GibraltárReuters
StoryEditor

Gibraltár sa desí brexitu. Čaká šikanu Španielska a veľké ekonomické problémy

04.05.2016, 11:05
Autor:
ertert

Výsledok britského referenda o vystúpení z EÚ sa dychtivo očakáva aj na juhu Európy. Obyvatelia Gibraltáru, ktorý je britským zámorským územím, sú na zotrvaní bytostne závislí. Vystúpenie by mohlo spustiť nové kolo sporov so Španielskom o toto cenné územie, na čo by doplatili tunajší obchodníci aj obyčajní ľudia.

Na sklonku júna sa Briti vydajú k hlasovacím urnám a budú rozhodovať o tom, či chcú zotrvať v Európskej únii. V prípade takzvaného brexitu by EÚ dostala tvrdú ranu od jedného zo svojich najsilnejších členov. 

Voliť budú aj obyvatelia Gibraltáru, malého polostrova na juhu Európy. Strategicky dobre umiestnený Gibraltár má status britského zámorského územia. Toto usporiadanie platí od roku 1713, kedy sa ho Španielsko muselo vzdať v rámci Utrechtskej zmluvy, ktorá uzavrela vojny o španielske dedičstvo. Španieli sa aj napriek tomu pokúšajú získať späť právo na Gibraltár, čo v minulosti viedlo k viacerým sporom. 

Hlasovanie o brexite môže byť podľa portálu Politico jednou z možností, ako by Španielsko mohlo vytúžený polostrov získať. "Žijeme na siedmich kilometroch štvorcových, je nás tu tridsať tisíc a naše jediné spojenie s Európskou úniou vedie cez Španielsko, čo je politicky nepriateľský sused," vysvetľuje Bryan Zammit, ktorý na Gibraltári prevádzkuje tri talianske reštaurácie.

Hranice so Španielskom denne prekročia tisíce ľudí. Ak by Británia a s ňou aj Gibraltár opustili EÚ, Španielsko by určite prechod hraníc sťažilo. "Počuli sme veľa vyhlásení Španielska o tom, ako zastaví alebo sťaží prechod ľudí cez hranice," potvrdzuje obavy obyvateľov Fabian Picardo, súčasný najvyšší minister a líder Gibraltáru.

Ako ukazuje pohľad do nedávnej minulosti, obavy Gibraltáru sú opodstatnené. V roku 2013 sa vzťahy medzi Britániou a Španielskom vyostrili po tom, čo Picardo nariadil vybudovať umelý betónový val pri pobreží Gibraltáru. Údajne mal slúžiť na ochranu ohrozenej populácie rýb. Zároveň však znemožnil lov španielskym rybárom. Španielske úrady v reakcii znepríjemnil prechod svojich hraníc s Gibraltárom. Do sporu musel zasiahnuť Madrid, Londýn i Európska komisia. Tá však oznámila, že Španielsko svojimi krokmi neporušuje európsku legislatívu. Po niekoľkých týždňoch sa celý spor urovnal.

Túžba zostať v EÚ

Podľa podnikateľa Zammita by Španielsko v súčasnej situácii nepostupovalo až tak radikálne, že by úplne uzatváralo hranice. Aj menšie obmedzovanie pohybu medzi Španielskom a Gibraltárom by však podľa neho narobilo veľa problémov tunajším obchodníkom. Zammit zamestnáva asi 30 ľudí. Väčšina z nich žije v Španielsku, kde majú nižšie náklady na život, a každý deň prechádzajú hranice. Za hranicami jeho podniky aj odoberajú väčšinu surovín.

Obyvatelia Gibraltáru sú rozhodnutí v nadchádzajúcom referende hlasovať za zotrvanie Veľkej Británie v EÚ, píše BBC. Picardo pred pár dňami začal kampaň, podľa ktorej Gibraltar bude oveľa silnejší, ak zostane súčasťou veľkého európskeho spoločenstva. Podľa Picardovho zástupcu Josepha Garciu teraz Gibraltár čelí paradoxnej situácii. Pripomína, že mnohí britskí politici, ktorí bránia záujmy Gibraltáru, zároveň presadzujú odchod svojej vlasti z EÚ.

Španielsky minister zahraničia José Manuel García-Margallo pred časom uviedol, že k otázke Gibraltáru sa vyjadrí až vtedy, keď Británia skutočne vystúpi z EÚ. Pre denník La Razón neskôr dodal, že v prípade brexitu majú obyvatelia ideálnu možnosť, ako zotrvať v EÚ, a to tak, že nadviažu bližšie vzťahy so Španielskom.

Zbližovanie so Španielskom však pre Gibraltár nie je po ekonomickej stránke príliš výhodné. Gibraltár s hrubým domácim produktom na obyvateľa na úrovni 62-tisíc eur patrí v tomto smere medzi najbohatšie územia na svete a medzi v kríze sa topiacom juhu Európy je stále ekonomickým rajom. Len pre porovnanie - susedná španielska provincia Cádiz sa môže chváliť HDP na obyvateľa len na úrovni 16-tisíc eur a 37-percentnou nezamestnanosťou.

"Nemyslím si, že potrebujeme zmenu. Len sa pozrite na La Línea. Na problémy, aké má. Čo pre nás teda môže urobiť Španielsko?" Pýta sa bývalý redaktor gibraltárskeho denníka Chronicle. La Línea je španielske mesto na dohľad od hraníc s Gibraltárom. Trpí vysokou nezamestnanosťou a je rajom pašerákov drog.

Španielska šikana

Juan José Uceda sa v La Líniea narodil a ako tisíce ďalších ľudí teraz pracuje na Gibraltári. Posledných päť rokov je zástupcom Asociácie španielskych pracovníkov na Gibraltári. Tisíce Španielov sa podľa neho obávajú, že prípadný brexit ich môže pripraviť o prácu. Veľa Španielov zároveň považuje prevzatie nadvlády nad Gibraltárom za otázku národnej cti.

Politické pnutie tak môže vyústiť až do šikany zo strany Španielska, ako sa obávajú obyvatelia Gibraltáru. "Bojím sa toho, že skončíme v situácii, kedy nás Španielsko zovrie po ekonomickej stránke a naši politici požiadajú Britániu o pomoc. Ministerstvo zahraničia nám potom odpovie, že je rok 2016 a že nemôže ďalej podporovať Gibraltár. Potom nám odporučí, aby sme si vyrokovali lepšiu dohodu so Španielskom," myslí si Zammit.

Picardo, ktorý sa na Gibraltári teší veľkej podpore, však prípadnú zdieľanú nadvládu Španielska a Británie striktne odmieta. Tvrdo odsudzuje aj možné vydieranie prostredníctvom tvrdšieho režimu na hraniciach. Spomína pri tom na podobný krok, ktorý Španielsko zaviedlo za vlády diktátora Francisca Franca v roku 1969. Pozemné hranice sa opäť otvorili až v roku 1982. Podľa Picarda stál tento krok za rozpadom rodín i podnikov. "Obyvateľov Gibraltáru to však nezlomilo a nezlomí nás ani teraz," dodáva Picardo.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:15