easyjetReuters
StoryEditor

Terorizmus v Európe a pokles libry spôsobili stratu aeroliniek easyJet

10.05.2016, 12:02
Autor:
ČTKČTK
Nízkonákladová letecká spoločnosť easyJet sa prepadla do straty. Jedným z dôvodom je pokles záujmu o cestovanie po teroristických útokoch v európskych metropolách.

Britská nízkonákladová letecká spoločnosť easyJet sa v prvom polroku prepadla do straty. V hospodárení sa odrazili teroristické útoky v Egypte, Paríži a Bruseli. Ešte viac ju však zasiahol pokles kurzu britskej libry, uviedla generálna riaditeľka spoločnosti Carolyn McCallová.

EasyJet je druhou najväčšou nízkonákladovou leteckou spoločnosťou v Európe po írskej Ryanair. Za prvý finančný polrok, ​​ktorý sa skončil v marci, vykázala firma stratu pred zdanením 24 miliónov libier (30,3 milióna eur). V rovnakom období predchádzajúceho roka bola v zisku, ktorý predstavoval sedem miliónov libier (8,9 milióna eur).

Pre easyJet to je prvýkrát od roku 2011, kedy firma nevylepšila polročný výsledok. McCallová oznámila, že spoločnosť má za sebou "veľmi náročné udalosti". Za stratu podľa nej môže fakt, že libra k euru od minulého roka stratila na hodnote.

"Technicky je dôvodom straty zmena kurzu - oslabenie libry k euru," povedala McCallová pre stanicu BBC. Pri konštantných výmenných kurzoch by podľa nej aerolinky vytvorili zisk päť miliónov libier (6,3 milióna eur).

Letecké spoločnosti sa od novembrových teroristických útokov v Paríži snažia držať ceny nízko, aby podporili dopyt po cestovaní. Paríž je jedným z najnavštevovanejších miest na svete, séria minuloročných teroristických útokov vo francúzskej metropole, marcové útoky v Bruseli a štrajky pracovníkov v leteckej doprave ale zákazníkov od lietania odrádzajú.

Na obozretnosť cestujúcich po útokoch v oboch európskych metropolách a jej dopady upozornili v posledných týždňoch aj iné európske aerolinky, vrátane nemeckej Lufthansy, francúzsko-holandských aeroliniek Air France-KLM a spoločnosti IAG, majiteľky British Airways.

EasyJet očakáva, že v terajšom štvrťroku mu príjem na sedadlo klesne o zhruba sedem percentuálnych bodov, čiastočne aj vplyvom útokov v Bruseli. Pokiaľ ide o prognózu na celý finančný rok, ktorý sa končí v septembri, spoločnosť je naďalej presvedčená, že sa jej podarí splniť očakávania trhu. Analytici počítajú s celoročným ziskom pred zdanením 721 miliónov libier (913 miliónov eur).

01 - Modified: 2024-03-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Kanadský študent namiesto platenia nájmu do školy pravidelne lieta. Ušetrí tak obrovské množstvo peňazí 02 - Modified: 2024-02-27 09:30:00 - Feat.: - Title: Zlá správa pre slovenských turistov. Ryanair chce zdražiť letenky až o 10 percent, hrozí aj obmedzenie letných spojov 03 - Modified: 2024-02-21 15:45:16 - Feat.: - Title: Letecká spoločnosť Smartwings dala zbohom Číňanom, kompletne sa vrátila pod kontrolu českých akcionárov 04 - Modified: 2024-02-12 12:51:20 - Feat.: - Title: Okrem príručnej batožiny odvážte aj seba. Známe aerolínie, s ktorými lietajú aj Slováci, priniesla bizarnú požiadavku 05 - Modified: 2024-02-03 10:30:00 - Feat.: - Title: S týmito aerolinkami nemusíš pred cestou stresovať. Prinášame zoznam najbezpečnejších letov na svete
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:02