Miroslav VýbohMafra/Michal Šula
StoryEditor

Megakauza vydala meno Ficovho blízkeho priateľa

09.05.2016, 16:00
V karibskom daňovom raji sa pohyboval vplyvný lobista a zbrojár Miroslav Výboh, spájaný s vládnou stranou Smer-SD.

Utajiť identitu skutočného majiteľa, vyhnúť sa plateniu daní alebo vyprať špinavé peniaze. To sú väčšinou hlavné ciele firmy založenej v offshore destinácii. Uniknuté dokumenty Panama Papers z panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca ukazujú ďalšie veľké meno zo Slovenska. V Paname mal záujmy i blízky priateľ slovenského premiéra Roberta Fica a zbrojársky lobista Miroslav Výboh. Hospodárske noviny dokumenty analyzovali v spolupráci s Českým centrom pre investigatívnu žurnalistiku.

Pod krídla Mossfonu
„Vážení kolegovia, klient ma informoval, že niekto z registrovaných agentov spoločnosti Amicorp vás môže kontaktovať v mene vyššie uvedených spoločností, ktoré chce klient previesť na Mossfon. Prosím, buďte na to pripravení a dajte mi vedieť, keď sa nakontaktujú,“ napísal v apríli 2010 zamestnanec anglickej pobočky Mossack Fonseca Max Kapp na Britské Panenské ostrovy.

Šlo o dve karibské spoločnosti – Caledonian International Investments (CII) a Caledonian International Management (CIM). „Obe spoločnosti boli založené pod správou regulovanej a globálnej správcovskej spoločnosti Amicorp, ktorú v danom čase zastupoval Michael Price. Boli založené s cieľom plánovaného spoločného podnikania so zahraničnými právnickými osobami v oblasti developerských projektov,“ hovorí v mene Miroslava Výboha jeho asistentka Katarína Petrášová z rodinnej firmy Výbohovcov AMW podnikajúcej s nehnuteľnosťami.

Zmena správcu a akcionára
Na vysvetlenie – skupina Amicorp patrí podľa vlastného označenia k top 10 najdôveryhodnejších providerov na svete. Mossack Fonseca je zase protagonistom rozsiahleho škandálu Panama Papers, keď podľa miliónov uniknutých dokumentov zakladala schránkové firmy pre zámožných a vplyvných klientov z celého sveta.

Amicorp a Mossack majú svoje pobočky i na Britských Panenských ostrovoch v Karibiku. Riaditeľkou karibských schránok bola britská občianka Karen Kilworthová a ich majiteľom legendami opradený slovenský podnikateľ Miroslav Výboh.

Súčasťou transakcie bola zmena ich akcionára. Novým podielnikom oboch firiem bude namiesto Amicorpu seychelská schránka Enterprise Solutions. Aj tejto papierovej firme šéfuje Britka Karen Kilworth. „Miroslav Výboh spoločnosť Enterprise Solutions nepozná, nikdy ju nevlastnil, nevyužíval jej služby a ani nikdy nebol jej konečným užívateľom výhod,“ tvrdí Petrášová.

Mať firmu v daňovom raji? Slovák z Panama Papers na tom nevidí nič zlé:


Výboh sa ukazuje dvakrát
Právnikom z Mossack Fonseca veľmi záleží na diskrétnosti celého prípadu. Skutočný vlastník si totiž praje ostať skrytý v majetkových štruktúrach firiem. Napriek veľkej opatrnosti sa však občas jeho meno na podpisovaných dokumentoch objaví. Podobne je to i v prípade monackého konzula Miroslava Výboha. Prezrádzajú ho podpisy na prevodoch akcií spoločností CII a CIM, kde figuruje ako konečný beneficient oboch spomínaných firiem.

Slovenský podnikateľ Výboh je zároveň podpísaný na oznámení z marca 2010. V ňom si praje zmenu administrátora jeho karibských schránok. „Táto transakcia bola jediným kontaktom so spoločnosťou Mossack Fonseca a Miroslav Výboh ich služby nikdy nevyužíval,“ uvádza Petrášová.

