Elizabeth HolmesováReuters
StoryEditor

Z miliárd na nulu. Takto prišla šéfka startupu o majetok

03.06.2016, 00:00

Ešte vlani odhadovali jej majetok na 4,5 miliardy dolárov. Teraz ho časopis Forbes vo svojom rebríčku znížil takmer na nulu. Americká startupová kométa Elizabeth Holmesová založila v roku 2003 firmu Theranos. Tá sa zameriava na krvné testy robené z kvapky krvi, ktoré sú lacnejšie ako u konkurentov.

Hoci vlani mala spoločnosť podľa odhadov hodnotu niekoľkých miliárd dolárov, na jeseň sa ukázalo, že jej krvné testy sú pomerne nepresné. Odvtedy Holmesovú vyšetrujú rôzne štátne úrady. V marci tohto roka dokonca americký federálny úrad zdravia navrhol zakázať firme robiť krvné testy.

Zosekaný odhad
Forbes bohatstvo Holmesovej odhadoval na základe jej polovičného podielu v jej firme. Hodnota Theranosu sa odhadovala na deväť miliárd dolárov. Keďže firma nie je obchodovaná na burze, analytici Forbesu odhadli cenu firmy na základe akcií, ktoré kúpili súkromní investori. Tí do startupu naliali skoro 400 miliónov dolárov.

Hodnota spoločností sa podľa odborníkov odvíja od budúcich tržieb, prípadne od duševného vlastníctva, ktoré má potenciál na tvorbu nadpriemerného zisku v budúcom období. „V mnohých prípadoch je cena startupov mnohonásobne prestrelená. Ich reálne schopnosti často nezodpovedajú a nedosahujú ani zlomok očakávaného ohodnotenia,“ vysvetľuje Peter Svoreň, analytik Capital Markets.

Navyše, tržby Theranosu sa v minulom roku prepadli pod 100 miliónov dolárov. Aj preto sa dnes jeho cena odhaduje na 800 miliónov dolárov. „Pri tejto hodnote sa majetok Holmesovej scvrkáva skoro na nulu. Investori totiž vlastnia preferenčné akcie, takže dostanú peniaze skôr ako majiteľka, ktorá má len bežné akcie,“ vysvetľuje Matthew Herper, reportér Forbesu.

Takéto zosekanie hodnoty začínajúcej firmy otvára otázky, či sú startupy vôbec reálne ocenené a či ich hodnoty nie sú prestrelené. Z minulosti je známe napríklad odkúpenie startupu Tumblr za viac ako miliardu dolárov firmou Yahoo!, ktorá neskôr akvizície skresala a dnes má sama finančné problémy. „Celá aféra tiež ukazuje, že je ťažké odhadovať majetok majiteľov firiem, ktorých hodnota je najmä v intelektuálnom vlastníctve a nie je ľahko speňažiteľná,“ myslí si Dan Primack, redaktor časopisu Fortune.

Nereálne plány
Firma Theranos americkým médiám odkázala, aby neverili odhadom Forbesu, ktoré považuje za nepresné. Keďže spoločnosť je súkromná, neposkytuje svoje finančné výsledky verejne. Odborníci na investovanie navyše neveria, že firma dokáže výraznejšie preraziť na trhu laboratórneho testovania krvi. Tento segment je totiž veľmi regulovaný a firmy tam majú veľmi malé marže.

V médiách sa prepiera aj to, že firma je veľmi zle riadená. „Vízia spoločnosti spôsobiť revolúciu v diagnostických testoch sa ukázala ako nereálna. Z dovedna viac ako 250 prezentovaných diagnostických testov bolo dostatočne funkčných iba 15,“ dodáva Svoreň.

Top 10 najhodnotnejších startupov (v mld. USD)
Názov                      Hodnota
Uber                             68
Xiaomi                         46
Airbnb                         25,5
Didi Kuaidi                  16
Palantir                       20
Meituan-Dianping       18,3
Snapchat                    16
WeWork                     16
Flipkart                       15
Space X                     12

Zdroj: Wall Street Journal

01 - Modified: 2024-04-03 10:00:00 - Feat.: - Title: Haščákova rodina ovládla rebríček najbohatších Slovákov. Forbes zverejnil zoznam najmajetnejších ľudí sveta 02 - Modified: 2024-03-26 13:04:31 - Feat.: - Title: India na vzostupe. Vlani od Číny prevzala titul najľudnatejšej krajiny, dnes mieri medzi ekonomické veľmoci 03 - Modified: 2024-01-29 13:47:21 - Feat.: - Title: Zamestnanecké akcie ako benefit sú oslobodené od dane. Od kedy to platí a koho sa to týka? 04 - Modified: 2023-11-20 17:00:00 - Feat.: - Title: Obavy má aj NATO. V dôležitej oblasti boja majú Rusi jasne navrch, Ukrajina sa obrátila na expertov v USA 05 - Modified: 2023-10-27 08:21:50 - Feat.: - Title: Ocenenia za najlepšie malé a stredné firmy patria spoločnostiam z IT sektoru, dopravy aj z výrobnej sféry
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 17:34