Nurofen čelí obžalobe.Reuters/Jason Reed
StoryEditor

Nurofen klamal zákazníkov. V Austrálii dostal miliónovú pokutu

29.04.2016, 17:31
Autor:
ČTKČTK
Výrobca Nurofenu lákal spotrebiteľov na zavádzajúce účinky lieku. Austrálsky súd mu teraz za to udelil pokutu 1,7 milióna dolárov. Škatuľky s medikamentmi firma Reckitt Benckiser uviedla na trh ako liečivá účinné proti bolesti v rôznych častiach tela.

Výrobca, ktorý je na trhu s ibuprofenovými liekmi veľkým hráčom, tvrdil, že špeciálne vyvinutý druh lieči bolesti hlavy, chrbta alebo migrény. A to aj napriek tomu, že všetky balenia, či už boli na akúkoľvek bolesť, obsahovali látku ibuprofen lyzín. Informuje britský Guardian.

Po decembrovom rozsudku teraz sudca Federálneho súdu v Sydney rozhodol o pokute približne 1 479 399 Eur, čo je ale oveľa menej, než požadovala austrálska spotrebiteľská komisia. Jej predseda Rod Sims sa domnieva, že tvrdší trest pre Reckitt Benckiser by ďalším výrobcom s podobným nápadom vyslal oveľa silnejší odkaz. Sám by navrhoval pokutu šesť miliónov dolárov.

Sudca zase tvrdí, že špeciálnym druhom liekov proti bolesti síce Reckitt Benckiser evidentne chcela svoj zisk zvýšiť, na druhej strane sa však nedá vyčísliť, aká suma z týchto ziskov pritiekla práve z peňaženiek oklamaných zákazníkov. Spotrebitelia možno minuli za pilulky Nurofenu viac, než bolo potrebné, lieky však obsahovali účinnú látku proti bolesti a ľuďom navyše nespôsobili žiadnu fyzickú ujmu.

Všetky produkty daného druhu obsahovali 342 miligramov ibuprofénu lyzínu, čo je väčšie množstvo než majú lacnejšie výrobky značky Nurofen. Nurofen s pokutou 1,7 milióna dolárov súhlasí. Už minulý rok výrobca liekov pripustil, že obsah webovej stránky aj obal liekov zákazníkov môže pomýliť. Preto tiež následne súhlasil s opatreniami, ktoré mali spotrebiteľovi ujasniť, že všetky produkty špecifického druhu Nurofenu sú rovnako efektívne.

Vo svojom vyhlásení si ale neodpustil zdôrazniť, že mystifikácia zákazníkov nebola v žiadnom prípade zámerom spoločnosti. „Nurofen mal spotrebiteľom uľahčiť orientáciu v medikamentoch proti bolesti a umožniť im tak čo najrýchlejšiu úľavu,“ stojí v správe. Už od vlaňajška má pôvodne špeciálny druh liekov dočasný obal bez pôvodnej konkretizácie, na akú bolesť ten či onen liek účinkuje.

S pokutou vo výške 1,7 milióna dolárov dolárov nesúhlasí austrálska spotrebiteľská skupina Choice. „Tieto obrie nadnárodné spoločnosti by mali platiť pokutu zodpovedajúcu zločinu, ktorý majú na svedomí,“ vyhlásil jej hovorca Tom Godfrey.

„Suma 1,7 milióna je pre firmu, akou je Reckitt Benckiser, v porovnaní s tým, čo si zarobila klamaním zákazníkov, zanedbateľná suma. Len pár drobných je pre takúto spoločnosť aj najvyššia možná pokuta, ktorá podľa zákona môže byť stanovená na maximálne šesť miliónov dolárov,“ dodal Godfrey.

01 - Modified: 2024-04-25 12:00:00 - Feat.: - Title: Belgičanovi súd povolil šoférovať pod vplyvom alkoholu. Jeho telo si ho totiž vyrába samo 02 - Modified: 2024-04-24 12:00:00 - Feat.: - Title: Známy festival musí zaplatiť pokutu vo výške 28 tisíc dolárov. Všetko kvôli Lane del Rey 03 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 04 - Modified: 2024-04-19 12:15:18 - Feat.: - Title: Ťahúň Prešovského kraja čelí veľkej pokute. Štát mu chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobil 05 - Modified: 2024-04-02 11:30:00 - Feat.: - Title: 102-ročného muža na vozíku mesto prinútilo vyčistiť grafity na plote. Hrozili mu tisícovými pokutami, aj keď sa ledva hýbe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:05