BruselReuters
StoryEditor

Rozpočet Európskej únie

23.06.2016, 00:00

Finančne podporovať spoločné politiky a ciele Európskej únie je možné prostredníctvom jej rozpočtu. Využíva sa najmä na ciele spoločnej hospodárskej a sociálnej súdržnosti a poľnohospodárskej politiky. Je rozsiahlejší ako rozpočty iných medzinárodných organizácií, no zároveň pokrýva menší počet oblastí ako národný plán príjmov a výdavkov jednotlivých štátov.

Rozpočet Európskej únie má regulačnú, stabilizačnú a prerozdeľovaciu funkciu. MacDougallova správa Európskej komisie stanovila niekoľko jeho základných princípov. Princíp externality hovorí o tom, že príjmy z niektorých aktivít sa môžu súčasne evidovať vo viacerých členských štátoch.

Zamedzenie rozdeľovania financovania niektorých aktivít medzi členské štáty je princípom nedeliteľnosti. V tomto prípade sa majú peňažné prostriedky rozčleniť na úrovni únie. Presúvanie prostriedkov z viac ziskových štátov do tých menej prosperujúcich je založené na princípe súdržnosti. Odstraňujú sa ním ekonomické rozdiely medzi jednotlivými krajinami a regiónmi Európskej únie. Podstata princípu subsidiarity je založená na financovaní výdavkových položiek čo najbližšie k občanom.

V hospodárení s rozpočtom nesmie byť zaznamenaný schodok. Povinnosťou je, aby bol vždy vyrovnaný. V prípade, že je výsledkom hospodárenia prebytok, zohľadní sa v nasledujúcom rozpočtovom roku.

Každoročný návrh rozpočtu zohľadňuje dodržiavanie viacročného plánu. Súčasný finančný rámec platí do roku 2020. Rozpočet navrhuje komisia. Parlament a rada majú na starosti jeho schvaľovanie.

Najvýznamnejším príjmom je hrubý národný dôchodok, ktorý odvádzajú všetky členské štáty. Každá krajina tiež odvádza daň z pridanej hodnoty vo zvyčajnej výške 0,3 percenta. Do rozpočtu ide veľký podiel colných poplatkov, ktoré sa vyberajú za produkty s pôvodom mimo únie. Jednotlivé národné krajiny, ktoré tieto poplatky vyberajú, si z nich nechávajú len malý podiel. Rozpočet sa zvyšuje aj o príjmy daní z príjmov zamestnancov Európskej únie a pokút vyberaných za porušovanie právnych predpisov.

Výdavky rozpočtu sú zamerané najmä na tvorbu hospodárskeho rastu, pracovných miest a odstraňovanie ekonomických rozdielov medzi krajinami. Veľká časť výdavkov je nasmerovaná do poľnohospodárstva, rozvoja vidieka, ochrany životného prostredia. V súčasnosti sa financie sústreďujú aj na boj proti terorizmu, organizovanému zločinu a nelegálnemu prisťahovalectvu.

01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 03 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 05 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:30