Hlavné mesto Francúzska nájdete v regióne Île-de-France a jeho najznámejšou dominantou je Eiffelova veža, ktorá sa vždy v lete, dôsledkom tepla, rozpína. Po Londýne predstavuje najľudnatejšiu metropolitnú oblasť Európskej únie.Flickr
StoryEditor

Cestovný ruch na svete narastá. Terorizmus však poškodil Francúzsko a Turecko

23.08.2016, 11:37
Autor:
TASRTASR
Francúzsko je krajina, ktorá sa dlhodobo umiestňuje na prvej priečke najnavštevovanejších krajín sveta. Nedávne útoky teroristov však cestovný ruch poškodili.

Svetový cestovný ruch napriek útokom v Turecku a Francúzsku narastá. Svetová rada pre cestovanie a turistiku (WTTC) zvýšila tohtoročnú prognózu pre rast tohto sektora z pôvodných 2,3 percent na 3,1 percent. Ako informoval Handelsblatt, pod tento vzostup sa podpíšu najmä Číňania a Indovia, ktorí už nebudú cestovať do Európy, ale najmä do Austrálie.

Útoky v Európe odradili mnohých turistov a najvážnejší dosah mali útoky v Paríži, ktorý bol vstupným bodom ciest Američanov a Ázijčanov po Európe. Francúzsko je najnavštevovanejšou krajinou sveta, no po nedávnej vlne útokov počet turistov prudko klesol.

Turecké problémy

Aj v Turecku má turistický sektor problémy. Kým vlani sem pricestovalo 5,6 milióna turistov z Nemecka, po útoku voči Nemcom v Istanbule na začiatku tohto roka sa počet návštevníkov výrazne znížil. Koncern TUI počíta v tomto roku s poklesom počtu nemeckých turistov o polovicu. Turecký minister cestovného ruchu Nabi Avci preto oznámil, že oslovia nové skupiny turistov. Krajina pomáha firmám aj finančne, napríklad do konca augusta prispeje každému lietadlu na palivo sumou 6-tisíc dolárov

Podľa WTTC cestovný ruch prispeje k hrubému domácemu produktu Francúzska, Turecka a Brazílie menej, než sa pôvodne predpokladalo. Hoci Brazília organizovala Letné olympijské hry, sektor cestovného ruchu pocítil dôsledky politickej krízy, najhoršej recesie od 30. rokov minulého storočia a šírenia vírusu zika.

Cestovanie do Británie

Kým WTTC pôvodne očakávala, že príspevok turistov k HDP klesne o 0,9 percenta, teraz predpokladá pokles o 1,6 percent. Sektor vlani prispel k celkovému brazílskemu HDP sumou 190,5 miliardy reálov (52,42 miliardy eur), čo predstavuje podiel 3,3 percent.

Útoky v Paríži, Bruseli a Nice viedli k nižšiemu dopytu po cestovaní po Európe. Príspevok turistov k francúzskemu HDP stúpne o 1,1 percenta v porovnaní s pôvodnou prognózou 2,9 percent. Podľa agentúry Reuters cestovný ruch vlani prispel k celkovému francúzskemu HDP sumou 80,4 miliardy eur, čo predstavuje podiel 3,7 percent.

WTTC predpokladá, že oslabenie britskej libry po referende o vystúpení z EÚ by mohlo v nasledujúcich šiestich až ôsmich mesiacoch podporiť cestovanie do Británie. Tým by sa mohol aspoň čiastočne kompenzovať pokles dovolenkových výdavkov Britov.

01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 02 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 05 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: Okukovanie dám je populárny, neškodný a lichotivý spôsob trávenia času. Znázorňuje slávna fotka, ktorá sa stala ikonou feministiek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 08:38