Toto sú vítazi všetkých troch kategórií súťaže Inovatívny čin roka 2015, zastupujúci spoločnosti EKOM, CEIT a Matador Industries.Pavol Funtál
StoryEditor

Inovatívne ceny brali virtuálny trenažér aj špeciálny robot

25.05.2016, 23:17
Do súťaže Inovatívny čin roka 2015 sa prihlásilo 24 firiem, tri z nich si z podujatia odniesli prvú cenu.

Deviaty ročník súťaže o Inovatívny čin roka 2015 má už svojich víťazov. Počas prvého dňa 23. ročníka Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v nitrianskom Agrokomplexe si cenu ministra hospodárstva prevzali spoločnosti v troch kategóriách.

V slávnostne pripravenej sále pavilónu výstaviska sa schádzali prominentní hostia. Známe, ale aj menej zviditeľnené osobnosti sveta inovácií a biznisu.


Inovácie sa dnes stávajú populárnou témou, skonštatoval v rámci udeľovania cien Rastislav Chovanec, štátny tajomník rezortu hospodárstva. Firmy by mali potlačiť dopredu, aby mohli obstáť v tvrdej konkurencii. „Dôležité je, aby dokázali udržať svetový trend, zvyšovať svoje šance na konkurenčnom trhu a dokázali aj v medzinárodných súťažiach lepšie obstáť,“ povedal Chovanec.

Ceny sa delili v troch kategóriách
O cenu ministra hospodárstva Inovatívny čin roka sa uchádzalo 24 spoločností. Súťaž má zviditeľniť a upozorniť na zaujímavé inovačné aktivity slovenských podnikateľov.

Hodnotiaca komisia navrhla na prvé miesto v kategórii Výrobková inovácia medicínsky mobilný kompresor. Produkuje čistý tlakový vzduch pre prístroje na umelú ventiláciu pľúc a anestéziu. Riadený je mikroprocesorom, má unikátnu jednotku na úpravu vzduchu, zníženú hladinu zvuku a originálny dizajn. Spoločnosť Ekom dodáva kompresory do vyše 70 štátov sveta.

„Vyrábame kompresory pre zdravotníctvo 24 rokov. Ide už o tretiu generáciu tejto skupiny výrobkov našej firmy. Inovácia spočíva v použití progresívnej membránovej technológie na úpravu vlhkosti vzduchu, mikroprocesorového riadenia a nového dizajnu,“ vraví za tím Martin Bátora. V týchto parametroch predstavuje významnú inováciu. Spoločnosť dokáže udržať na popredných miestach medzi výrobcami podobných produktov vo svete.

„Vývojom kompresorov pre umelú ventiláciu pľúc sa zaoberáme už 16. rok a vývoj nového modelu trval približne jeden a pol roka,“ doplnil Július Ivan, ktorý stál pri zrode spoločnosti a teraz je jej riaditeľom. Pod víťazný produkt sa podpísal tím zložený z dizajnérov, konštruktérov, technológov a elektronikov s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti vývoja zdravotníckej techniky. „Naša spoločnosť od svojho vzniku kladie veľký dôraz na vlastné vývojové a testovacie kapacity,“ zdôraznil Ivan. Prototyp mal svoju premiéru v novembri minulého roka na najväčšej svetovej výstave zdravotníckej techniky Medica v Düsseldorfe a na výstave Arab Health v Dubaji.

Ďalší víťazi súťaže
Virtuálny trenažér od spoločnosti CEIT, ktorý má poslúžiť firmám na tréning zamestnancov, sa dostal na prvé miesto v kategórii inovácia služby. Aktuálne ho využívajú napríklad v automobilovom závode Volkswagen Slovakia, a. s., či Škoda Auto, a. s., na tréning operátorov údržby, aby boli schopní v čo najkratšom čase diagnostikovať poruchu, ktorá sa vyskytla vo výrobe. „Trenažér je využiteľný v akejkoľvek oblasti priemyselnej výroby,“ priblížil Andrej Štefánik. Vývoj trval asi trištvrte roka. „Naša spoločnosť prináša priemyselným podnikom stále nové a nové inovatívne riešenia,“ vraví Štefánik. Ide o tímovú prácu. „Za všetkých spomeniem projektového manažéra Miroslava Dilského, pod ktorého vedením pracoval tím Digitálneho podniku a Tomáša Michuleka, ktorý usmerňoval vývoj softvéru na vlastnej grafickej platforme,“ dodal.

