greenpeaceReuters
StoryEditor

Americké hrozby, či poškodenie Európanov. Greenpeace zverejnilo tajné dokumenty z rokovaní o TTIP

02.05.2016, 12:11
Autor:
ČTKČTK
Ekologické hnutie Greenpeace zverejnilo dokumenty z rokovaní medzi USA a EÚ ohľadom vyjednávaní o podobe Transatlantického obchodného a investičného partnerstva.

Hnutie Greenpeace varuje, že chystaná dohoda o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi poškodí európskych spotrebiteľov a bude mať aj negatívny dopad na životné prostredie. Hnutie preto dnes zverejnilo na internete tajné dokumenty z rokovaní, aby si utajované dáta mohol ktokoľvek prejsť. Bavorský premiér a predseda vládnej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer podľa denníka Süddeutsche Zeitung vyhlásil, že budúcnosť plánovanej dohody s názvom Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) úplne závisí na transparentnosti a ochrane spotrebiteľov.

"Kým u TTIP nebude transparentnosť, nedám k nej ako predseda strany súhlas," povedal Seehofer, ktorého CSU tvorí s Kresťanskodemokratickou CDU kancelárky Angely Merkelovej stranícku úniu. "Záleží mi na zachovaní vysokých spotrebiteľských štandardov," dodal.

Tlak USA
Z dnes zverejnených dokumentov, ktoré už vopred analyzovali nemeckí novinári, podľa médií vyplýva, že USA stavia Európsku úniu pod tlak. Washington napríklad hrozí, že zablokuje exportné úľavy pre európsky automobilový priemysel. Chce tak prinútiť EÚ k väčšiemu odberu amerických poľnohospodárskych produktov.

USA vraj tiež napádajú európske princípy ochrany spotrebiteľov, ktoré teraz obyvateľov EÚ chránia pred geneticky modifikovanými potravinami či mäsom s rastovými hormónmi, napísal denník Süddeutsche Zeitung na svojich internetových stránkach. Kritizovaný je tiež spôsob vyjednávania, ktoré je, podľa mnohých, značne netransparentný. Kým EÚ svoje návrhy zverejňuje, USA zachovávajú svoje postoje v tajnosti. Zverejnené texty ale prinášajú aj podrobný náhľad na americkú vyjednávaciu taktiku a postoje.

Potvrdené obavy
"Bohužiaľ zverejnený text potvrdzuje obavy miliónov obyvateľov EÚ, že TTIP oslabí ich práva, či už na ochranu životného prostredia a zdravia alebo práva spotrebiteľské či zamestnanecké. Zároveň posilňuje práva a moc korporácií na úkor verejného záujmu. Pochybné vyjednávania o zmluve by mali byť okamžite zastavené a v budúcnosti by ďalším rokovaniam mala predchádzať verejná debata, "uviedol Jan Freidinger z českej pobočky Greenpeace.

Súčasťou asi 250 stránok zverejnených dokumentov je aj aprílový návrh časti záverečného textu, ktorý bol vypracovaný pred newyorským kolom vyjednávania. To sa konalo na konci apríla. Konečná verzia dohody má mať asi 30 kapitol a rad dodatkov.

Všetky zverejnené dokumenty nájdete na stránke www.ttip-leaks.org.

01 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov 02 - Modified: 2024-02-14 15:16:10 - Feat.: - Title: Taraba škodí prírode, tvrdí Greenpeace. Venovali mu zlomené srdce 03 - Modified: 2024-02-13 21:43:13 - Feat.: - Title: Kvôli fiasku s dokumentami ostali státisíce Severomacedónčanov v neistote 04 - Modified: 2024-01-04 13:38:20 - Feat.: - Title: Zverejnili dokumenty o predátorovi Epsteinovi. Potvrdzujú stretnutia s Trumpom, princom Andrewom aj Michaelom Jacksonom 05 - Modified: 2023-12-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Riaditeľka Greenpeace: Následky klimatickej krízy sa zhoršujú každý mesiac, Slovensko pod zemou ukrýva veľký potenciál
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:38