Ceny zlata zaznamenali pokles od roku 2011, kedy gram stál 48 eur. Dnes je jeho cena 36 eur za gram.Reuters
StoryEditor

Zlato sa zľaklo Británie (komentár)

28.06.2016, 00:00
Minulý týždeň bol pokojný. Do štvrtka. Najprv sa zlato obchodovalo v utorok okolo 1290 USD a postupne klesalo až pod 1260 USD.

V piatok skoro ráno vyskočilo na chvíľku až cez úroveň 1350 USD. Postupne sa však počas dňa cenové pohyby upokojili. Striebro rovnako v piatok tiklo až k úrovni 18,30 USD, kde sa dostalo zo 17 USD deň predtým.

Cena zlata nakoniec uzavrela koncom minulého týždňa na úrovni 1315,6 USD, čo bolo len o 17,5 USD viac ako predminulý týždeň. Cena striebra bola na úrovni 17,72 USD, čo bolo o 25 centov viac ako týždeň predtým.

Pomer cien zlata a striebra týmto mierne klesol na úroveň 1 ku 74,2 čo znamená, že striebru sa minulý týždeň darilo menej ako zlatu. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol na úrovni 237,88 a stúpol. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 93,7 a rovnako stúpal.  

Brexit riadne zamával trhmi. Minulý týždeň som písal, že na trhu je výrazný prebytok ponuky zlata oproti dopytu po zlate. O striebre sa dalo povedať to isté. V prípade zachovania členstva Británie v únii som predpovedal pokles cien.

Ten sa počas týždňa aj prejavoval. Zlato padalo z úrovne 1290 USD až k 1258 USD. Trh konsolidoval. A myslím, že by sa oba drahé kovy riadne zrútili, keby nie Brexitu.

Brexitom sme vošli do neprebádaných vôd. Nemyslím si, že by samotný Brexit, resp. výsledok referenda, mohol spôsobiť na trhoch paniku bez toho, aby sme už nemali na stole ekonomické problémy dávnejšie. Umelo držané nízke úrokové miery, likvidácia kapitálu v podobe negatívnych úrokových mier mnohých štátnych dlhopisov, či minimálny rast HDP napriek bezprecedentným politikám centrálnych bánk.

Všetko toto spôsobuje neistou. Brexit ju prehlbuje a samozrejme môže byť tým momentom, kedy trhy prestanú veriť centrálnym bankám. Na to by sa však investor do zlata a striebra nemal moc spoliehať. Aspoň zatiaľ nie.

Čo mňa osobne zaujímalo najviac po Brexite z hľadiska drahých kovov bola situácia okolo dopytu a ponuke drahých kovov. Zmení sa? Bude mať Brexit dopad na rast dopytu po drahých kovoch? Ukazuje skutočne rast ceny, že sa dopyt po drahých kovoch zvýšil? Spamätali sa konečne ľudia a investujú do zlata?  

Dopyt zosilnel. To vidíme na cenových pohyboch. Avšak pri daných vyšších cenách sa zvýšila aj ponuka. A ponuka sa zvýšila viac ako dopyt. Na základe čoho to vidíme? Cena futures kontraktov sa zvýšila omnoho viac, ako cena na spotovom trhu.

Na trhu máme situáciu nazývanú „contango“. Situácia nás informuje o tom, že zlata je pri súčasných cenách relatívne dosť.

Ako to môžeme tvrdiť? Zlato a striebro nie sú klasické komodity. Hromadia sa. Pri nich nemôže nastať situácia, že nie sú k dispozícií, pretože boli spotrebované (napr. ako ropa či pšenica).

Preto tu pôsobia trochu iné sily, ako pri tradičných komoditách. Dominantnou silou je dopyt; no a ponuka závisí od správnej cenovej hladiny.

Market makrom sa dnes oplatí nakúpiť zlato na spotovom trhu, naskladniť ho a predať voči nemu futures kontrakt. Ich pozícia je tak neutrálna voči cenovým pohybom, pričom zarábajú na rozdiele medzi cenou na spotovom a futures trhu. Využívajú príležitosť, ktorú im trh poskytuje.  

Otázka znie, prečo je dnes cena na spotovom trhu nižšia. Dôvodom môže byť to, že cena na strane futures trhu je tlačená hore rýchlejšie ako na spotovom trhu. Predávajúci na spote majú zjavne pri rastúcej cene stále dosť fyzického kovu v kontexte dopytu kupcov (na spote nie je taká robustná tzv. „bid“ cena).

No a na futures trhu rastie dopyt zo strany kupujúcich po kontraktoch o niečo rýchlejšie. Investori teda veria v budúcu dodávku kovu, resp. veria v to, že zlato nebude stiahnuté z trhu a bude sa s ním v budúcnosti veselo špekulovať. Neobávajú sa žiadnej pätovej situácie na finančných trhoch.

Dá sa rovnako povedať, že veria stále centrálnym bankám. Práve preto môžeme konštatovať, že cenu vyššie tlačili zatiaľ hore špekulanti. A to s vysokou pravdepodobnosťou aj mnohí „noví“ hráči, ktorí vsádzajú na neistotu okolo Brexitu.

Kedy by cenu hore tlačil reálny dopyt po fyzickom kove a nie špekulácia? Pri opačnej situácií. Ak by kupujúci na spotovom trhu boli ochotní dať vyššie ceny za fyzický kov (bid by bol robustnejší) a predávajúci by nevedeli zohnať pri daných cenách kov (pamätajme, že v ponuke je ho dosť) a investori by strácali dôveru v budúcu dodávku kovu.

Neostáva teda len skonštatovať, že sa ľudia zatiaľ ešte nespamätali a nekupujú húfne zlato. Spamätali sa zatiaľ len špekulanti, ktorí sa hrajú s cenovými pohybmi. V týchto dňoch treba byť teda veľmi opatrný. Na trhu bude určite vysoká volatilita. Cena môže stúpať, ako aj prudko klesať.

Cena môže klesať hlavne vtedy, ak sa tento a budúci týždeň potvrdí prebytok zlata na trhu. Skôr sa však prikláňam k tomu, že v najbližšom období môže cena stúpať. A to vzhľadom na neistotu okolo Brexitu. Ak sa však nezmení situácia na strane dopytu, nebude mať rast ceny dlhé trvanie.

kitco.com, viagold.sk

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:50