Vladimír PoórPavol Funtál
StoryEditor

Štát sťahuje milióny. Poórova legenda už z popola nevstane

01.06.2016, 00:00
Štát sťahuje miliónovú investičnú pomoc pre firmu trnavského veľkopodnikateľa Vladimíra Poóra.

Investovať 26 miliónov eur, zamestnať 400 ľudí a rozbehnúť tak prachom zapadnutú sklársku výrobu v legendárnom podniku Slovglass Poltár. Toto sľuboval hladovej doline na juhu Slovenska trnavský veľkopodnikateľ Vladimír Poór. Na naštartovanie vyhasnutých taviacich pecí si od vlády Roberta Fica vypýtal aj investičnú pomoc za 11,8 milióna eur. Svetoznáme poltárske sklárne však z mŕtvych ani počas dvoch rokov príprav nevstávajú a štát preto svoju štedrú ruku sťahuje späť do vrecka. „Vzhľadom na to, že spoločnosť Poltár Crystal & Steel nepredložila ročnú správu o priebehu realizácie investičného zámeru a nezačala obstarávať dlhodobý hmotný majetok, vydané rozhodnutie o investičnej pomoci stráca platnosť, o čom bude spoločnosť písomne informovaná,“ hovorí pre HN hovorca rezortu hospodárstva Maroš Stano. K dôvodom, prečo je výroba vo vychýrených sklárňach iba mýtom, sa spoločnosť Poltár Crystal & Steel nevyjadrila. Primátor Poltára Pavel Gavalec však menuje problémy priamo. „Myslím si, že problém je s peniazmi a s ľuďmi v manažmente, ktorí sklárskej výrobe nerozumejú. Firma prešľapuje stále na jednom mieste. Táto skupina už asi sklárne nerozbehne,“ tvrdí Gavalec. Predchádzajúce kroky firmy dávali ľuďom v jednom z piatich okresov s najvyššou mierou nezamestnanosti na Slovensku veľké nádeje. Nezamestnanosť v Poltári dlhodobo kulminuje okolo hranice 22 percent.

Pokus nevyšiel

Nástupkyňa legendárnej poltárskej fabriky tvrdila, že má uzatvorené zmluvy na dodávku technologických zariadení v hodnote 14 miliónov eur. Začiatkom roka 2015 dokonca svoju novú tvár a nové sklárske výrobky prezentovala na veľtrhu Ambiente 2015 vo Frankfurte nad Mohanom. Vlani v júni však Vladimír Poór odkázal, že prípravu sklárskej výroby v Poltári zmrazuje. „Pred niekoľkými dňami som zastavil prípravu sklárskej výroby v Poltári. Urobil som tak napriek tomu, že sme za sklárske zariadenia zaplatili len na zálohách z vlastných peňazí 2,5 milióna eur,“ povedal v lete Poór. Ako príčiny uviedol neustále útoky na investíciu a jej politickú rovinu. Meno podnikateľa z Trnavy je vnímané kontroverzne pre jeho napojenia na politiku. Bývalého člena HZDS médiá označujú za sponzora vládnej strany Smer-SD a podniká s ďalším donorom slovenskej politickej scény Alexejom Beljajevom. Obaja pritom na svoje podnikanie poberajú štedré finančné injekcie od štátu. Vláda napríklad predvlani odklepla dotáciu inej Poórovej firme, ktorá s 13 miliónmi eur zo štátneho rozpočtu postavila futbalový štadión City Arena v Trnave.

Poór nečerpal ani cent

Štátna pomoc pre sklárne predstavovala daňovú úľavu takmer 4,2 milióna eur, príspevok na vytvorenie pracovných miest v sume viac ako 2,6 milióna eur a dotáciu na nákup dlhodobého majetku 5 miliónov eur. Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že Poórova firma dosiaľ zo schválenej dotácie nevyčerpala ani cent. „Spoločnosť Poltár Crystal & Steel k dnešnému dňu nečerpala žiadnu schválenú investičnú pomoc,“ dodáva Stano.

Napriek neúspechu so sklom Poltár Crystal & Steel výrobu v areáli skrachovaného Slovglassu obnovila. Ale po svojom. V jej halách prebieha železničná produkcia pre Poórovo strojárske impérium. Výmenou za štátne milióny eur sa Poórova spoločnosť zaviazala, že do konca roku 2015 vytvorí minimálne 400 nových pracovných miest. Ani tento sľub sa jej nepodarilo splniť. „V monitorovacej správe za prvý polrok 2015 spoločnosť deklarovala, že za toto obdobie vytvorila 5 nových pracovných miest, ktoré sú naďalej udržiavané, pričom celkový počet zamestnancov spoločnosti v súvislosti s realizáciou projektu je 41,“ vraví riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová s tým, že neskôr sa už firma úradu neozvala, preto nezískala ani žiadny príspevok na vytvorenie nového pracovného miesta.

Šancou môže byť akčný plán
Primátor Poltára Pavel Gavalec hovorí, že v továrni pracuje namiesto stoviek ľudí iba niekoľko desiatok pracovníkov. Zaoberajú sa povrchovou úpravou kovov. Podporujú tak najmä výrobu v Železničných opravovniach a strojárňach Zvolen a v Železničných opravovniach Trnava. Vládna pomoc hladovej doline sa tak minula účinku. Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií vo svojej minuloročnej správe uviedol, že peniaze na investičnú pomoc skončili najmä na západe a v strede Slovenska. Regióny s vysokou nezamestnanosťou preto často obišli veľkým oblúkom. Novú nádej pre okres Poltár tak znamená akčný plán ako opatrenie vlády v rámci druhého sociálneho balíčka. „Začíname na ňom intenzívne pracovať,“ uzatvára Gavalec.

01 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 04 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 05 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:28