StoryEditor

Nemocnice i školy musia počkať. Brazília investuje miliardy do olympiády

22.07.2016, 11:53
Autor:
ČTKČTK

Štadión Maracaná leží pri rušnej ulici v brazílskom Rio de Janeiro. Konalo sa tam finále futbalového MS a v auguste bude štadión dejiskom začatia prvej olympiády v Južnej Amerike. Poblíž sa ale krčí betónový komplex zanedbanej štátnej univerzity.

Tá bola priekopníkom v ponuke štúdia pre žiakov z chudobných pomerov a menšín. Neteší sa ale takej štedrosti vlády ako susedný slávny štadión, ktorý od roku 2010 dostal od štátu viac ako 370 miliónov dolárov (336 miliónov eur) na prestavbu pre účely veľkých športových podujatí.

Platy meškajú

V areáli vysokej školy sa naopak hromadia odpadky. Až 23-tisíc študentov od marca nenavštevuje výučbu, pretože učitelia, dodávatelia a ďalší zamestnanci univerzity nedostali zaplatené.

Priľahlá univerzitná nemocnica má taký nedostatok prostriedkov, že lekári museli tento rok pravidelne obmedzovať liečbu, pretože im chýbali injekčné striekačky, latexové rukavice, lieky na chemoterapiu a antibiotiká. Nemocnica pritom slúži ako regionálne centrum pre transplantácie a liečbu rakoviny. "Ešte nikdy sme neboli v tak ťažkej situácii," cituje agentúra Reuters riaditeľa nemocnice. Škrty v štátnom rozpočte podľa neho spôsobili, že nemocnica v niektoré dni ošetruje menej ako polovicu pacientov, ktoré by inak bežne zvládla.

Brazílčania olympiádu nechcú

Dva týždne pred začiatkom olympiády pokles hospodárstva a rozpočtová kríza citeľne zasahujú do života viac ako 12 miliónov ľudí, ktorí bývajú v pobrežnom Riu de Janeiro a jeho okolí. To priživuje zlosť, že za projekty spojené s olympiádou sa minulo až 12 miliárd dolárov (10,8 miliardy eur). Dôchodcovia a štátni zamestnanci, vrátane učiteľov, zdravotníkov a policajtov, pritom dostávajú zaplatené neskoro alebo dokonca vôbec.

Mnoho miestnych sa sťažuje, že takzvané olympijské projekty, vrátane novej trasy metra a autobusových liniek, len málo pomáhajú väčšine tunajších obyvateľov, zato prospievajú už tak zvýhodneným luxusným štvrtiam. Nedávny prieskum verejnej mienky ukázal, že polovica opýtaných Brazílčanov s usporiadaním olympiády nesúhlasí a 63 percent si myslí, že akcia prinesie viac nákladov ako ziskov.

"Musíte premýšľať nad ich prioritami," hovorí 69-ročný vrátnik, ktorý čakal takmer šesť mesiacov na operáciu prostaty. Tá sa bežne vykonáva do niekoľkých týždňov. "Robíme tu predstavenie pre svet a nevieme sa postarať sami o seba," dodáva.

Ekonomická situácia sa zmenila

Keď Rio v roku 2009 vyhralo práva na organizovanie tohtoročnej olympiády, Brazílii sa ekonomicky darilo. Zem zaplavovali príjmy najmä z rastúceho vývozu surovín. Brazília chcela predviesť svoj vzostup a obnovu Ria, ktoré bolo kedysi hlavným mestom, ale v posledných desaťročiach ekonomicky aj politicky strácalo na úkor finančného centra Sao Paula a mesta Brasília, kde sídli vláda. Teraz však Brazília trpí najhoršou recesiou od 30. rokov minulého storočia, takže výdavky na olympiádu teraz pôsobia veľa krikľavo.

Vláda v Riu zodpovedá za zhruba štvrtinu výdavkov na olympiádu, tvrdia organizátori akcie. Väčšinu peňazí mesto vydalo na novú linku metra, ktorá sa oproti pôvodnému rozpočtu dvojnásobne predražila. Jej dokončenie sa navyše oneskoruje, takže sa očakáva, že bude čiastočne uvedené do prevádzky len niekoľko dní pred začiatkom olympiády. V júni vyhlásil úradujúci guvernér Ria stav finančnej núdze a na pokrytie nákladov blížiacej sa olympiády si vzal úver od hlavného mesta Brazílie.

Všadeprítomné násilie

Mesto Rio de Janeiro navyše stále trápi rozsiahla prítomnosť násilia v uliciach. Viac ako 20 ozbrojencov jedného z drogových gangov nedávno zabilo policajta, keď vtrhlo do verejnej nemocnice, aby oslobodili svojho vodcu. Radnica s kriminalitou bojuje, no polícia je obviňovaná, že používa príliš brutálne metódy (písali sme tu). Povesť Brazílie ale poškodzujú aj korupčné škandály a politický chaos. Prezidentka Dilma Rousseffová bola kvôli nezrovnalostiam vo federálnom rozpočte dočasne zosadená..

Návštevníci olympiády ale nebudú pravdepodobne čeliť rovnakým problémom ako miestni. Počas športových zápolení do 21. augusta zaplaví Rio viac ako 85-tisíc policajtov, vojakov a ďalších príslušníkov poriadkových síl. Brazílska vláda tiež uviedla, že zabezpečí, aby v Riu fungovali všetky základné služby, vrátane nemocníc, ktoré budú dočasne posilnené.

Premárnená šanca

To je ale len malá útecha pre miestnych obyvateľov, ktorých stále viac trápia budúcnosť. Akonáhle sa pozornosť sveta presunie inam, Rio zostane takmer rovnaké ako pred olympiádou. "Stratili sme veľkú príležitosť, ako Rio de Janeiro naozaj zlepšiť," hovorí ľavicový federálny zákonodarca, ktorý patrí medzi kritikov predstaviteľov mesta a sám kandiduje na starostu Ria. "Všetky peniaze sú vyčerpané, ale zmenilo sa len veľmi málo," dodáva.

Zamestnanci štátnej univerzity v Riu od marca štrajkujú kvôli oneskoreným alebo neuhradeným platbám. Z pôvodne sľúbených peňazí pre tento rok prišla doteraz od vlády asi tretina. Študenti a učitelia to dávajú do protikladu so športovou "zlatou baňou".

Predražený štadión

Zvlášť keď štátny audítor tento mesiac oznámil, že rekonštrukcia štadióna Maracana prekročila o 62 percent pôvodný rozpočet, a to kvôli zvýšeným platom stavebníkov. "Za tie peniaze sa dala naša škola prevádzkovať viac ako rok," hovorí univerzitný profesor politológie.

Problémy na mnohých študentov ťažko doliehajú. Študentka Leticia chcela tento rok školu dokončiť a potom pokračovať v postgraduálnom štúdiu a prednášať na fakulte. "Dúfala som, že tu zostanem a budem učiť, aby som vrátila to, čo som dostala," vysvetľuje. Teraz ale svoje plány prehodnocuje a dokonca zvažuje, že Brazíliu opustí.

01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:36