brexitReuters
StoryEditor

Brexit poplietol trhy. Ako na tom zarobiť? (komentár)

29.06.2016, 00:00
Dnešný finančný trh opäť raz dokazuje, aký neočakávane silný vplyv môže mať aj predpokladaná udalosť

Trhy o referende vedeli, napriek tomu je dopad Brexitu jednou veľkou neznámou. Moja rada preto znie: zamerať sa pri hľadaní príležitostí viac na fundamenty. Znamená to nájsť si trend, ktorému rozumiete a ktorý je ako tak odolný voči krízam.

Takýmto príkladom môže byť napríklad stávka na lítium. Podľa môjho názoru nás v blízkej budúcnosti čaká obrovský generačný skok v oblasti akumulátorov, ktoré môžu zmeniť naše spotrebiteľské správanie.

Prvými lastovičkami boli robotické vysávače, ktoré sa už udomácnili v množstve domácností. Ďalšími sú kosačky na trávu. Cena akumulátorovej kosačky je už dnes na úrovni kvalitnej benzínovej. Akumulátorová však podstatne zvyšuje užívateľský komfort.

Kosí napríklad aj príkre svahy, či pod korunami nízkych stromov, kam sa človek nedostane a keď sa taká kosačka vybije, sama si príde k nabíjačke a doplní si energiu. Behanie za hlučným strojom na benzín alebo s elektrickým káblom sa stane minulosťou.

Táto technológia sa postupne dostane aj do ostatných spotrebičov. Všetko čo máme dnes doma pôjde na batérie. Nebudete si musieť po byte ťahať káble, keď si chcete spraviť kávu v spálni, alebo preniesť minichladničku so šampanským na verandu. Ďalšou oblasťou využitia je aku náradie. To podstatne zlepší komfort obsluhy. Budete si ho môcť zobrať kamkoľvek, bez potreby elektrickej siete.

A tou možno najpodstatnejšou oblasťou použitia akumulátorov sú elektromobily. Ich nástup zažívame v týchto dňoch. Cena sériovej výroby sa dostáva do dostupných úrovní a pravdepodobne ju ešte viac zrazí vládna podpora. Teda aspoň v niektorých krajinách.

Nebolo to pritom tak dávno, možno tri roky, keď boli elektromobily a aj akumulátorové kosačky extrémne drahé a neboli preto dostupné širokej verejnosti. Ich dobíjanie trvalo večnosť a kapacita dosahovala zlomok dnešných batérií.

Tento trend bude pokračovať. Akumulátory budú menšie a budú mať podstatne väčšiu výdrž a budú cenovo dostupnejšie. To zo sebou prinesie zásadné technologické zmeny. Vzniknú nové prístroje, ktoré budú postavené na akumulátoroch. Bude to súvisieť s autami, motorkami, bicyklami. O mobiloch a laptopoch asi nemusím hovoriť.

Teraz sa však dostávam k tomu podstatnému, ako naložiť s takouto informáciou z pohľadu investora. Ak sa zhodneme na myšlienke, že sme pred zásadnou zmenou vo využívaní vecí, prinesie to rast dopytu po surovinách na výrobu batérií v horizonte 5 až 10 rokov rádovo v stovkách percent. Inými slovami, keďže dnes je jedinou dostupnou surovinou na takúto produkciu lítium, dopyt po ňom bude teda rapídne stúpať.

Jedným zo spôsobov ako sa zviesť na tomto trende je orientácia na producentov alebo spracovateľov tohto kovu. Tých je relatívne málo. Zhodou okolností je jedna spoločnosť aj v Čechách, v Krušných horách. Najväčšie náleziská sú však v Čile, a nejaké aj v Srbsku.

To ako si staviť na tento trend už záleží na investičnom profile konkrétneho investora. Tí defenzívnejší asi nebudú chcieť ísť do vysoko volatilných akcií firiem, ale budú pre nich asi zaujímavejšie dlhopisy.

Naopak tí dynamickejší, ale ešte nie úplne, si môžu staviť na sektorový index či ETF, kde budú dve, či tri desiatky producentov lítia. Môžu sa tak podieľať na pozitívnom trende odvetvia, bez toho, aby boli príliš orientovaní na jednu firmu.  A potom sú tu priamo akcie alebo aj rôzne produkty využívajúce páku, napríklad opcie. Možností je teda množstvo.

Keď sa vrátim k úvodu, dôležité je však nájsť si svoj trend v ktorom ste doma. Znamená to byť menej závislý na veľkých výkyvoch a makroveličinách. Nástup akumulátorov bude totiž prebiehať bez ohľadu na ekonomický cyklus. Takže dokáže preklenúť i turbulentné obdobia, aké zažívame dnes.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:41