MigrantiReuters
StoryEditor

Ronald Ižip pre FinWeb: Európa stratila svoju dušu

22.04.2016, 07:28
Uzatváranie trás migrantov a teroristické útoky priniesli ploty a kontroly na hraniciach.

Bývalý grécky minister financií Varoufakis opísal súčasný stav vecí takto: Európa najprv stratila svoju dušu a teraz stráca aj svoj humor. Reagoval na dohodu s Tureckom na zastavenie migrácie a následne na trestné oznámenie na Jana Bohnemanna. 

Nemecká kancelárka sotva predpokladala, že jej politika otvorených dverí ohrozí celistvosť Európy. Schengenská dohoda, podpísaná v roku 1985 sa stala základom ekonomického rastu kontinentu.

Voľný pohyb osôb priniesol masívne zníženie nákladov na výrobu a prepravu, a stal sa základom silného ekonomického rastu v posledných dvoch dekádach. A teraz tomu môže byť koniec. 

Uzatváranie trás migrantov a teroristické útoky priniesli ploty a kontroly na hraniciach. To všetko zdržuje prepravu a čakacie doby znamenajú omeškania a vysoké straty z kompletizácie tovarov, ktorých súčiastky sa častokrát vyrábajú v rôznych krajinách. Odhaduje sa, že koniec Schengenu by stál Európu až pol bilióna euro v nasledujúcej dekáde. 

Krajina, ktorá by na to doplatila asi najviac, je Slovensko. Jeho čistý export je až 92% HDP (2014). Je to len ukážkou toho, ako krehká je slovenská ekonomika, postavená na princípe továrne západu.

No o moc lepšie by nedopadlo ani Nemecko, ktoré je najväčším čistým exportérom na svete. Práve bezbariérová Európa umožnila Nemecku, aby za posledných 25 rokov zdvojnásobilo svoj export. 

Merkelová mohla svojou dogmatickou politikou výrazne ublížiť svojej krajine. Zrušenie alebo pozastavenie Schengenu by prinieslo kolaps nemeckého ekonomického modelu. Následky by boli nevyčísliteľné. Zdá sa, že jedinou možnosťou ako tomu zabrániť bez rozporu so svojou vierou, sa stala dohoda s Tureckom. A tak sa Európa upísala diablovi. 

Turecko, ktoré je podľa mnohých spoluzodpovedné za samotnú sýrsku krízu, sa stalo Merkelovej silným spojencom. Za pár úplatkov. No dôležitejšie ako peniaze je strata princípov. Turecko silno potláča práva menšín a slobodu slova. A podobnú filozofiu vtláča aj do Európy.

Príkladom je nemecký komediant Jan Bohnermann, ktorý vytvoril satirickú video báseň zosmiešňujúcu tureckého prezidenta Erdogana. Turecká strana na to reagovala podaním žaloby za urážku na cti. Podľa nemeckého zákona lese-majeste môže byť zosmiešňovanie predstaviteľov cudzích štátov trestným činom s odňatím slobody až na 5 rokov. Merkelová trestné stíhanie povolila. 

No predchádzajúce žaloby Busha či pápeža boli zamietnuté. Zdá sa, že Turecko má špeciálny štatút. Proti sa však okamžite postavil minister zahraničných vecí, či ministerka spravodlivosti, ktorá chce zákon urýchlene zmeniť. Opozícia voči Merkelovej rastie. A nielen tá politická. 

Až 66% Nemcov predpokladá, že v roku 2016 nastanú v krajine teroristické útoky. A tak mnohí dovolenku neplánujú doma ale v USA. Nakoniec sa tak Amerika stane bezpečnou letnou destináciou Európanov. Zdá sa, že európsky cestovný ruch dostane ranu, z ktorej sa tak skoro nespamätá.   

Európa zapredala svoju dušu a teraz jej neostáva nič, iba čakať na rytiera, ktorý jej ju vráti späť...

01 - Modified: 2024-04-22 11:32:24 - Feat.: - Title: Spojenci tlačia na Grécko a Španielsko, aby Kyjevu dodali svoje protivzdušné systémy 02 - Modified: 2024-04-22 07:43:03 - Feat.: - Title: Európa je najrýchlejšie otepľujúcim sa kontinentom na svete, upozorňujú svetové meteorologické špičky 03 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 04 - Modified: 2024-04-19 14:40:22 - Feat.: - Title: Deficit bežného účtu Grécka vo februári výrazne vzrástol 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:03