Walt DisneyReuters
StoryEditor

Odmietli ho, lebo nebol kreatívny. Tak začínal Disney, ktorý vybudoval impérium

21.07.2016, 00:00
Zakladateľ jednej z top produkčných spoločností sveta začínal od nuly. Odmietli ho pre nedostatok kreativity.

„Primálo kreativity a nedostatok dobrých nápadov.“ Presne táto veta stála pracovné miesto muža, ktorého meno dnes zdobí tisíce filmov, seriálov, hračiek, komiksov a kolotočov. Muž bez predstavivosti totiž vymyslel Mickeyho Mousa a založil druhú najväčšiu produkčnú spoločnosť sveta, ktorá patrí medzi najsilnejšie firmy vo svete a len v prvom polroku tohto roka ovládala 32-percentný podiel vo svetových pokladniciach kín. Za všetkými týmito prirovnaniami je Walt Disney, muž, ktorý si privoňal k prehre, kým okúsil, ako chutí úspech.

Snehulienka a sedem trpaslíkov, Malá morská víla, Leví kráľ, rozprávky z jeho dielne pozná azda každý. A tak ako v nich vždy dobro bojuje so zlom, aby napokon hlavný hrdina predsa len zvíťazil, tak sa aj samotný Walt pretĺkal začiatkami života a hľadal miesto pre svoje nápady a ich realizáciu.


Divadlo len potajomky
Walt Disney bol pracovitý od detstva. Už ako malý kreslil obrázky a predával ich susedom a známym. Keď mal 13 rokov, začal na železnici, kde pracoval jeho strýko, predávať pasažierom sladkosti a noviny. Hoci sa aj v škole venoval kresleniu a fotografii, akademické úspechy ho príliš nezlákali. Po nociach potajomky hrával v miestnom divadle, kde vstupoval ako komik, napodobňoval Charlieho Chaplina a rozprával príbehy. V 16 rokoch sa rozhodol školu zanechať a prihlásil sa do armády. Bol pripravený bojovať, členom vojska sa však nestal pre nízky vek. Pracoval preto aspoň s Červeným krížom vo Francúzsku, kde slúžil ako sanitár. Jeho patriotizmus sa prejavil aj o niekoľko rokov, keď sa svet ponoril do druhej svetovej vojny. V tom období sa angažoval v mnohých projektoch, ktoré pomohli vtedajšej americkej vláde. Okrem promo videí, ktoré verbovali mladých mužov do armády, pripomínal ľuďom, aby platili dane a vytvoril aj niekoľko protihitlerovských filmov. Spolupracoval s NASA a vytvoril aj film Saludos Amigos, ktorý mal pomôcť zlepšiť vzťahy s Južnou Amerikou.

Avšak ešte predtým, ako dokázal získať spoluprácu s veľkými spoločnosťami, musel si okúsiť svoju dávku neúspechu. Keď mal 22 rokov, pracoval v novinách v Missouri ako karikaturista. Netrvalo to dlho a pre „nedostatok talentu a kreativity“ ho z novín vyhodili. Nasledoval bankrot jeho spoločnosti Laugh-o-Gram, ktorý prišiel po produkcii krátkych filmov o Alice v kreslenom svete. Disney sa však nevzdal. „Všetky vaše sny sa môžu splniť, ak máte odvahu ísť si za nimi,“ hovoril. Zbalil si teda kufre a odišiel do Hollywoodu, kde s bratom Royom pokračovali v produkcii príbehov o dievčati, ktorých úspech rástol.


Mortimer
Pionier komiksov napokon v roku 1928 stvoril jednu z postáv, ktorá je dodnes prakticky synonymom pre meno spoločnosti, Mickeyho Mousa. Walt mal myšacieho hrdinu tak rád, že mu od jeho stvorenia až do roku 1947 prepožičal svoj hlas. Mickeymu vymyslela meno Waltova manželka, maliarka a kresliarka Lillian, jedna z prvých Disneyho zamestnankýň. Pôvodné meno Mortimer totiž nepovažovala za dobrý marketingový krok.

Prvý skutočný úspech v hollywoodskom štýle prišiel, keď bratia Disneyovci vytvorili prvý celovečerný animovaný film Snehulienka a sedem trpaslíkov. Nikto neveril, že sa to podarí, každý v projekte videl prepadák. Počas natáčania ho však stretli finančné problémy a potreboval novú pôžičku. Bankárov musel presvedčiť tak, že im ukázal časť nedokončeného filmu.

Na jeho šťastie bola Snehulienka obrovským úspechom. Zarobila osem miliónov dolárov, čo by v dnešnej dobe predstavovalo asi 130 miliónov.


Po filmových úspechoch začalo impérium Walta Disneyho narastať. V roku 1955 otvoril prvý zábavný park Disneyland. Tých je dnes po celom svete sedem, no takmer k nim hneď na začiatku patrilo aj lyžiarske stredisko. V Kalifornii mal vyrásť kolosálny rezort pre 20-tisíc lyžiarov so šiestimi svahmi v švajčiarskom štýle. Keďže však Disney v roku 1966 zomrel, spoločnosť sa rozhodla pokračovať v projektoch Disney World a nádeje na lyžiarske centrum padli.

Len za diela, ktoré Disney a jeho spoločnosť vytvorili počas jeho života, bol 59-krát nominovaný na Oscara. Získal až 22 sošiek, čo je rekord pre jediného víťaza. A zbieranie úspechov pokračovalo aj po jeho smrti až dodnes. Na to, že to bol chlapík, ktorému chýbala kreativita, to teda dotiahol celkom ďaleko.


Chronológia
5. 12. 1901
– v illinoiskej Hermose sa narodil Walt Disney


1923 – Disney podpísal dohodu s M. J. Winklerom na produkciu krátkych filmov o Alice. Vznikla spoločnosť s názvom Disney Brothers Cartoon Studio. Patrila Waltovi a jeho bratovi Royovi


1926 – spoločnosť je premenovaná na The Walt Diseny Studio


1928 – bratia prichádzajú s nápadom na Mickeyho Mousa a Minnie


1929 – The Walt Disney Studio opäť mení svoj názov. Tentoraz na Walt Disney Production. Zároveň vzniká spoločnosť Walt Disney Enterprises, Disney Film Recording Company a Liled Reality and Investment Company


1937 – Snehulienka a sedem trpaslíkov – prvý celovečerný film spoločnosti sa dostáva na strieborné plátna


1938 – všetky spoločnosti z roku 1929 sa spojili pod jednu – Walt Disney Production


1953 – vznikajú prvé plány na Disneyland, o dva roky neskôr prvý otvorili


15. 12. 1966 – Walt Disney zomiera na rakovinu pľúc


1971 – zomiera ja Roy Disney


1982 – Coca-Cola sa neúspešne pokúsila odkúpiť produkčnú spoločnosť


1983 – firma spúšťa Disney Channel


1985 – vzniká Touchstone Film, produkčná spoločnosť pre zrelších divákov


1990 – vzniká produkčná spoločnosť Hollywood Pictures


2006 – Disney kupuje Pixar Animation Studios

01 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 02 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 03 - Modified: 2024-03-22 12:06:58 - Feat.: - Title: Na Slovensko prichádza Samota: Podmanivá snímka medzigeneračného priateľstva so slovenskou stopou 04 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 05 - Modified: 2024-03-15 13:33:00 - Feat.: - Title: Krok Bruselu do slovenských daní je cez čiaru, varuje biznis a žiada zmenu sporného návrhu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:36