Reuters
StoryEditor

"Odškodnite aj Európanov." Komisia tlačí na Volkswagen

25.07.2016, 16:24
Autor:
TASRTASR
Nemecký koncern Volkswagen pre emisný škandál odškodní amerických zákazníkov. V Európe sa k tomu nechystá.

Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová spolupracuje so spotrebiteľskými skupinami v Európskej únii (EÚ), ktoré sa snažia tlačiť na nemecký automobilový koncern Volkswagen, aby odškodnil európskych majiteľov dieselových áut so zlým softvérom rovnako, ako klientov v USA. Informovala o tom agentúra Reuters.

Americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) vlani v septembri obvinila VW, že do takmer 600-tisíc dieselových vozidiel v USA nainštaloval softvér, ktorý počas testov umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. VW neskôr priznal, že vo svete jazdí približne 11 miliónov áut s takýmto softvérom.

V Európe technické úpravy

VW sa zaviazal, že v USA zaplatí majiteľom 475-tisíc áut so zlým softvérom kompenzácie vo výške 15,3 miliardy dolárov (13,89 miliardy eur). Ale odmieta výzvy na doškodenie zhruba 8,5 milióna majiteľov takýchto áut v Európe, v ktorej platia iné pravidlá, čo znižuje vyhliadky poškodených na kompenzácie.

VW namiesto toho v Európe zvoláva autá do servisov na technické úpravy, aby spĺňali emisné normy. Automobilka tvrdí, že po odstránení zlého softvéru sa hodnota dotknutých dieselových áut v Európe nezníži. Ale väčšina jej amerických klientov dostane k oprave aj finančnú hotovosť v rozmedzí 5100 až 10-tisíc dolárov (4630 až 9079 eur) v závislosti od hodnoty vozidla pred vypuknutím škandálu.

Nedostatok nástrojov 

Eurokomisárka poslala minulý týždeň národným úradom na ochranu spotrebiteľov v celej EÚ e-mail, aby získala informácie o problémoch, s ktorými zápasia a zistila, ako by mohli koordinovať svoje úsilie. Uviedol to dnes jej hovorca Christian Wigand a dodal, že zástupcovia úradov sa zídu v septembri v Bruseli na pozvanie komisie, aby prerokovali svoje možnosti.

Napriek výzvam komisárky a ďalších predstaviteľov EÚ, ktorí žiadajú automobilku, aby nediskriminovala európskych spotrebiteľov, zodpovednosť za politiku pokút a ich vymáhanie leží na pleciach národných úradov. Spotrebiteľské skupiny a právnici v Európe nemajú totiž dostatok nástrojov, ktoré by im umožnili súdiť sa s VW a získať rovnaké kompenzácie ako americkí spotrebitelia.

Spotrebiteľské skupiny v Belgicku, Španielsku a Taliansku už zorganizovali hromadnú akciu v mene dotknutých spotrebiteľov, o postupe úradov z ďalších štátov EÚ však nie je nič známe.

01 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 02 - Modified: 2024-04-17 07:23:44 - Feat.: - Title: Top zamestnávateľ na východe čelí veľkej pokute. Štát im chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobili 03 - Modified: 2024-04-15 10:30:00 - Feat.: - Title: Na dovolenku vďaka vlastným výkalom? Prvá továreň na svete premení ľudské exkrementy na letecké palivo 04 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 05 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:39