V kategórii Technologická inovácia si cenu ministra odniesla spoločnosť Matador Industries za aplikáciu kolaboratívneho robota. Ako prvá firma v strednej a vo východnej Európe a v koncerne Volkswagen nasadila aplikáciu, ktorú vyvinula. Robot kvôli bezpečnosti už nemusí byť uzatvorený v klietke, pracuje vedľa človeka. Ide o jedno z prvých riešení v rámci Industry 4.0.


Ceny udelené v jednotlivých kategóriách za inovatívny čin roka

Výrobková inovácia
1. miesto
EKOM
Za medicínsky mobilný kompresor, ktorý produkuje čistý tlakový vzduch pre prístroje na umelú ventiláciu pľúc a anestéziu. Riadený je mikroprocesorom, má unikátnu jednotku na úpravu vzduchu. Má zníženú hladinu zvuku a originálny dizajn. Spoločnosť dodáva kompresory do vyše 70 štátov sveta.

2. miesto
Výskumný ústav káblov a izolantov (VUKI)
Za nové impregnanty určené pre impregnáciu vinutí elektromotorov a transformátorov. Tieto progresívne materiály znižujú znečistenie statorov a rotorov, odpadá ich čistenie pri montáži.

3. miesto dostali dve spoločnosti:
KWD
Za banský koľajový žeriav určený na manipuláciu s ťažkými bremenami. Zabezpečuje práce v malých priestoroch prevádzok a baní. Technické riešenie vychádza z najnovších poznatkov. Spĺňa prísne emisné, hygienické a ekologické podmienky.
INNOV8
Za merací nástroj špeciálne vyvinutý pre meranie síl, ktoré zaťažujú horné končatiny. Slúži na prepočet pracovného zaťaženia tela a na určenie optimálneho pracovného výkonu. Záujem o výrobok prejavili najmä zahraničné vývojové a výrobné spoločnosti.

Technologická inovácia
1. miesto
Matador Industries
Za aplikáciu kolaboratívneho robota. Ako prvá firma v strednej a vo východnej Európe a v koncerne Volkswagen nasadila aplikáciu, ktorú vyvinula. Robot kvôli bezpečnosti už nemusí byť uzatvorený v klietke, pracuje vedľa človeka. Ide o jedno z prvých riešení Industry 4.0.

2. miesto
Patent Pending
Za dávkovač pečiva – rožkomat. Určený je pre predajne nebaleného pečiva. Zákazníci nebudú musieť naberať pečivo rukami. Automat pečivo nadávkuje do vrecka a vytlačí čiarový kód.
Cenu za 3. miesto minister neudelil.

Inovácia služby
1. miesto
CEIT
Za virtuálny trenažér, ktorý slúži najmä na školenia zamestnancov priemyselných podnikov. Na tréning operátorov údržby ho už využíva Volkswagen Slovakia a Škoda auto. Prenáša prostredie robotickej bunky do virtuálneho prostredia. Tréning možno realizovať na malom priestore, využiť sa dá vo všetkých oblastiach priemyselnej výroby.

2. miesto
Slovenská legálna metrológia
Za originálne riešenie metrologickej kontroly vážiacich zariadení na báze tabletov s dotykovým ovládaním. V porovnaní s okolitými krajinami ide o jedinečné riešenie.

3. miesto
Prvá zváračská akciová spoločnosť
Za výučbový portál e-learning, určený je na celoživotné vzdelávanie v profesiách zváračský inžinier, technológ a špecialista. Zavádza nový prístup k informáciám o materiáloch a ich správaní sa pri zváraní. Pomáha pri navrhovaní zváracích procesov.

01 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 02 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 03 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 04 - Modified: 2024-03-18 11:06:29 - Feat.: - Title: Tiché hlasy z Krymu: Rusko nám postavilo diaľnice, ale hrobov pribúda 05 - Modified: 2024-03-15 13:33:00 - Feat.: - Title: Krok Bruselu do slovenských daní je cez čiaru, varuje biznis a žiada zmenu sporného návrhu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:52