Služby Panamčanov mu odporučila samotná Amicorp, ktorá pre neho v januári 2009 firmy zakladala. Základný kapitál každej z nich tvorilo 500 dolárov rozdelených na 50-tisíc kusov cenných papierov v hodnote jeden cent za akciu. Výboh list v mene firiem CII a CIM adresuje do kancelárie Amicorpu v Road Town, hlavnom meste Britských Panenských ostrovov. „Dovoľujeme si Vám oznámiť, že Mossack Fonseca bude v budúcnosti zabezpečovať manažment, zastúpenie a ostatné záležitosti týkajúce sa spoločností. Pani Josette Roquebertová vás bude kontaktovať v tomto ohľade. Ak budete čokoľvek potrebovať, neváhajte ma kontaktovať.“
 
Transfer sprevádzajú problémy
Oba správcovské kolosy horúčkovito pracujú na formalitách, ale v prípade spoločnosti CII dochádza k malému problému. V obchodnom registri je neaktívna a treba za ňu zaplatiť príslušné registračné poplatky. Čaká sa preto na Výbohovo rozhodnutie. V opačnom prípade by sa transfer pod Mossack Fonseca nekonal.

Amicorp sa s Mossack Fonseca dostáva do konfliktu pre podpis na transferovej karte. „Vážený pán Gamboa, upozorňujeme vás, že náš klient nám oznámil, že všetky požadované dokumenty a informácie boli poskytnuté vašej firme s cieľom previesť spoločnosti k nám,“ vyzýva Lloyd David z oddelenia Mossack Fonseca pracujúcom na transferoch pod panamskú firmu.

Už koncom septembra 2010 potvrdzuje svojím výpisom miestny obchodný register zmenu správcu Výbohových firiem na Mossack Fonseca. Konkurenčná firma sa nenechá zahanbiť a perom Gianmarca Gambou z Amicorpu kontruje: „Vážený Lloyd, upozorňujeme vás, že riaditelia nebudú nič podpisovať, kým nemajú k dispozícii zmluvu o prevode akcií podpísanú konečným užívateľom výhod a právnym zástupcom spoločnosti Enterprise Solutions Limited.“ Chýbajúce podpisy na spisoch sa napokon v polovici októbra 2010 objavia a presun pod novú agentúru je teda definitívne uzatvorený.

Likvidácia ide do finále
Pre právnikov z Mossack Fonseca sa však práca ani zďaleka nekončí. V júli 2011 ich kontaktuje iná miestna advokátska kancelária Rawlinson & Hunter. „Upozorňujeme vás, že sme boli vymenovaní za likvidátora spoločností Caledonian International Investments a Caledonian International Management. Čo najskôr nám potvrďte, ak viete o akýchkoľvek dôvodoch, prečo by sme nemali pokračovať v likvidácii. Rovnako vám dávame na vedomie, že firmy nie sú v súčasnej dobe v dobrom stave.“

Mossack preto kontaktuje Miroslava Výboha. Ten sprostredkovane dáva súhlas na zrušenie oboch firiem. Opäť treba uhradiť dlžné registračné poplatky. „K realizácii developerských projektov nikdy nedošlo, obidve spoločnosti špeciálne založené na tento účel nikdy nevykonávali podnikateľskú činnosť a nikdy nedosiahli žiadny obrat,“ vysvetľuje Petrášová dôvody ich zrušenia, ktoré zabezpečila neslávne známa panamská advokátska kancelária Mossack Fonseca.

Karibské aktivity podľa Petrášovej nesúvisia s predajom akcií Miroslava Výboha v slovenskom obchodníkovi so zbraňami Willing. „Koncom roku 2011 som akcie v spoločnosti Willing predal a prestal som v nej byť aktívny,“ tvrdil vplyvný lobista Výboh pod prísahou pred pražským mestským súdom v septembri 2014. Blízky priateľ a dôverník premiéra Roberta Fica vtedy vypovedal v kauze korupčných podozrení pri nákupoch obrnených vozidiel Pandur pre českú armádu.

Na kauze Panama Papers spolupracuje s Českým centrom pre investigatívnu žurnalistiku sedem slovenských médií: Aktuality.sk, SME, Denník N, Hospodárske noviny, Trend, RTVS a TV Markíza.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:21