Reuters
StoryEditor

Brusel testoval banky, medzi hriešnikmi sú aj matky slovenských

30.07.2016, 10:29
Autor:
ČTKČTK
Záťažové testy európskych bánk dopadli lepšie ako tie predošlé.

Väčšina európskych bánk by obstála aj za veľmi hlbokej recesie, niektoré ale aj tak budú musieť posilniť kapitál. Ukázali to výsledky záťažových testov, ktoré dnes zverejnil Európsky bankový úrad (EBA). Najhoršie v testoch dopadla talianska Monte dei Paschi di Siena, za ktorou nasledovali írska Allied Irish a rakúska Raiffeisen. Celkovo ale testy dopadli lepšie ako pred dvoma rokmi. Testovalo sa 51 bánk a nasimulovaná situácia mala dať odpoveď na otázku, ako by si banky poradili s hlbokou krízou, ktorá by trvala tri roky.

Európska centrálna banka (ECB) uviedla, že podľa výsledkov testov sa odolnosť bankového sektora eurozóny v porovnaní s testami z roku 2014 zvýšila. Úrad EBA ale upozornil, že sú potrebné ďalšie kroky na zlepšenie situácie v odvetví. Napríklad u tých bánk, ktoré skončili s horším výsledkom, síce nebude nutné okamžite zvyšovať kapitál, na druhej strane ale akcionári nemôžu počítať s tým, že ich banka v blízkej dobe zvýši dividendy.

Monte dei Paschi už krátko pred zverejnením výsledkov testov predstavila záchranný plán, ktorý počíta so zvýšením kapitálu o päť miliárd eur prostredníctvom nových akcií, a tiež s odpredajom nesplácaných pohľadávok. Talianske ministerstvo financií vyjadrilo so záchranným plánom spokojnosť a upozornilo, že na podporu banky nebude potrebné vynaložiť žiadne štátne peniaze. Európska komisia dnes uviedla, že plán Monte Dei Paschi na posilnenie kapitálu je úplne v súlade s pravidlami EÚ.

Medzi dvanástku bánk s najslabšími výsledkami v záťažových testoch sa podľa agentúry Reuters zaradili tiež napríklad talianska UniCredit, francúzska Société Générale, nemecká Deutsche Bank alebo rakúska Erste Group. "Bankový sektor je teraz odolnejší a dokáže ekonomické šoky absorbovať lepšie ako pred dvoma rokmi," poznamenala šéfka bankového dohľadu ECB Daniele Nouyová.

Záťažových testov sa zúčastnilo celkom 51 bánk, ktoré pokrývajú približne 70 percent bankového sektora v EÚ. Zároveň je to menej ako polovica zo 123 bánk, ktoré boli testované pred dvoma rokmi. Na rozdiel od predchádzajúcich testov neboli tentoraz banky rozdelené na tie, ktoré v testoch uspeli, a na tie, ktoré v nich prepadli. To znamená, že je na investoroch a regulačných orgánoch, aby si výsledky testov interpretovali.

Investori v zásade hľadia na to, či pomer kvalitného kapitálu k celkovému objemu poskytnutých pôžičiek dosahuje aspoň 5,5 percenta. U bánk, ktoré sú systémovo dôležité, je to 6,5 percenta, u niektorých dokonca 7,5 percenta. Napríklad talianska Monte dei Paschi, ktorá skončila zďaleka najhoršie, by v situácii hlbokej krízy mala zápornú hodnotu tohto ukazovateľa. To znamená, že by bola nútená skončiť.

Záťažové testy boli zavedené po finančnej kríze v rokoch 2007 až 2009 s cieľom obnoviť dôveru investorov a posilniť bankový systém, aby banky mohli poskytovať viac úverov.

Súčasťou tohtoročných testov nebola žiadna banka z Českej republiky, len materské spoločnosti niektorých českých finančných ústavov, ako je Erste Group, Raiffeisen, KBC, Société Générale či UniCredit.

01 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 02 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov 03 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori 04 - Modified: 2024-04-25 17:49:42 - Feat.: - Title: Prvá tranža bude 500 miliónov. Nástroj Únie na podporu partnerov na Balkáne má urýchliť reformy, tvrdí Bilčík 05 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:47