Talianska banka Monte dei Paschi je jedna z tých, ktoré majú veľkú šancu na neúspech v testoch.Reuters
StoryEditor

Najstaršia banka na svete mení riaditeľa. Má pre ňu získať miliardy

12.09.2016, 13:11
Autor:
TASRTASR
Tretia najväčšia talianska banka dopadla najhoršie pri júlových záťažových testoch Európskeho úradu pre dohľad nad bankami.

Talianska banka Monte dei Paschi di Siena, najstaršia na svete, ktorá zápasí s vážnymi problémami, plánuje do konca tohto týždňa vymenovať nového riaditeľa. Jeho úlohou bude získať nový kapitál vo výške 5 miliárd eur, potrebný na udržanie banky nad vodou. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z banky.

Podľa tohto zdroja Monte dei Paschi môže do konca týždňa zvolať predstavenstvo a vymenovať nového riaditeľa. Súčasný generálny riaditeľ Fabrizio Viola totiž súhlasil, že uvoľní cestu novému šéfovi, ktorý presvedčí investorov, aby banke poskytli peniaze.

Horúci favorit

Talianska banka si následne bude musieť počkať deň či dva na formálny súhlas Európskej centrálnej banky (ECB), dodal zdroj. To znamená, že meno nového generálneho riaditeľa banky nebude známe skôr ako na budúci týždeň.

Podľa ďalšieho zdroja je takmer isté, že novým šéfom najstaršej banky sa stane Marco Morelli, riaditeľ talianskej divízie Bank of America Merrill Lynch.

Najhoršia v testoch

Viola nastúpil do funkcie riaditeľa Monte dei Paschi v roku 2012, aby jej pomohol odraziť sa od dna a má za sebou dve úspešné emisie akcií, ktoré banke vyniesli 8 miliárd eur. Ale bankári naznačili, že investori sa zdráhajú podporiť aj tretiu emisiu pod jeho vedením.

Monte dei Paschi je tretia najväčšia talianska banka a dopadla najhoršie pri júlových záťažových testoch Európskeho úradu pre dohľad nad bankami. Dôvodom sú jej problémy s nesplácanými úvermi. Testy odhalili, že banka nemá dostatok vlastného kapitálu, ktorým by dokázala pokryť prípadné straty.

Monte dei Paschi pripravila záchranný plán. Chystá sa emitovať nové akcie a do konca roka chce predať zlé úvery v hodnote 9,2 miliardy eur.

01 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:24