fastcodesign.com
StoryEditor

Miliardová spoločnosť predstavila ambiciózny projekt. Chce zmeniť spôsob ako cestujeme a zdieľame priestor

27.08.2016, 00:00
Autor:
rdurdu
Spoločnosť AirBnb predstavila projekt Samara, ktorému inšpiráciou sa stal príbeh staršej japonskej ženy.

Airbnb je webový portál, kde ľudia ponúkajú svoje nehnuteľnosti na krátkodobý prenájom, čo využívajú hlavne turisti, ktorí na ubytovaní dokážu ušetriť peniaze a znížiť výdaje na cestovanie. Na druhej strane vadia aktivity AirBnb hotelierom, ktorí prichádzajú o zákazníkov a počítajú straty. Preto začali konať.

Viacero mestských samospráv vydalo nariadenia, ktoré fungovanie AirBnb regulujú, napríklad v Berlíne je zakázané prenajať celý byt/dom, možné je to len pri jednotlivých izbách (písali sme tu).

Hlbší vzťah medzi hosťami a hostiteľom

V auguste táto mnohomiliardová spoločnosť, ktorá pôsobí v 34-tisíc mestách sveta (vrátane slovenských), spustila novú iniciatívu s názvom Samara, píše web TheGuardian.co.uk. V spolupráci s tokijským architektom Go Hasegawom postavila spoločnosť Cédrový dom. Ide o stavbu, ako už z názvu vyplýva, postavenú z cédrového dreva, ktorá má kuchyňu, jedáleň a obývacie izby.

Dom je do konca augusta vystavený v Tokiu, potom ho premiestnia do mesta Yoshino a bude v ňom možné zabookovať si ubytovanie. "V dome možno pomocou architektonických prvkov vyvolať hlbší vzťah medzi hosťami a hostiteľmi," uvádza AirBnb. 

Inšpiráciou sa stala Japonka

Projekt Samara bol inšpirovaný príbehom staršej japonskej ženy, ktorá začala ponúkať ubytovanie cez AirBnb v malom japonskom meste Tsuyama. Jej susedia si mysleli, že žiadni turisti nedorazia. Ale opak sa stal pravdou, dorazilo ich mnoho. Prílev návštevníkov podporil miestnu ekonomiku a žena dokonca zamestnala susedov ako sprievodcov a prekladačov.

Architekti projektu veria, že sa stane komunitným centrom a formou komunálneho bývania - všetky izby, okrem spální, sú zdieľané. Personál budú tvoriť domáci, píše BusinessInsider.com.

Ako vyzerá budúcnosť projektu?

Projekt sa nateraz zameral na malé japonské mestečko, ktoré má z jeho prítomnosti profitovať. Bude však fungovať aj na úrovni veľkých miest? Vynára sa viacero otázok: Kto sa bude o domy starať? Kto z neho bude profitovať?

Dopad projektu je zatiaľ nejasný, pretože AirBnb chce sprvu dohliadať na jeho výsledky. "Náš tím bude pozorne sledovať pokrok projektu a zváži rozšírenie projektu po celom svete," uvádza. 

V minulých rokoch sa však ukázalo, že vplyv spoločnosti nemožno podceňovať: z nápadu vysokoškolákov vyrástla multimiliardová spoločnosť, ktorej služby ročne využívajú milióny turistov. Preto je možné, že podobný dom, aký bude čoskoro v japonskom mestečku, za pár rokov uvidíme vo veľkých mestách po celom svete.

01 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán 02 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut 03 - Modified: 2024-04-21 07:59:55 - Feat.: - Title: Po nehode dvoch vojenských vrtuľníkov v Japonsku je jeden mŕtvy a sedem nezvestných 04 - Modified: 2024-04-21 06:28:00 - Feat.: - Title: V Japonsku sa zrútili dva vojenské vrtuľníky, sedem ľudí nezvestných 05 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:53