Talianska banka Monte dei Paschi je jedna z tých, ktoré majú veľkú šancu na neúspech v testoch.Reuters
StoryEditor

Blížia sa kľúčové testy. Prečo môžu spôsobiť v Európe zemetrasenie?

27.07.2016, 00:00
Úrad pre bankový dozor skúša odolnosť európskych finančných domov.

Najväčšie banky v Európe sú v týchto dňoch podrobené stresovým testom. Ide o akési zaťažkávacie skúšky európskych finančných domov, ktoré organizuje Európsky úrad pre bankový dozor. HN vám prinášajú 5 otázok a odpovedí o prebiehajúcich kontrolách.

1. Čo stresové testy znamenajú?
Prostredníctvom testov chce Európsky úrad pre bankový dozor zistiť, nakoľko sú európske finančné domy pružné a ako dokážu odolávať v čase krízy. „Úrad chce testami preveriť, ako sú banky pripravené na finančné šoky, akým bola napríklad svetová finančná kríza. Ide o utvrdenie ich stavu,“ tvrdí Rudolf Vrábel, analytik J&T Banky. „Hlavná pozornosť je zameraná na prípadný nedostatočný kapitál bánk v rozličných scenároch, ako aj na veľkosť samotnej kapitalizácie bánk,“ dodáva Vrábel.

2. Koho sa kontroly týkajú?
Na teste za zúčastňuje 51 najväčších európskych bánk spomedzi 16 krajín eurozóny a výsledky by mali byť zverejnené už tento piatok. Banky v eurozóne sú už dlhší čas sužované a ich akcie sú momentálne od začiatku roka v mínuse približne 30 percent.

Vzorka je naozaj pestrá. Nachádza sa tam britská HSBC, Royal Bank of Scotland, nemecká Deutsche Bank, španielska banka Santander či rakúska Erste Bank. Spomedzi regiónu strednej Európy sa na zozname nachádza maďarská OTP a poľská Bank Polski. „Drvivá väčšina európskych bánk, až na pár jednotlivcov, by mali zaťažkávajúcou skúškou prejsť bez problémov,“ domnieva sa Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Finlord.

3. Ako ovplyvní kontrola problémové talianske banky?
Taliansko by si so stresovými testami malo robiť najväčšie starosti. Práve Rím má v rebríčku testovaných bánk hneď tri citlivé banky – Monte dei Paschi, Banco Sabadel či Banco Popolare. Konkrétne prvá menovaná má najväčšie problémy. „Banka Monte dei Paschi pravdepodobne cez stresové testy neprejde. Cena jej akcií sa len v tomto roku prepadla o 77 percent,“ tvrdí Tomčiak. Tržná kapitalizácia jednej z najstarších bánk v Európe už nedosahuje ani miliardu eur.

Talianska vláda však problémy svojich bánk odmieta. Taliansky financminister Pier Carlo Padoan tvrdí, že systémové zlyhania sa talianskym bankám vyhýbajú. „Padoan sa snaží o upokojenie situácie a neistoty, ktorá na trhoch ohľadne talianskych bánk už neraz panovala,“ konštatuje Vrábel. Ten sa zároveň domnieva, že v prípade potreby bude talianska vláda pripravená zakročiť a potápajúcim sa bankám hodí záchranné koleso.

4. Môže kontrola ublížiť Deutsche Bank?
Zvýšený záujem ekonómov v súvislosti so stresovými testami zažíva aj nemecká Deutsche Bank, ktorá je z dlhodobého hľadiska označovaná za nebezpečnú banku. Analytici s najväčšou pravdepodobnosťou odhadujú, že Deutsche Bank tieto testy zvládne. „Aj keby náhodou neprešla stresovými testami, tak sa z nepriaznivej situácie dokáže dostať. A to napríklad zvyšovaním úrokových sadzieb, ktoré sú hlavnou surovinou pre ich marže,“ tvrdí Peter Sagan, analytik spoločnosti Capital Markets.

5. Čo v prípade, že niektoré banky neuspejú?
Niektoré banky, najmä tie talianske, musia počítať aj s možnosťou neúspechu. To však automaticky neznamená, že by mali zaniknúť. Mali by nastúpiť na cestu konsolidácie a predstaviť riešenia, ako sa z nepriaznivého výsledku poučiť a posilniť svoju kapitálovú pozíciu. „Banky môžu odpredať svoje aktíva a získať tak ďalší kapitál od investorov. Je to však drahé riešenie,“ tvrdí Tomčiak.

Navyše nie je jasné, či by niekto mal záujem o odkúpenie podielu v banke, ktorá sa nachádza v existenčných finančných problémoch. Akýkoľvek negatívny výsledok môže mať na banku negatívny vplyv. „Každý výkričník bude pre akúkoľvek banku nepriaznivou správou pre jej akcie,“ uzatvára Vrábel.

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 03 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 04 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 05 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:42