tradičnom českom výrobcovi piva.

Médea Group a vydavateľstvo Empresa
Číňania vstúpili aj do mediálneho impéria magnáta Jaromíra Soukupa. Ovládli tak napríklad TV Barrandov.

ŠK Slavia Praha
Čínska skupina vstúpila i do českého futbalu, keď si kúpila väčšinový podiel v pražskom prvoligovom klube Slavia.

Nehnuteľnosti
CEFC začala skupovať viaceré lukratívne nehnuteľnosti v Prahe. Do svojho majetku získala budovu Živnobanky v lukratívnej ulici Na Příkopě, päťhviezdičkový hotel Le Palais na Vinohradoch či vilu v ulici Malá v Prahe-Střešoviciach, kde je oficiálne sídlo českej pobočky CEFC.

V centre záujmu Číňanov bola najmä J&T, ktorá uzavrela niekoľko zmlúv. Patrik Tkáč a Dušan Palcr, partneri J&T, mali plné ruky práce. Kolegov z biznisu si fotí vedľa sediaci majiteľ Železiarní Podbrezová Vladimír Soták. Snímka: mafra/Petr Topič

01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 03 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 04 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 05 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:53