londýnTASR
StoryEditor

Londýn môže prísť o status svetového finančného centra, ak Veľká Británia opustí EÚ

13.05.2016, 13:00
Autor:
TASRTASR
Medzinárodný menový fond varuje, že britská metropola by mohla prísť o svoje postavenie, ak Británia v referende odhlasuje opustenie Európskej únie.

Londýn by mohol prísť o svoje postavenie globálneho finančného centra, ak bude Británia v referende 23. júna hlasovať za odchod z Európskej únie, varoval dnes Medzinárodný menový fond (MMF).

Táto globálna inštitúcia, podporujúca finančnú stabilitu, uviedla, že vplyvný sektor finančných služieb Londýna by stratil moc v dôsledku straty tzv. cezhraničných práv. Tie umožňujú kvalifikovaným pracovníkom pracovať v ktorejkoľvek členskej krajine EÚ bez toho, aby si v každom z 28 štátov eurobloku museli vybavovať separátne povolenie, píše agentúra AP.

Tieto práva majú pre Britániu rozhodujúci význam, pretože veľká časť jej ekonomiky je postavená na službách - predovšetkým vo finančnom sektore, ako je účtovníctvo, bankovníctvo a daňové poradenstvo. Názor MMF posilnila dnešná správa centrálnej banky Spojeného kráľovstva, ktorá tiež varovala, že tzv. brexit by mohol dostať britskú ekonomiku do recesie.

"Hlasovanie za odchod by privodilo zdĺhavé obdobie zvýšenej neistoty, čo by viedlo k nestabilite finančného trhu a zasiahlo produkciu," uviedla MMF počas svojej pravidelnej kontroly stavu britskej ekonomiky. 

Rozhodnutie odísť z EÚ by znamenalo, že Británia by si musela vyjednať podmienky svojho odchodu a nového vzťahu s EÚ - a tento proces by istý čas trval. MMF zdôraznila, že EÚ má obchodné dohody so 60 ekonomikami, ktoré nie sú jej členmi, a potenciálne dohody s ďalšími 67 krajinami. Rokovania, ktoré by to vyriešili, by si vyžiadali určitý čas.

"Tieto procesy a ich prípadné výsledky by mohli zostať nevyriešené na celé roky, vážne zaťažiť investičnú a ekonomickú náladu počas prechodného obdobia a znížiť produkciu," pokračoval MMF. "Navyše, volatilita kľúčových finančných trhov by pravdepodobne vzrástla tak, ako sa trhy prispôsobujú novým okolnostiam."

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Globálnu ekonomiku zatieňujú mračná vojen 02 - Modified: 2024-04-16 17:49:41 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond zhoršil odhad rastu ekonomiky eurozóny. Dôvodom sú Nemecko a Francúzsko 03 - Modified: 2024-04-10 12:22:12 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa vo veľkom premnožil tento hmyz. Láka na svoje sfarbenie, no je prudko jedovatý a dokáže zabíjať 04 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 04:21