nezamestnaníHN
StoryEditor

V Trebišove prídu o prácu desiatky ľudí, nábytkárska firma sa presúva do zahraničia

03.05.2016, 15:32
Autor:
TASRTASR
Dánska firma opúšťa trebišovský priemyselný park a výrobu presúva za hranice. Prácu stratí približne 50 ľudí.

Priemyselný park v Trebišove opúšťa dosiaľ jediný tam pôsobiaci investor. Nábytkárska firma Blika koncom apríla doručila mestu Trebišov výpoveď zmluvy o podnájme a správe. Začala tak plynúť 12-mesačná výpovedná lehota. O prácu príde zhruba 50 ľudí, výroba sa presúva do Českej republiky.

Firma dánskeho investora doručila trebišovskej radnici aj započítanie pohľadávok z titulu zvýšených nákladov na elektrickú energiu, ktoré vznikli v období od apríla do júna 2014. Ako ďalej informovalo mesto, vysporiadanie vzájomných vzťahov je predmetom prebiehajúcich intenzívnych rokovaní.

"Súčasné vedenie mesta mrzí, že vzájomné vzťahy so spoločnosťou Blika sú výrazne ovplyvnené prebiehajúcimi súdnymi spormi, ktoré sa začali ešte v rokoch 2010 a 2014, ako aj postupným presunom jej výroby do českej Kadane. Ten sa podľa jej predstaviteľov začal po problémoch s dodávkou elektrickej energie už v roku 2014," uviedla pre TASR Martina Kužmová z mestského úradu.

Výrobné kapacity nepostačujú

Dôvodom odchodu z Trebišova je podľa firmy Blika neistota, v ktorej dlhodobo fungovala. K problémom patrilo zabezpečenie základnej infraštruktúry a odoberanie elektrickej energie. "Táto neistota nebola doteraz vyriešená lokálnymi ani národnými autoritami. Blika posledné dva roky rastie s objemom výroby a výrobné kapacity v Trebišove nepostačujú. Výroba sa preto presúva do českej Kadane," uviedol pre TASR konateľ Jesper Svender.

Zamestnanci sú podľa neho oboznámení s detailmi budúceho ukončenia pracovného pomeru. Konštatoval tiež, že firma sa snaží uzatvoriť dohodu s mestom Trebišov v prípade vzájomných súdnych sporov.

Závod Blika produkuje kovový dielenský nábytok a šatníky, v priemyselnom parku pôsobí od roku 2007. V apríli 2010 v ňom museli výrobu zastaviť po tom, čo vlastník areálu - Priemyselný park Trebišov, s.r.o., odpojil firmu od trafostanice. Podobná situácia sa opakovala v roku 2014.

Situáciu sleduje rezort hospodárstva

Majiteľ areálu tvrdil, že Blika užívala trafostanicu neoprávnene. Firma oponovala, že si plnila všetky zmluvné povinnosti voči mestu ako nájomcovi areálu, ako aj voči dodávateľovi elektrickej energie. Pre obnovenie výroby závod dočasne použil náhradný zdroj na výrobu elektrickej energie. V dosiaľ neukončenom spore rozhodoval súd.

Výstavba trebišovského priemyselného parku bola realizovaná spolufinancovaním z eurofondov vo výške 5,3 milióna eur. Náklady sa však zvýšili a oproti očakávaniam prišiel do parku len jeden investor. Výstavbu a prevádzkovanie sprevádzali rôzne problémy, nedoriešené obchodné vzťahy a súdne spory. Mesto deklaruje záujem riešiť aktuálnu situáciu tak, aby nemala nepriaznivý dosah na Trebišov a obyvateľov.

"Priemyselný park Trebišov - jeho neobsadené haly a prístrešky - je evidovaný v databáze agentúry SARIO ako priestor ponúkaný potenciálnym investorom, pričom s touto agentúrou bolo uskutočnených niekoľko rokovaní a stretnutí v snahe nájsť pre priemyselný park vhodného podnájomníka, resp. investora," uviedla Kužmová. Situáciu mesto priebežne konzultuje aj s Ministerstvom hospodárstva SR.

01 - Modified: 2024-04-10 09:58:25 - Feat.: - Title: Ozbrojené sily upozorňujú na plánovaný presun tankov Leopard v okolí Trebišova 02 - Modified: 2024-03-20 14:13:46 - Feat.: - Title: Stavali sklad pre KiK aj About You. V zóne pri Dunajskej Strede vyrastú haly za desiatky miliónov eur 03 - Modified: 2024-02-29 12:19:47 - Feat.: - Title: Prácu stratia stovky ľudí. Zo stredného Slovenska odchádza po rokoch investor, mal 500 zamestnancov 04 - Modified: 2024-01-16 09:11:14 - Feat.: - Title: Súkromný investor chce v Bojniciach postaviť polyfunkčný objekt s ubytovaním 05 - Modified: 2024-01-10 14:32:41 - Feat.: - Title: Investor chce zbúrať hotel na Trangoške, pod Chopkom plánuje apartmánové domy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:12