samsung šéfReuters
StoryEditor

Batterygate bude pre Samsung citeľný. Vynaloží vraj "srdcervúcu čiastku"

06.09.2016, 14:44
Strata v súvislosti s ohlásenou výmenou všetkých už predaných kusov by mohla dosiahnuť až miliardy dolárov.

Od začiatku septembra čelí Samsung vážnemu problému ohľadom modelu Galaxy Note 7. Necelé štyri desiatky prípadov, keď pri nabíjaní batérie došlo k vznieteniu alebo výbuchu, prinútili spoločnosť k razantnému rozhodnutiu.

"Teoretické poškodenie dobrého mena je oveľa horšie ako krátkodobá finančná strata," uviedol pre server Bloomberg v reakcii na rozhodnutie Samsungu profesor Chang Sea Jin zo Singapurskej národnej univerzity.

Možný vplyv na budúcnosť spoločnosti si uvedomuje aj vedenie, preto sa rozhodlo pre tak razantný krok, akým výmena všetkých už vyexpedovaných kusov Galaxy Note 7 bezpochyby je.

Bloomberg informuje, že počas prvých dvoch týždňov presiahli dodávky viac ako 2,5 milióna kusov. Náklady, ktoré bude musieť spoločnosť v súvislosti s batterygate vynaložiť, nebudú každopádne zanedbateľné. Kontrolou budú musieť totiž prejsť bez rozdielu všetky už vyrobené kusy.

Finančnú stránku kauzy nechce Samsung komentovať. Avšak prezident mobilnej divízie Dong-jin Koh, ktorý na piatkovej tlačovej konferencii v Soule čelil v tejto súvislosti častým otázkam, však spomenul, že pôjde o "srdcervúcu čiastku".

Na tom sa zhodujú aj analytici, ktorí celkové náklady spojené s nutnou kontrolou vyrobených kusov a výmenou tých už vyexpedovaných odhadujú až na jednu miliardu dolárov. Časť týchto nákladov by však na svojich pleciach mal niesť jeden z dodávateľov, od ktorých spoločnosť batérie odoberá. Samsung však neukázal na pochybenie konkrétnej spoločnosti.

Podľa denníka The Korea Economic Daily by tak náklady vynaložené na výmenu a kontrolu už vyrobených prístrojov nemusel niesť iba Samsung. Podľa kórejského denníka 70 percent dodávok batérií pre Samsung Electronics zaisťuje koncernová spoločnosť Samsung SDI, zvyšné dodávky potom zaisťuje hongkonská spoločnosť ATL (Amperex Technology Limited).

V kórejských médiách sa však objavila správa, že sa spoločnosť v súvislosti s touto kauzou rozhodla dočasne prestať používať batérie, ktoré pre ňu dodávala práve koncernová spoločnosť Samsung SDI.

Hoci aj analytici zastávajú názor, že krátkodobá finančná záťaž je pre spoločnosť oveľa znesiteľnejšia než dlhodobý nepriaznivý vplyv na obchodnú značku, všetko bude záležať na zákazníkoch, ako budú kauzu batterygate a postoj spoločnosti celkovo vnímať.

V súvislosti s kauzou bolo odložený aj začiatok predaja Galaxy Note 7 na Slovensku, a to zatiaľ na neurčito. Novinka mala byť v slovenských obchodoch dostupná už 16. septembra.

V reklame na Note 7 si Samsung strieľal z Američanov:

01 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 02 - Modified: 2024-04-03 18:43:10 - Feat.: - Title: Šéf Stellantisu považuje za nutné znížiť hmotnosť batérií pre elektromobily, aby boli udržateľné 03 - Modified: 2024-03-26 11:09:53 - Feat.: - Title: Nádej v nových typoch batérií. Pomôžu k radikálnemu zníženiu cien elektromobilov? 04 - Modified: 2024-03-23 14:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak ste zistili chybu po podaní daňového tlačiva? Nie všetci majú nárok na opravu 05 - Modified: 2024-02-12 13:10:00 - Feat.: - Title: Toto s manuálnou prevodovkou nerobte. Našli ste sa v častých zlozvykoch vodičov?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:09