Reuters
StoryEditor

Taliani chcú zachraňovať „zombie“ banky

30.06.2016, 00:00
Bočné efekty politickej nestability po britskom referende sa už objavujú v talianskom finančnom sektore.

Referendum o brexite má nielen politické dosahy, ale bočné efekty sa už prejavujú aj v ekonomike. Problémy majú zatiaľ najslabšie články v európskom reťazi. A k nim patria aj preriférne krajiny ako je Taliansko. V tejto krajine v posledných dňoch trpí najmä bankový sektor. Ten je zaťažený veľkým objemom nesplácaných úverov, ktorý dosahuje okolo 360 miliárd eur. Talianske banky majú nakúpené veľké objemy vládnych aj lokálnych dlhov.

Reakcie trhov na seba nenechali dlho čakať. Akcie UniCredit, ktorá patrí k najväčším bankám v Taliansku, od referenda spadli o 30 percent, hoci sa neskôr mierne spamätali, banka utrpela ťažkú ranu. Jej akcie sa od začiatku tohto roka prepadli už o 60 percent. Jej veľká rivalka Intesa Sanpaolo, ktorá na Slovensku vlastní VÚB, spadla od januára o 45 percent. Ešte horšie sú na tom menšie regionálne banky. Napríklad akcie Banco Popolare za posledný rok stratili 85 percent hodnoty. „Taliansky finančný systém je jedným z ťažkých pacientov. Banky sú previazané so štátnym dlhom aj s regionálnou politikou, čo vyústilo do množstva zlých úverov,“ vysvetľuje Martin Vlachynský, analytik INESS.

Na Slovensku pokoj
Dcéry talianskych finančných domov na Slovensku zatiaľ obavy z nesplácaných úverov ich matiek nemajú. „Naša banka je silná a zdravá s výbornou likviditou a kapitálovou primeranosťou nad rámec povinností,“ informuje Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. Zlyhané úvery na Slovensku sú pod trhovým priemerom a majú klesajúcu tendenciu. Podobne reagovala aj VÚB. „Zatiaľ necítime žiadny negatívny efekt. Ani v prístupe iných bánk k nám, ani v ratingu či schopnosti refinancovať sa na trhu, ani v ochote financovania Intesa Sanpaolo voči nám,“ tvrdí Andrej Hronec, riaditeľ odboru finančných a kapitálových trhov vo VÚB banke.

Výnimka z pravidiel
Taliansky premiér Matteo Renzi už naznačil, že bankám by mohol pomôcť viacerými spôsobmi. Zvažuje rekapitalizáciu, poskytnutie vládnych záruk alebo možnosti bankám zbaviť sa zlých úverov ľahšie. Celá finančná injekcia by sa mohla vyšplhať na približne 40 miliárd eur.

Lenže používať peniaze daňových poplatníkov na záchrannú súkromných bánk je proti pravidlám, ktoré po finančnej a bankovej kríze prijala EÚ. Tie v prípade nových problémov presúvajú záťaž na akcionárov a veriteľov. Euroúradníci by museli takú štátnu pomoc schváliť. Či by obišli svoje vlastné pravidlá je viac než otázne. Môžu to urobiť len v prípade mimoriadne veľkého systémového rizika. A to zrejme zatiaľ nehrozí.
„Tu nastáva opäť zaujímavý test európskych pravidiel. Taliansko už v pondelok požiadalo, aby sa tieto pravidlá neuplatňovali. Opäť by tak nastala situácia, že sa pravidlá dohodnuté na ochranu daňovníkov porušia skôr, ako sa vôbec prvýkrát uplatnia,“ dodáva Vlachynský.

Rezervovaní dozorcovia
Európska centrálna banka, ktorá má na starosti aj dohľad nad zdravím bánk, nechcela bližšie komentovať možnú štátnu pomoc talianskym bankám. „Je to záležitosť, ktorú musí schváliť Európska komisia,“ odkázalo HN tlačové oddelenie eurobanky. Podobne reagovala vo svojom stanovisku aj Európska komisia: „Nebudeme komentovať špekulácie tlače, ale taliansky trh monitorujeme.“
Podľa analytikov však hlavný problém nie je v nesplácaných pôžičkách, ale v „zombie“ bankách, čiže bankách, ktoré majú príliš veľa záväzkov. „Ich problém nevyriešite tým, že do nich nalejete ďalšie peniaze, ale tým, že ich zavriete,“ povedal pre Bloomberg Nicolas Veron, ekonóm z bruselského think tanku Bruegel.

Objem nesplácaných pôžičiek totiž v Taliansku od krízy v roku 2008 každoročne narastá. Podľa údajov poradenskej firmy PwC bola na konci roka 2015 ich výška na úrovni 341 miliárd eur, čo bolo štyrikrát viac ako v roku 2008. Z týchto zlých pôžičiek bolo len 47 percent zabezpečených nehnuteľnosťou.

Čiastkové riešenia
Taliansko už v minulosti zaviedlo garancie na zlé dlhy a v apríli vláda podporila vznik privátneho fondu Atlante, ktorý by mal vykúpiť aspoň časť z 360 miliárd eur zlých úverov od bánk. Súkromní investori doň naliali zatiaľ len päť miliárd eur, čo je žalostne málo na prípadné zachraňovanie finančných domov.

Talianski politici zatiaľ situáciu na trhoch upokojujú. „Časom sa podiel nesplácaných pôžičiek zníži, hoci dnes je ich podiel ešte vysoký,“ priznal v nedávnom rozhovore pre HN Pier Carlo Padoan, taliansky minister hospodárstva a financií. Padoan nevidí veľké riziko ani v objeme nakúpených štátnych dlhopisov. Tvrdí, že banky sú flexibilné aj čo sa týka vládnych dlhopisov. „Nakupujú ich, keď sa ekonomike nedarí a predávajú, keď rastie,“ dodal.

01 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 03 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo 04 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 05 - Modified: 2024-04-14 19:02:00 - Feat.: - Title: V talianskej oblasti Napola zaznamenali slabé zemetrasenie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:04