StoryEditor

Vodafone hrozí Česku arbitrážou za miliardy korún. Vývoj na trhu je ilegálny, tvrdí

01.06.2016, 14:53
Britskej telekomunikačnej skupine Vodafone dochádza trpezlivosť s tým, ako sa v Česku zaobchádza s jeho dcérskou firmou. A pretože najmenší z trojice mobilných operátorov u českých úradov so sťažnosťami neuspel, plánuje medzinárodný spor.

Česká republika môže podľa informácií Lidových novin zažiť ďalšiu mnohomiliardovú arbitráž kvôli zmarenému podnikaniu zahraničného investora. Firma je dlhodobo nespokojná s vývojom trhu, kde jej dvaja konkurenti zdieľajú mobilnú sieť a infraštruktúrna spoločnosť Cetin jej údajne bráni vo vstupe do segmentu pevného internetového pripojenia. Poslednou kvapkou však bolo kontroverzné predĺženie frekvenčnej licencie konkurenčnej spoločnosti O2.

Podľa šéfa českého Vodafonu Balesha Sharma je vývoj českého telekomunikačného trhu ilegálny a protisúťažný. "Vodafone urobí všetko pre to, aby sme odstránili protisúťažné a protizákaznické prekážky. Ak by to malo skončiť žalobou, bude to v réžii skupiny, nie českej pobočky. Môžem k tomu ale povedať, že nakoniec bude použitý akýkoľvek legálny nástroj, ktorý nám zabezpečí rovnaké podmienky na trhu," povedal v rozhovore pre Lidové noviny Sharma.

"Nebudeme váhať ochrániť naše investície, najmä ak cítime, že sa Vodafone stal predmetom neférového zaobchádzania, ktoré by mohlo ovplyvniť našu schopnosť dodávať služby zákazníkom v Českej republike. V súčasnosti zvažujeme všetky možnosti," uviedla Sarah Ryan z londýnskej centrály operátora.

Vodafone o spomínaných témach niekoľkokrát rokoval na rôznych úrovniach aj s ministerstvom priemyslu a obchodu. To však celú záležitosť vníma ako problém a právomoc Českého telekomunikačného úradu a Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže.

"Arbitráže a podobné kroky sú, v prípade nutnosti a dostatočného opodstatnenia, právom každého občana či podniku. Ak spoločnosť Vodafone usúdi, že je potrebné siahnuť k takémuto nástroju, budeme reagovať adekvátne predloženým argumentom pri využití všetkých dostupných informácií a podkladov," uviedol hovorca rezortu priemyslu František Kotrba s tým, že úrad je na podobné situácie pripravený.

01 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 02 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 03 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 04 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 05 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:52