StoryEditor

Jedna z najlepších sezón. Krásy našich veľhôr objavujú aj protinožci

13.09.2016, 13:01
Autor:
TASRTASR
Tatranci pozitívne hodnotia letnú sezónu. Veria aj v úspešnú jeseň.

Vysoké Tatry sa aj toto leto stali cieľovou destináciou pre tisícky dovolenkárov, ktorí svojím pobytom prispeli k úspešnej sezóne. Tá prekonala očakávania, ako aj návštevnosť minulého roka. Hoci letné prázdniny sú už minulosťou, turistická sezóna v Tatrách ešte nekončí a Tatranci dúfajú, že naštartovaný trend rastu posilní návštevnosť aj v nasledujúcich mesiacoch.

"Hoci oficiálne štatistiky za prázdninové mesiace zatiaľ k dispozícii nemáme, indície jasne hovoria, že pôjde o jednu z najlepších sezón Vysokých Tatier v ére samostatnosti Slovenska, čo naznačil už aj prvý letný mesiac, teda jún, kedy výber miestnej dane v samosprávach združených v Regióne Vysoké Tatry predstavoval v porovnaní s minulým rokom rovnakého obdobia nárast až o 20,14 percent," uviedol predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry a primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš. 

Lepší ako Silvester

Predbežné čísla za prázdninové mesiace potvrdzujú tento trend rastu návštevnosti ako ubytovaných hostí, tak aj jednodňových návštevníkov v regióne Vysokých Tatier, kde celkový nárast návštevnosti počas letnej sezóny sa odhaduje na 16 percent a kopíruje tak dosiahnutý nárast za prvý polrok 2016.

"Nárast počas letnej sezóny zaznamenali ubytovacie zariadenia, popradský akvapark, prevádzkovatelia lanoviek, vysokohorských chát, reštaurácií či poskytovatelia služieb. Niektoré vybrané termíny ubytovatelia dokonca hodnotili z hľadiska obsadenosti lepšie ako top sezónu počas Vianoc a Silvestra, keď v niektorých termínoch by ste ubytovanie u nich už nezohnali," potvrdila výkonná riaditeľka OOCR Región Vysoké Tatry Andrea Žigová.

Prevládajú Slováci

Nárast návštevníkov zaznamenali aj Tatranské informačné kancelárie (TIK), ktoré počas mesiacov jún – august navštívilo celkovo viac ako 36-tisíc ľudí, čo je o 14,8 percent viac ako v rovnakom období predchádzajúceho roka. Najväčší nárast návštevnosti TIK bol v mesiaci jún, keď predstavoval až 40 percent a celkovo sa vyšplhal na počet 5500 návštevníkov oproti 3900 zaznamenaných v júni 2015.

V júli narástol počet návštevníkov informačných kancelárií o zhruba 25 percent a za mesiac august sa dosiahla porovnateľná úroveň návštevnosti spred roka.

Žigová skonštatovala, že okolo 60 percent návštevníkov Vysokých Tatier boli Slováci. Zo zahraničných turistov najpočetnejšiu skupinu tvorili Česi a za nimi Poliaci. Podľa Žigovej prichádzali aj turisti z Nemecka, Maďarska, Izraelu, Veľkej Británie, ale aj z Japonska, Austrálie, Kórei či Kanady.

Veria aj jeseni

"Aj tieto prázdniny si deti mohli užiť Vysoké Tatry prostredníctvom podujatí ako Medvedie dni či Svište na Plese, pričom aj štatistiky návštevnosti týchto podujatí podčiarkujú nárast návštevnosti regiónu Vysoký Tatier. Najväčšie letné podujatie v Tatrách, Medvedie dni, prilákalo počas štyroch dní o 12 percent  návštevníkov viac ako v roku 2015 a na Hrebienok prišlo okolo 37-tisíc návštevníkov, a to aj napriek tomu, že práve v sobotu nám počasie neprialo," priblížila Žigová. Širokú ponuku počas leta dotvárali aj podujatia ako Tatranské či Popradské kultúrne leto a Benátska noc.

Tatranci hodnotia z hľadiska návštevnosti uplynulú letnú sezónu podľa slov Žigovej ako vydarenú, dúfajú však, že naše veľhory pritiahnu návštevníkov aj počas blížiacich sa jesenných mesiacov.

01 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 02 - Modified: 2024-04-11 17:57:30 - Feat.: - Title: Grécko ponúka kompenzáciu turistom, ktorí boli vlani evakuovaní z Rodosu 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-04-01 15:19:18 - Feat.: - Title: Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov 05 - Modified: 2024-04-01 06:55:00 - Feat.: - Title: V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 14:19