Newyorská burzaReuters
StoryEditor

Ako vymeniť investičné trabanty za nadupané ferrari (komentár)

04.05.2016, 00:00

Zhodnocovanie finančných prostriedkov je téma, ktorá zaujíma hádam každého, kto niekedy zarobil pár eur. Slováci sú pomerne konzervatívny národ, niet preto divu, že konzervatívne pristupujú aj k financiám.

Dokážem pochopiť, že väčšina Slovákov siahne po jednoduchých, aj keď málo výnosných produktoch, ale nerád by som sa zmieril s tým, že ľudia, ktorí sú úspešní vo svojom podnikaní a nebáli sa riskovať, by teraz len neisto obchádzali príležitosti, ktoré im moderné investovanie a obchodovanie na svetových trhoch prinieslo.

Trading je pritom vhodný aj pre začiatočníkov. Vlastne jediné, čo je na začiatku potrebujete, je ochota sa učiť, skúšať si, ako fungujú finančné trhy a ako reagujú na jednotlivé situácie. Človek si môže zo začiatku v reálnom obchodovaní nakúpiť pár akcií, dlhopisov a komodít. V demoverzii si môže vyskúšať Forex, CFD, EFT a ďalšie nástroje. Dôležité je začať chápať zákonitosti a súvislosti, ktoré sa potom dajú použiť pri skutočnom investovaní. Trading je vlastne dobrodružstvo, učíte sa, postupne prijímate riziká. Ak ste najmä v začiatkoch dostatočne obozretní a idete krok za krokom, výsledky sa dostavia.

Dá sa to zvládnuť, aj keď človek nemá adekvátnu vzdelanie a skúsenosti. Dobré je vtedy vyskúšať si obchodovanie nanečisto. V Saxo Bank si záujemcovia môžu aktivovať demo účet platformy SaxoTraderGO na 20 dní. Získajú tak virtuálne portfólio 100 000 amerických dolárov a môžu si vyskúšať obchodovanie so širokou triedou aktív za reálne ceny. K tomu dostanú podporu naši ľudí cez telefón. Keď sa zorientujú, nič im nebráni v tom, aby sa potom pustili do skutočného obchodovania.

Ak sa rozhodnete investovať tradične a zveríte peniaze banke, tá vám s najväčšou pravdepodobnosťou ponúkne podielové fondy. Tie sú pre mňa akýmsi investičným trabantom. Ja sa však s trabantom neuspokojím, chcem ferrari. Nehovorím tu len o rozdiele vo výnosoch, ktorý je značný, ale i o technológii s ktorou sa stretávate. Pri podielových fondoch sú vaše informácie o investíciách oneskorené a aj príkazy na kúpu alebo predaj realizujete so značným časovým oneskorením.

Naproti tomu pri investovaní na trhoch máte u nás vo svojom mobile obchodnú aplikáciu, ktorou priamo v danom čase realizujete obchody za ceny, ktoré vidíte. Nemôže sa vám teda stať, že zadáte príkaz a cena sa potom ešte nejaký čas vyvíja a vy predávate ale kúpite za inú cenu, ako ste pôvodne chcel. Naše aplikácie dostali svetové ocenenia a sú užívateľsky príjemné.

Sme totiž fintech banka, ktorá robí veci v inej technickej dimenzii ako skostnatená konkurencia.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:47