poľsko dom na stromeculture.pl
StoryEditor

Ultramoderné stanice aj domy na stromoch. Švajčiari dotujú projekty v postkomunistických krajinách

24.07.2016, 10:30
Autor:
ČTKČTK
Hoci Švajčiarsko nie je členom Európskej únie, rozhodlo sa prispievať k zníženiu nerovností medzi starými členmi EÚ a bývalými ľudovými demokraciami na východe Európy.

Vlak a ultramoderné prímestské stanice, slnečné kolektory na strechách a komfortné domčeky umiestnené vysoko na stromoch: také druhy projektov financuje Švajčiarsko v Poľsku s jedinou podmienkou - chce vidieť konkrétne výsledky.

Najviac profitujú Poliaci

Táto myšlienka sa nestretla s jednomyseľnou podporou a konalo sa k nej referendum. Výsledkom bol program pomoci vo výške 1,3 miliardy švajčiarskych frankov (1,12 mld. eur) po dobu desiatich rokov. Leví podiel z tejto pomoci získalo Poľsko ako zďaleka najväčšia krajina medzi nováčikmi v únii, takmer pol miliardy švajčiarskych frankov (460 mil. eur).

Odvtedy sa spustilo 58 projektov. Takmer desať miliónov švajčiarskych frankov (9,2 mil. eur) umožnilo postaviť Legionowo, mesto s 54 000 obyvateľmi na predmestí Varšavy, a veľkú supermodernú budovu, ktorá nahradila niekoľko kovových kontajnerov, desiatky rokov slúžiacich ako nádražie.

Starosta mesta Roman Smogorzewski je potešený: "Švajčiari milujú železnicu a vôbec verejnú dopravu, zatiaľ čo Poliaci ešte skôr svoje autá, ktoré im nahradili koňa," hovorí. "Niektoré poľské obce si myslia, keď nám dajú peniaze, musíme si ich vziať a postaviť čokoľvek. Je však potrebné pomýšľať aj na údržbu a funkčnosť toho, čo postavíme," dodáva Smogorzewski, ktorého cituje agentúra AFP.

Svoje nádražie chcel mať na viac ako 2000 metroch štvorcových. Bude mať niekoľko obchodných priestorov na prenájom a multimediálnu študovňu na poschodí. Otvorené má byť tento rok v septembri.

Originálny turistický projekt

Na východe Poľska, kde švajčiarsky program usiluje o zotretie rozdielov medzi industriálne vyspelejším západom krajiny, sa v blízkosti mestečka Nalenczów, povestného vodami a klímou, zrodil originálny turistický projekt.

Až do novembra sú tam rezervované štyri domčeky zavesené v korunách stromov - každý s terasou -, ktoré si obzvlášť obľúbili novomanželia. Možno z nich pozorovať vtáky a zdá sa, ako by plávali na mori zelene, na brehu zalesnenej strže hlbokej deväť metrov.

Švajčiar Roland Python, ktorý je za poľské projekty zodpovedný, je spokojný so serióznosťou, s akou Poliaci svoje predstavy realizujú, sledujú prácu na projektoch a ich vyúčtovanie. "Robia to, čo sľúbili, ich inštitúcie fungujú dobre. V iných krajinách, kde som pracoval, to tak vždy nebolo," priznáva.

Pokiaľ ide o prípadné ťažkosti, Python pripomína, ako ho prekvapila odlišnosť mentality. "Naši poľskí partneri hodnotia predovšetkým výkonnosť. Úspech podľa nich spočíva v tom, že sa projekt realizuje až do posledného franku," dodáva.

Python zdôrazňuje, že musia skladať švajčiarskemu ľudu podrobné účty. "Keď ponúkneme vzdelanie 2000 poľnohospodárom, je to dobre, ale my chceme tiež vedieť, či títo ľudia potom zlepšili kvalitu svojich výrobkov alebo vytvorili pracovné miesta," vysvetľuje.

"Naši poľskí partneri sa najskôr čudovali, keď sme im svoj postoj vysvetlili, ale ich názor sa potom zmenil," dodáva.

Program švajčiarskej pomoci skončí v polovici budúceho roka. Jeho prípadné ďalšie pokračovanie závisí na celkových vzťahoch medzi Švajčiarskom a EÚ. Tieto vzťahy sú zložité. Európskej únii sa nepáči zámer Švajčiarska obmedziť príliv desaťtisícov zamestnancov zo zahraničia, najmä zo susedných krajín.

01 - Modified: 2024-04-26 07:31:46 - Feat.: - Title: Poslanci začali piatkové rokovanie debatou o finančnej výpomoci farmárom. Štát im pomôže, kým dostanú dotácie 02 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 03 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 04 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:26