Daniel KřetínskýPavol Funtál
StoryEditor

Magnát, ktorého dostalo na vrchol spojenie s J&T

12.04.2016, 00:00

Od právnych služieb cez biznis s údeninami až po šéfa koncernu, ktorý má obrovský vplyv nielen na Česko a Slovensko, ale s postupujúcim časom aj na celú strednú Európu. Takto by sa dal zhrnúť príbeh českého magnáta a muža na čele Energetického průmyslového holdingu Daniela Křetínskeho, ktorý si upevňuje svoju pozíciu kráľa slovenskej energetiky. Najnovšie si už uplatňuje svoj vplyv v Slovenských elektrárňach, kde má jeho EPH získať 66 percent akcií. Do čela elektrární má holding dosadiť skúseného manažéra Bohumila Kratochvíla.

Rýchla cesta na vrchol
Aké však boli začiatky jedného z najbohatších a najmladších Čechov? Stojí za ním nielen inteligencia a rozhodnosť, ale aj veľmi dobré kariérne rozhodnutia. Rodák z Brna sa ešte v mladosti dal na štúdium práva a vybral sa tak po stopách svojej matky. Na úvod pofesijného života sa stal koncipientom v spoločnosti Gottweis & Partner.

Po niekoľkoročnej praxi v advokácii však aj u Křetínskeho nastal čas na zmenu. Tou prvou, menej výraznou, bolo presťahovanie sa do Prahy v roku 1999. Druhou, oveľa významnejšou bolo to, čo po príchode do Prahy nasledovalo.
Křetínský v tom istom roku vstúpil do investičnej skupiny J&T. „Bol to veľký prínos a zlom pre jeho kariéru. Rýchlo si získal dôveru majiteľov J&T Ivana Jakaboviča a Patrika Tkáča,“ tvrdí Peter Benko zo spoločnosti Capital Markets.

O rýchlom získaní dôvery svedčí aj fakt, že už o štyri roky sa z Křetínskeho stal partner finančnej skupiny a začal sa naplno podieľať na tvorení jej aktivít. Bol to práve on, kto presadil, aby sa investičná skupina začala pozerať aj po investíciách do iných odvetví. Napríklad do mäsospracovateľských podnikov Kmotr – Masna Kroměříž či Masozávod Krahulčí. K tým sa neskôr dopracoval Andrej Babiš.

Top odvetvím skupiny sa však mala stať energetika. V roku 2009 vznikla spoločnosť Energetický průmyslový holding (EPH) a Křetínský sa stáva jej šéfom.

Práve vznik EPH dáva menu Daniel Křetínský úplne nový význam. Holding je niečím, po čom túžia všetky veľké private equity skupiny. „Spoločnosti združené v EPH majú veľkú trhovú silu, sú politicky významné a je v nich priestor na zvyšovanie prevádzkovej efektivity,“ tvrdí Boris Tomčiak zo spoločnosti Finlord.

Okrem Česka a Slovenska biznis EPH zasahuje do štyroch ďalších krajín. V Nemecku ovláda bane na hnedé uhlie Mibrag a Buschhaus a Seele Energie. V Taliansku zas teplárenskú spoločnosť EP Produzione. Vo Veľkej Británii a v Poľsku vlastní rovnako bane na hnedé a čierne uhlie.

Ďalšie aktivity
Energetika však nie je to, pri čom mieni Křetínský ostať. Známy je aj ako vlastník známeho futbalového klubu Sparta Praha, čo môže vyplývať jednak z jeho záujmu o futbal, ale aj z toho, že byť majiteľom športového klubu je medzi milionármi takpovediac v kurze. „Kúpa Sparty bola skvelá. Bez vlastnenia futbalového klubu by bol v ruskom biznise za nikoho,“ povedal o Křetínskeho investícii do futbalového klubu Patrik Tkáč.

Křetínskeho impérium sa koncom roka 2014 zmocnilo aj českej divízie vydavateľstva Ringier, ktoré vydáva napríklad bulvárny Blesk, časopis Reflex, Svět motorů a iné tituly. „Ďalšie Křetínskeho projekty budú určite patriť medzi megaprojekty. Jeho EPH môže zhltnúť ďalšie energetické firmy v západnej Európe,“ uzatvára Tomčiak.

Čo ovláda Křetínskeho holding EPH
množstvo energetických podnikov v Česku, Poľsku i v ďalších krajinách
veľkú časť elektrárenského i plynárenského sektora na Slovensku
v Nemecku bane na hnedé uhlie Mibrag a Buschhaus, ako aj spoločnosť Seele Energie
v Taliansku teplárenskú spoločnosť EP Produzione bane na hnedé a čierne uhlie vo Veľkej Británii a v Poľsku

01 - Modified: 2024-04-17 13:58:20 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský chce prevziať vlastníka britskej pošty Royal Mail. Spoločnosť s tým nesúhlasí 02 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 03 - Modified: 2024-04-08 06:52:25 - Feat.: - Title: Bugár: Nesúhlasil so všetkým, čo chcel Fico. Aký je naozaj Pellegrini podľa ľudí, ktorí ho poznajú zblízka? 04 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 05 - Modified: 2024-04-22 08:09:38 - Feat.: - Title: Kto bol Fedor Flašík? Marketingový mág potiahol Mečiara vo voľbách a vytvoril Roberta Fica
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:51